You are here

Γ. Καρούσος: Στην Κύπρο 600 χιλ. επιβάτες τον Αύγουστο

28/05/2020 13:11

Αναμένεται ότι τον Αύγουστο θα φτάσουν στην Κύπρου περίπου 600 χιλιάδες επιβάτες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Γιάννης Καρούσος προσθέτοντας πως ο κορωνοϊός δεν ξεχωρίζει εάν κάποιος φτάνει στο νησί με ιδιωτική ή με επιβατική πτήση.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Καρούσος είπε ότι «ξεκινούμε την προσπάθεια αποκατάστασης συνδεσιμότητας της χώρας μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αφού έχουμε συμφωνήσει με μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης την WIZZ AIR, να δημιουργήσει βάση στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Αρχικά θα υπάρχουν δύο αεροσκάφη και στη συνέχεια τα αεροσκάφη θα αυξηθούν και θα προσθέσει στα ήδη υφιστάμενα δρομολόγια της και προορισμούς ακόμα 11 πτήσεις προς 11 αεροδρόμια και επτά χώρες».
 
Πρόσθεσε ότι «τα οφέλη για την Κύπρο είναι πάρα πολύ σημαντικά, τόσο τουριστικά όσο και οικονομικά, αφού θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ενώ σημαντική είναι και η πρόθεση της εταιρεία ότι δεν θα κλέψει από τον ανταγωνισμό αλλά να δημιουργήσει επιπρόσθετη επιβατική κίνηση. Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Μεταφορών, το Υφυπουργείο Τουρισμού και τα άλλα τμήματα τουρισμού συντονισμένα είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε επικοινωνία με μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και οι προοπτικές είναι αρκετά ψηλές».
 
Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το εγχείρημα της  WIZZ AIR θα πετύχει και θα αυξήσει περαιτέρω τα αεροσκάφη της και την επιβατική κίνηση προς το αεροδρόμιο Λάρνακας και την Κύπρο γενικότερα».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρούσος είπε πως «σχεδόν καθημερινά με το Υφυπουργείο Τουρισμό είναι σε τηλεδιάσκεψη σχεδόν με όλες τις αεροπορικές  εταιρείες. Είναι μια συντονισμένη προσπάθεια και στόχος μας είναι να υπάρξουν και άλλες εταιρείες που θα προγραμματίσουν επιπρόσθετες πτήσεις από την Κύπρο προς διάφορους προορισμούς και ιδιαίτερα προορισμούς με τους οποίους μέχρι σήμερα δεν είχαμε συνδεσιμότητα».
 
Εξήγησε επίσης ότι «μια από τις επιτυχίες της δημιουργίας της βάσης της  WIZZ AIR στο αεροδρόμιο Λάρνακας, είναι πως δημιουργείται συνδεσιμότητα με χώρες και προορισμούς για τους οποίους είτε δεν είχαμε συνδεσιμότητα, είτε δεν είχαμε επαρκή συνδεσιμότητα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Ουσιαστικά από την κρίση που δημιουργήθηκε λόγω κορωνοϊού δημιουργούμε ευκαιρίες, από τα  θετικά με τα οποία την έχουμε αντιμετωπίσει όλο αυτό το διάστημα».
 
Αναφερόμενος στην WIZZ AIR είπε ότι «είμαστε από τις πρώτες που ανοίγουμε τον τουρισμό και έχουμε προγραμματισμό. Η εταιρεία πίστεψε σε μας και είμαι σίγουρος ότι και άλλες εταιρείες θα δείξουν εμπιστοσύνη προς την Κύπρο και θα έχουμε επιπρόσθετες ανακοινώσεις εντός των εβδομάδων για άλλες πτήσεις ή και εταιρείες που ενδεχομένως να ενδιαφερθούν να δρομολογήσουν πτήσεις προς το νησί».
 
Σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός Μεταφορών απάντησε πως «υπάρχει μια σταδιακή άρση των μέτρων, ξεκινούμε από τις 9 Ιουνίου και από τις 20 του μήνα για συγκεκριμένο αριθμό χωρών δεν θα απαιτείται το σχετικό πιστοποιητικό (για κορωνοϊό). Η τάση είναι και άλλες χώρες να αναβαθμίζονται σε κατηγορία και έτσι θα έχουμε περισσότερες χώρες από τις οποίες δεν θα χρειάζεται το συγκεκριμένο πιστοποιητικό» είπε και σημείωσε πως όσο περνά ο καιρός και τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και από προορισμούς που μας ενδιαφέρουν και κάποιες χώρες ταξινομούνται ιδιαίτερα στην κατηγορία Α, τόσο πιο εύκολο θα είναι και για τον τουρισμό αλλά και για οποιονδήποτε επιβάτη θέλει να ταξιδέψει στην Κύπρο.
 
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει και με βάση τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα, συνέχισε «τον Αύγουστο θα έχουμε περίπου 600 χιλιάδες επιβάτες στη Κύπρο».
 
Σε άλλη ερώτηση ο Γιάννης Καρούσος αναφέρθηκε στην επιστολή που στάλθηκε πριν λίγες μέρες από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Μεταφορών και το Υφυπουργείο Τουρισμού «με την οποία ενημερώνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι στο θέμα των αερομεταφορών και του τουρισμού καθώς και αρκετές χώρες, για τα πρωτόκολλα, την ταξινόμηση χωρών, πως γίνεται και τι θα ισχύσει για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στην Κύπρο. Αρκετές χώρες έχουν ήδη αποφασίσει πως με την Κύπρο δεν θα ζητούν την έκδοση πιστοποιητικού, όπως είναι η Ελλάδα, ενώ η άρση της απαγόρευσης των πτήσεων γίνεται σταδιακά».  
 
