You are here

Καρούσος: Κεφαλαιοποιούμε τα πλεονεκτήματα της καλής διαχείρισης αεροδρομίων

28/07/2020 13:51

Το σχέδιο δράσης που αποφάσισε και ακολουθεί η Κύπρος στο άνοιγμα των αεροδρομίων είναι αποτελεσματικό και παραγωγικό και δεν μπορούν να γίνουν  εκπτώσεις ούτε εξαιρέσεις για οικονομικά συμφέροντα οποιουδήποτε, δήλωσε ο υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος.

Μιλώντας στη μεσημβρινή ζώνη του ΑΝΤ1 είπε ότι το σχέδιο θωρακίζει την Κύπρο από τον όποιο κίνδυνο  εισαγωγής κρουσμάτων τονίζοντας ότι «εμείς έχουμε αρχίσει να κεφαλαιοποιούμε τα πλεονεκτήματα αυτής της διαχείρισης και βλέπουμε ότι αρκετοί επιλέγουν την Κύπρο διότι είναι ασφαλής χώρα και όταν επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους δεν θα τεθούν σε καραντίνα»

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου αρχές Ιουνίου, είχαν έρθει στην Κύπρο μερικές δεκάδες επιβάτες.

«Σήμερα έχουμε φθάσει στις 7 χιλ. επιβάτες ημερησίως, ενώ αναμένεται τον Αύγουστο να έχουμε πολύ περισσότερους επιβάτες», είπε και διευκρίνισε ότι «το σύστημα το οποίο έχουμε κτίσει και υλοποιούμε, βασίζεται καθαρά στη βάση επιδημιολογικών δεδομένων. Εάν σε μια χώρα οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι εξαιρετικοί και οι ειδικοί επιστήμονες την ταξινομήσου στην κατηγορία Α, τότε ανοίγουμε τη χώρα αυτή χωρίς κανένα τεστ, όμως οι χώρες όπου υπάρχουν επιδημιολογικοί κίνδυνοι ταξινομούνται στην κατηγορία Β ή Γ».

Ο κ. Καρούσος επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη στρατηγική έχει φέρει αποτελέσματα με αρκετούς να επιλέγουν την Κύπρο διότι είναι ασφαλής χώρα και όταν επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους δεν θα χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα αναφέροντας χαρακτηριστικά, το παράδειγμα της Ισπανίας.

Σημείωσε ότι η Ισπανία βρίσκεται ενώπιον δεύτερου κύματος και ότι οι ισπανοί που επιστρέφουν στη χώρα τους μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Προγραμματίζονται πτήσεις από Βρετανία προς Κύπρο

Όσον αφορά τη Βρετανία η οποία ανοίγει για την Κύπρο από την 1η Αυγούστου, ξεκαθάρισε ότι βρίσκεται στην κατηγορία Β.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι «δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν κρατήσεις όμως αεροπορικές εταιρείες όπως η EasyJet και η British Airways, ετοιμάζουν πτήσεις προς την Κύπρο ενώ η Wizz Air και Ryanair έχουν ήδη ξεκινήσει πτήσεις.

Παράλληλα, ανέφερε ότι σε λίγες ημέρες ξεκινούν πτήσεις από Γαλλία και Ολλανδία προς Κύπρο, η στιγμή που τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε απευθείας πτήσεις.

Επανέλαβε ότι αναμένεται αυξημένη επιβατική κίνηση διευκρινίζοντας πως «όταν λέμε επιβατική κίνηση δεν πρόκειται για τουρισμό, αλλά αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών».

Της Ηρώς Ευθυμίου