You are here

Στο ψυγείο η συμφωνία με Κατάρ

16/03/2011 07:13
Στο ψυγείο φαίνεται να μπαίνει προς το παρόν η ολοκλήρωση της συμφωνίας με το Κατάρ για κοινή ανάπτυξη του τεμαχίου γης απέναντι από το Χίλτον.

Εκεί που όλα έδειχναν πως ξεπεράστηκε ο σκόπελος της αποτίμησης της κρατικής γης που θα παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των δύο χωρών έναντι ισόποσης επένδυσης από την κρατική Qatari Diar, προέκυψαν νέα δεδομένα που φαίνεται να καθυστερούν τη συμφωνία.

Το Κατάρ αποτίμησε τη γη στα €38 εκ. και η κυβέρνηση στα €138 εκ., και τελικά η κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησε στα €50 εκ. με την προϋπόθεση ότι θα έχει όλα τα πρόσθετα κέρδη από τις πωλήσεις των εμπορικών και οικιστικών μονάδων.

Η συμφωνία στην πρόταση του Κατάρ για τον τρόπο αποτίμησης του ακινήτου δημιούργησε προσδοκίες στην κυπριακή κυβέρνηση πως κατά την επίσκεψη των εκπροσώπων του Κατάρ στις αρχές Μαρτίου στην Κύπρο, θα έπεφταν και οι σχετικές υπογραφές.

Τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν όμως, εν μέρει λόγω των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων.

Προηγήθηκε και η έντονη συζήτηση στη βουλή, κατά την οποία έγιναν μάλιστα αμφιλεγόμενες αναφορές για τους άραβες.

Μιλώντας στη StockWatch, το μέλος της τριμελούς κυπριακής επιτροπής που χειρίζεται το θέμα, Ανδρέας Πίττας, ανέφερε πως «οι Καταρινοί με επιστολή τους προς την κυβέρνηση ενημέρωσαν ότι ακυρώνουν την επίσκεψη στην Κύπρο η οποία αναμενόταν περί τα τέλη του περασμένου μήνα».

«Στην επιστολή τους δεν διευκρινίζουν τους λόγους για τους οποίους ακυρώνουν την επίσκεψη τους ούτε εάν έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους, ως εκ τούτου η κυπριακή πλευρά αποδίδει τη νέα εμπλοκή στις διενέξεις στις αραβικές χώρες και τηρεί στάση αναμονής», κατέληξε.

Η.Ε.