You are here

Γ. Καρούσος: 240 πτήσεις την εβδομάδα από τον Απρίλιο

05/03/2021 06:41

Από την 1η Μαρτίου που ξεκίνησε το νέο σχέδιο δράσης λειτουργίας των αεροδρομίων, οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο Λάρνακας αυξήθηκαν στις 50 την εβδομάδα, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος.

Πρόσθεσε πως, «προς τα τέλη Μαρτίου, αναμένεται ότι οι πτήσεις θα αυξηθούν στις 140 την εβδομάδα και 240 εντός του Απριλίου, με πολύ περισσότερες πτήσεις το Μάιο και Ιούνιο».

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Καρούσος είπε ότι ήδη ξεκίνησε δρομολόγια από Αθήνα προς Λάρνακα και η αεροπορική εταιρεία Sky Express. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη είπε διότι, όπως επεσήμανε, όσο αυξάνονται οι αεροπορικές εταιρείες θα πιέζονται προς τα κάτω και οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων.

Υπενθύμισε επίσης ότι τα τρία αεροπλάνα της Wizz Air, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε το 2020, έχουν έδρα τους το αεροδρόμιο Λάρνακας και θα πραγματοποιούν πτήσεις προς Κρακοβία, Βουδαπέστη, Βιέννη, Σόφια, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοπεγχάγη και Κατοβίτσε (Πολωνία).

Ανέφερε ακόμη ότι για πρώτη φορά θα υπάρχουν πτήσεις απευθείας από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Άμπου Ντάμπι και το Παρίσι.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, από τη 1η Μαΐου η Κύπρος θα επιτρέπει την κάθοδο Βρετανών τουριστών που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού χωρίς κανένα περιορισμό, με στόχο τη διευκόλυνση της τουριστικής κίνησης από τη μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Κύπρου.

Όσον αφορά τη δεύτερη μεγάλη αγορά της Κύπρου τη ρωσική, διευκρίνισε πως όταν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανοίξει με τις ίδιες προϋποθέσεις και η ρωσική αγορά.

Διευκρίνισε εντούτοις ότι, «εμείς δεν αποτρέπουμε κανένα να ταξιδέψει προς την Κύπρο, ως εκ τούτου και οι ρώσοι τουρίστες από την 1η Απριλίου θα μπορούν να ταξιδεύσουν στη χώρα μας υπό τον προϋπόθεση της διενέργειας διπλού τεστ, ένα πριν την αναχώρηση τους και ένα στα αεροδρόμια της Κύπρου εάν είναι μέχρι τότε στην κόκκινη κατηγορία».

Ο κ. Καρούσος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσο εισερχόμαστε προς το καλοκαίρι και οι διάφορες χώρες θα προχωρούν με το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα θα αυξάνεται και το ενδιαφέρον για την Κύπρο από αεροπορικές εταιρείες και τουριστικούς πράκτορες.

«Ήδη η συμφωνία που έχουμε συνάψει με το Ισραήλ που προνοεί ελεύθερη είσοδο στη χώρα μας σε όσους ισραηλινούς έχουν εμβολιαστεί άρχισε να αποδίδει με τις αεροπορικές εταιρείας της χώρας να αυξάνουν τα δρομολόγια τους προς την Κύπρο. Ο Μάρτιος είναι σημαντικός μήνας διότι θα λειτουργήσει δοκιμαστικά ώστε να ελέγξουμε και να διαπιστώσουμε ότι τα πρωτόκολλά μας είναι ασφαλή και τηρούνται χωρίς προβλήματα».

Σημείωσε ότι οι χώρες της ΕΕ, του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου και ακόμη 15 τρίτες χώρες, σημαντικές για την οικονομία και τον τουρισμό της Κύπρου, δε θα βρίσκονται στην κόκκινη κατηγορία.

Ο κ. Καρούσος χαρακτήρισε πολύ καλή εξέλιξη για τον τουρισμό της Κύπρου τη συμφωνία που έγινε με την εταιρεία μεγάλων κρουαζιέρων τη Royal Caribbean International, η οποία θα αρχίσει να πραγματοποιεί κρουαζιέρες από το Ισραήλ για πρώτη φορά το Μάιο και θα προσφέρει στους Ισραηλινούς ταξιδιώτες ένα συνδυασμό από κρουαζιέρες 3 έως 7 νυχτών που θα επισκέπτονται ελληνικά νησιά και την Κύπρο με το πολυαναμενόμενο, ολοκαίνουργιο κρουαζιερόπλοίο το Odyssey of the Seas. Oι νέες κρουαζιέρες θα είναι διαθέσιμες προς πώληση από την Τρίτη 9 Μαρτίου.

Υπέδειξε ότι «για να έχουμε μια καλή τουριστική σεζόν θα πρέπει να προχωρήσει και το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κύπρου».

Της Ηρώς Ευθυμίου