You are here

Δραστική μείωση πτήσεων τον Ιανουάριο

28/12/2021 11:48

Μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου διαφαίνεται ότι θα προκύψει δραστική μείωση πτήσεων από αριθμό αεροδρομίων δήλωσε ο Διευθυντής της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου Νάσος Χατζηγεωργίου, ο οποίος σημείωσε ότι οι πληρότητες των αεροσκαφών είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ αρκετές είναι και οι ακυρώσεις πτήσεων.

Ο κ. Χατζηγεωργίου απέδωσε την αρνητική εικόνα, στην πανδημία και την πρόβλεπτη κατάσταση που επιφέρει, παρόλο που όπως σημείωσε υπήρχε ένας πολύ καλός προγραμματισμός για το χειμερινό πτητικό πρόγραμμα αρκετών αεροπορικών εταιρειών.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ανέφερε επίσης πως το βλέμμα πλέον, είναι στραμμένο στον επόμενο χρόνο, καθώς και οι προβλέψεις επικεντρώνονται στο 2022 με την ευχή να κοπάσει η πανδημία και να μην υπάρχουν σοβαρές απώλειες.

Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως υπάρχει ανάγκη από όλους ανά το παγκόσμιο για επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας. Τόσο, όπως είπε, από τα κράτη, από πιθανούς ταξιδιώτες όσο και από τις αεροπορικές εταιρείες, διοργανωτές ταξιδίων, ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία και όλους όσοι άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τη βιομηχανία του τουρισμού.

Εκτίμησε πως η τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο μπορεί να επανεκκινήσει έστω με αργούς ρυθμούς, εάν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας το επιτρέψει, αρχικά ίσως με εγχώριο τουρισμό και στη συνέχεια με επισκέπτες άλλων χωρών αναλόγως και της κατηγοριοποίησης και από διάφορες άλλες χώρες.

Στο μεταξύ, επικαλούμενος εκπρόσωπο της Hermes σημείωσε ότι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου εκτιμάται πως δεν υπάρχουν ακυρώσεις πτήσεων στα αεροδρόμια Πάφου και Λάρνακας, ωστόσο όπως ανέφερε, με την έναρξη της νέας χρονιάς και τον Ιανουάριο μήνα θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως χωρίς επαρκή πτητικό πρόγραμμα ο τουρισμός της Κύπρου δεν μπορεί να αναπτυχθεί, προσθέτοντας πως φέτος στον αερολιμένα Πάφου, υπήρχαν πτήσεις από νέους προορισμούς.

Αυτό, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, συνέβαλε στην αύξηση της ροής κρατήσεων στα ξενοδοχεία, όταν η πλέον κύρια αγορά που είναι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε καθόλου δυναμική.

Είπε ακόμη πως το θέμα των πτήσεων αποτελεί ένα σύνθετο θέμα, μια οικονομική απόφαση που πρέπει να πάρει η κάθε αερογραμμή και έχει και σχέση με τη δημοτικότητα της Κύπρου ως προορισμού.

Όσον αφορά τη χειμερινή περίοδο του 2021- 2022, όπως είπε, συνεχίζουν οι πτήσεις και από καινούργιους προορισμούς προς την Πάφο και τη Λάρνακα, πλην όμως, επεσήμανε, λόγω της πανδημίας και της εξέλιξης με την παραλλαγή

Όμικρον οι κρατήσεις προς τα ξενοδοχεία έχουν μειωθεί.

Ενδεικτικά ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως υπήρξαν ακυρώσεις που αφορούν τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, κάτι που δυσκολεύει την ήδη προβληματική κατάσταση που αφορά την ξενοδοχειακή βιομηχανία της Πάφου, όπως είπε.

Πρόσθεσε ακόμη, πως υπάρχουν ξενοδοχεία που αναθεωρούν την απόφαση τους να μείνουν σε λειτουργία για την χειμερινή περίοδο που διανύουμε τώρα.

Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως οι τουρίστες που έρχονται στην Κύπρο δεν καταλήγουν όλοι στις ξενοδοχειακές μονάδες, τονίζοντας πως υπάρχει κόσμος που επιλέγει να διαμείνει σε μη αδειούχα τουριστικά καταλύματα.

Πρόσθεσε πως φέτος ενισχύθηκαν οι πτήσεις από νέους προορισμούς, όπως τη Γαλλία. Σε σχέση με τη γερμανική αγορά ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως υπήρχαν φέτος πτήσεις αλλά σημείωσε πως η απόδοση δεν ήταν αυτή που αναμενόταν.

Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό να μπουν νέες πτήσεις και να διατηρηθούν, αναφέροντας πως μακροπρόθεσμα η στρατηγική πρέπει να είναι να δημιουργηθεί ζήτηση για τον προορισμό της Κύπρου.