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι εν καιρώ lockdown πραγματοποιήθηκαν ιδιωτικές πτήσεις Ρώσων επιχειρηματιών προς την Κύπρο, ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως «όποιες πτήσεις έχουν προγραμματιστεί είναι πτήσεις που έχουν την άδεια τόσο του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και του Υπουργείου Μεταφορών, ενώ δεν απαγορευόταν η πραγματοποίηση καμίας πτήσης, ιδιωτικής ή επιβατικής, εάν είχε άδεια. Κύπριοι πολίτες ή νόμιμα διαμένοντες στο νησί, εάν είχαν την άδεια μπορούσαν να επιστρέψουν πίσω στην Κύπρο είτε με ιδιωτικό τζετ, με επιβατική πτήση ή με πτήση επαναπατρισμού».
 
Σημείωσε επίσης πως «ακολουθούνταν όλοι οι κανόνες ασφαλείας. Όποιος και εάν επέστρεφε στην Κύπρο ακολουθούνται τα ίδια πρωτόκολλα» είπε και τόνισε πως «ο ιός δεν ξεχωρίζει εάν κάποιος έρχεται με ιδιωτικό τζετ ή με μια επιβατική πτήση».
 
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος χαρακτήρισε την ενέργεια της WIZZ AIR «μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο ειδικά στις συνθήκες στις οποίες ζούμε» και επανέλαβε ότι «δεν γνωρίζει κανένας ποιες αεροπορικές εταιρείες θα καταφέρουν να παραμείνουν εν ζωή και πόσα δρομολόγια θα μπορέσουν να διατηρήσουν ανά το παγκόσμιο».
 
Πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι η Κύπρος μέσα σ’ όλη αυτή την κατάσταση έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον της WIZZ AIR μιας από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη, να δημιουργήσει βάση στο νησί, είναι πολύ σημαντικό για μας και μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε απαιτήσεις όσον αφορά τις χώρες τις οποίες μια τέτοια εταιρεία θα πετά».
 
Σημείωσε ακόμα ότι «εάν εξαιρέσουμε τα δρομολόγια Αθήνας και Θεσσαλονίκης που έτσι και αλλιώς είναι πάρα πολύ σημαντικά δρομολόγια για τους Κύπριους που ταξιδεύουμε στο εξωτερικό, δεν είναι τυχαίο που όλα τα υπόλοιπα δρομολόγια της WIZZ AIR,  είναι τουριστικής φύσεως από χώρες τις οποίες ανέκαθεν θέλαμε. Είναι χώρες πολύ σημαντικές για την Κύπρο, στα πλαίσια της δικής μας εθνικής στρατηγικής τουρισμού».
 
Επανέλαβε επίσης ότι «παρά το ότι συμβαίνει στον κόσμο, η εθνική στρατηγική τουρισμού είναι εθνική στρατηγική τουρισμού και για μας είναι μονόδρομος. Ήταν μέσα στις απαιτήσεις του Υφυπουργείου Τουρισμού, εάν θα γίνει αυτή η συμφωνία να πληροί πολύ συγκεκριμένα κριτήρια που θα έδιναν τη σχετική  ώθηση στον τουρισμό μας. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η βάση θα λειτουργεί για 12 μήνες κάτι που ενισχύει  και τις δικές μας προσπάθειες για ανάπτυξη της Κύπρου ως χειμερινός τουριστικός προορισμός και είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι».
 
Ερωτηθείς κατά πόσον έχουν ληφθεί απαντήσεις στην επιστολή που στάλθηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Μεταφορών και τον ίδιο, σε διάφορες χώρες, αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικούς πράκτορες σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν τουρισμό στην Κύπρο, ο Σάββας Περδίος απάντησε πως «η επιστολή στάλθηκε προχθές και αυτές τις μέρες αλλά και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αρκετές τηλεδιασκέψεις μαζί τους. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η Κύπρος άρχισε να ακούγεται στο εξωτερικό, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ειδικά χθες μιλάνε πάρα πολύ για το νησί, δηλαδή για το τι έχει πετύχει και το πώς θα διαχειριστεί τις οποιεσδήποτε τυχόν δύσκολες καταστάσεις θα έρθουν».
 
Σημείωσε ακόμα πως «το γεγονός ότι η Κύπρος αποφάσισε να περιθάλψει άτομα τα οποία θα νοσήσουν ενόσω βρίσκονται στο νησί, να παράσχει διαμονή στην οικογένεια και τις επαφές τους, δεν το έχουν κάνει άλλες χώρες και είμαστε από τις λίγες χώρες που μπορούν να το κάνουν, διότι το επιτρέπουν οι αριθμοί μας. Δεν μπορεί μια Ελλάδα, μια Ισπανία με τον όγκο τουρισμού που θα έχουν να πραγματοποιήσουν αυτό» είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτό έχει εκτιμηθεί πάρα πολύ από τους εταίρους μας στο εξωτερικό και θα είναι από τα δυνατά μας σημεία φέτος το καλοκαίρι».