You are here

Έκρηξη ταξιδιών των κυπρίων στο εξωτερικό

05/08/2022 11:49

Μεγάλη αύξηση καταγράφουν τα ταξίδια των κυπρίων προς το εξωτερικό τους καλοκαιρινούς μήνες φθάνοντας στα επίπεδα του 2019.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Ιούνιο του 2022 υπερδιπλασιάστηκαν οι κύπριοι που ταξίδεψαν στο εξωτερικό σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ υπολογίζεται πως αυξημένα θα είναι τα ταξίδια στο εξωτερικό και τον Ιούλιο και Αύγουστο.

Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό τον Ιούνιο 2022 ανήλθαν στις 121.146 σε σύγκριση με 137.992 τον Ιούνιο 2019.

Εν μέσω της πανδημίας ταξίδεψαν τον Ιούνιο του 2020 μόλις 11,726 και τον Ιούνιο 2021 35.361.

Με βάση τη ροή κρατήσεων αναμένεται πως τα νούμερα θα ανέλθουν στο επίπεδο του 2019 και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ανέφερε στη StockWatch, το μέλος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων (ACTA) Ντίνος Κάκουρας, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως να ξεπεράσουμε και τα νούμερα του 2019, αν και αυτό όπως σημειώνει, «θα εξαρτηθεί και από τις πτήσεις που θα υπάρχουν στους προορισμούς που επιλέγουν οι κύπριοι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

Διευκρίνισε ότι «πάνω από το 90% όσων ταξιδεύουν στο εξωτερικό τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο αφορά τα τουριστικά πακέτα, διότι τους δύο αυτούς μήνες δεν ταξιδεύει κανένας για επαγγελματικούς λόγους αλλά ούτε και οι φοιτητές για τις σπουδές τους».

«Την πρωτιά για ακόμη μια χρονιά κατέχει η Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά. Ενδιαφέρον υπάρχει και για το Ηνωμένο Βασίλειο και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και για τις χώρες που έχουν προσθέσει πτήσεις από και προς την Κύπρο όπως τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία», επισημαίνει.

Το γεγονός αυτό αντανακλούν και τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας καθώς οι κυριότερες χώρες από τις οποίες επέστρεψαν οι κάτοικοι Κύπρου τον Ιούνιο 2022, ήταν η Ελλάδα με 34,9%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 17,9%, η Ιταλία με 6,5%, το Ισραήλ με 4,1% και η Γερμανία με 3,4%.

Όσον αφορά τις τιμές του ταξιδιωτικού πακέτου διευκρίνισε ότι «επειδή οι διοργανωτές ταξιδιών έχουν προαγοράσει τις διοργανωμένες θέσεις δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα της ακρίβειας. Συνεπώς είναι σε πολύ καλές τιμές τα τουριστικά πακέτα τα οποία σε γενικές γραμμές παρέμειναν σταθερά στις τιμές του 2019».

Πρόσθεσε εντούτοις ότι «εάν κάποιος θέλει να κλείσει διακοπές στις 10 Αυγούστου στη Μύκονο σίγουρα θα πρέπει να πληρώσει ακριβά το εισιτήριο».

Σύμφωνα με τον κ. Κάκκουρα, τα δεδομένα όσον αφορά τους μήνες που κάνουν διακοπές οι κύπριοι δεν διαφοροποιούνται διότι διαχρονικά ταξιδεύουν Ιούλιο και Αύγουστο επειδή είναι κλειστά τα σχολεία και επειδή τους μήνες αυτούς αρκετές επιχειρήσεις και εργοστάσια παίρνουν τις άδειες τους ή κλείνουν 15 ημέρες τον Αύγουστο. Περιορισμένος αριθμός κρατήσεων υπάρχει και για το Σεπτέμβριο.

Σχολιάζοντας τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων είπε ότι εντοπίζονται κυρίως στα μεγάλα αεροδρόμια σε Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία τα οποία λειτουργούν ως μεταβατικοί κόμβοι για πολλούς προορισμούς γι’ αυτό έχουν τεράστιο αριθμό πτήσεων, όμως δεν είχαν το απαιτούμενο προσωπικό για να εξυπηρετήσει τους επιβάτες.

«Όταν οι εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες στα αεροδρόμια αποφάσισαν να περιορίσουν τον αριθμό πτήσεων που μπορεί να διακινηθεί αναγκάστηκαν και οι αεροπορικές εταιρείες να κάνουν ανάλογες διευθετήσεις μειώνοντας τον αριθμό των πτήσεων, έτσι βελτιώθηκε σημαντικά η όλη κατάσταση», σημείωσε.

Πρέπει να έχουμε ένα καλό μείγμα αγορών

Με βάση τα δεδομένα που επικρατούν στο διεθνές σκηνικό ο εισερχόμενος τουρισμός εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά αν λάβουμε υπόψη και τη μεγάλη απώλεια που είχαμε από τη ρωσική αγορά, δήλωσε στη StockWatch ο επίτιμος πρόεδρος του ACTA, Βίκτωρας Μαντοβάνης.

«Η τελική απώλεια αναμένεται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 10% και αν δεν είχαμε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στα μεγάλα αεροδρόμια και τις ακυρώσεις πτήσεων θα έτρεχε πολύ καλύτερα η τουριστική σεζόν».

Υπολογίζεται πάντως πως το σύνολο των αφίξεων θα φθάσει φέτος στο 40% των αφίξεων που καταγράφηκαν το 2019, τη χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό, το οποίο αντιστοιχεί σε 1,6 εκατομμύρια τουρίστες.

Ο κ. Μαντοβάνης, καυτηρίασε για άλλη μια φορά τη μεγάλη εξάρτηση της Κύπρου από τη ρωσική αγορά λέγοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί πλήρως το κενό των 800.000 ρώσων τουριστών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» και επεσήμανε ότι «είναι μεγάλο λάθος να εξαρτόμαστε από δυο αγορές. Πρέπει να έχουμε ένα καλό μείγμα αγορών».

Της Ηρώς Ευθυμίου