You are here

Πονοκέφαλος η επένδυση στο Πέρα Πεδί

18/10/2017 07:09
Δύσβατος φαίνεται να είναι ο δρόμος για το τμήμα περιβάλλοντος μέχρι την τελική γνωμάτευση του, στη μεγάλη επένδυση, σε πυκνώδη βλάστηση και δασική γη στο Πέρα Πεδί Λεμεσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η ίδια υπηρεσία περιβάλλοντος θεωρεί το θέμα ένα από τα δυσκολότερα που είχε ποτέ να εξετάσει και να καταθέσει απόψεις στην πολεοδομία, για την τελική έγκριση της άδειας του project.

Η μελέτη της συγκεκριμένης επένδυσης η οποία περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, επαύλεις και παρεμφερείς αναπτύξεις, τέθηκε χθες στο μικροσκόπιο της υπηρεσίας περιβάλλοντος η οποία λόγω της ιδιομορφίας του έργου ζήτησε επιπρόσθετα στοιχεία από το αρχιτεκτονικό γραφείο Νικολαΐδης και Συνεργάτες, που εκπόνησε τη μελέτη για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον ώστε να σχηματίσει πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Επιπρόσθετα στοιχεία ζήτησε και από την εταιρεία Parnitha Developers, η οποία υπέβαλε αίτηση για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας για την ανέγερση της μεικτής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έντονες επιφυλάξεις εκφράσθηκαν τόσο από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής όσον και από τα αρμόδια τμήματα.

Ο σοβαρότερος προβληματισμός που εκφράσθηκε από όλα τα μόνιμα μέλη που απαρτίζουν την επιτροπή εξέτασης, αφορά τους κίνδυνους που ελλοχεύουν από την αποκοπή μεγάλου αριθμού δέντρων προκειμένου να μπορέσει να γίνει η ανάπτυξη.

Πρόκειται, όπως αναφέρθηκε αρμοδίως, για πεύκα μεγάλης ηλικίας και για τα αειθαλή δέντρα «λατζιά», που κηρύχθηκαν ως το εθνικό δέντρο της Κύπρου.

Η αποκοπή 3 χιλ. δέντρων, και όχι 2 χιλ. όπως αναφέρεται στη μελέτη διότι δεν υπολογίστηκαν τα δέντρα που θα αποκοπούν από τα μονοπάτια και τους δρόμους, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις στο περιβάλλον ανέφερε ο εκπρόσωπος του τμήματος δασών.

Συνεπεία της αποκοπής δέντρων ισχυρίζονται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θα καταστραφεί η βιοποικιλότητα ολόκληρης της περιοχής αλλά και του τοπίου λόγω της μεγάλης κλίσης του τεμαχίου γης που αναμένεται να ανεγερθεί η επένδυση.

Επιφυλάξεις εκφράσθηκαν και από το τμήμα υδάτων για τυχόν κίνδυνο μόλυνσης των φραγμάτων λόγω της κοντινής απόστασης της επένδυσης από τα φράγματα όπως αυτό του φράγματος του Πέρα Πεδίου και εν συνεχεία του Κούρη.

Ένας άλλος πονοκέφαλος για το τμήμα περιβάλλοντος είναι η μεγάλη έκταση γεωργικής γης η οποία ανέρχεται σε περίπου 196.550 τ.μ. και η ανεπανόρθωτη καταστροφή που θα προκληθεί στη χλωρίδα και πανίδα, αλλά και το προηγούμενο που ενδεχομένως να δημιουργηθεί για παρόμοιες μελλοντικές αναπτύξεις στις ορεινές κοινότητες της Κύπρου.

Από μέρους του αρχιτεκτονικού γραφείου Νικολαΐδης και Συνεργάτες, ο αρχιτέκτονας Πανίκος Νικολαΐδης επιβεβαίωσε ότι όντως τους ζητήθηκε να καταθέσουν επιπρόσθετα στοιχεία.

Σημειώνεται εντούτοις ότι η γνωμάτευση της υπηρεσίας περιβάλλοντος έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα προς την πολεοδομική αρχή η οποία ωστόσο δεν μπορεί να την αγνοήσει εφόσον είναι σωστά τεκμηριωμένη, κατά την έκδοση της τελικής πολεοδομικής άδειας.

Της Ηρώς Ευθυμίου