You are here

Hermes: Θετικές προοπτικές τουρισμού το 2023

15/02/2023 06:05

Ο χρόνος άρχισε με πολύ θετικές προοπτικές για τον τουρισμό, επαναφέροντας την αισιοδοξία ευρύτερα στη τουριστική βιομηχανία, αναφέρει η Ανώτερη Διευθύντριας Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη.

Τα δεδομένα, σύμφωνα με την κ. Κουρούπη, στηρίζουν τις προσδοκίες για σταθερή ανάκαμψη του τομέα.

Σε συνέντευξή της στη StockWatch, σημειώνει ότι οι προκλήσεις των τελευταίων τριών χρόνων ήταν διαδοχικές, με τα δεδομένα να αλλάζουν συνεχώς, «κάτι όμως που μας ώθησε όλους να συνεργαστούμε στενότερα, να αναζητήσουμε λύσεις και νέες προσεγγίσεις, τόσο στον τρόπο που προωθούμε την Κύπρο αλλά και στο πού στοχεύουμε».

«Μετά τον κορωνοϊό ήρθε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και χάθηκε το ένα πέμπτο της επιβατικής κίνησης, η οποία ήταν κυρίως για τουριστικούς σκοπούς. Δουλέψαμε όμως συντονισμένα, μεθοδικά και έγκαιρα, έτσι ώστε να αναπληρώσουμε αυτό το κενό με πτήσεις και επιβάτες από άλλους προορισμούς, εξ ου και το 2022 ολοκληρώθηκε με 9,2 εκατομμύρια αφικνούμενους και αναχωρούντες επιβάτες, αριθμός ο οποίος αναλογεί, περίπου, στο 82% της επιβατικής κίνησης του 2019. Καταφέραμε λοιπόν να επιτύχουμε ουσιαστική ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης και της συνδεσιμότητας της Κύπρου και να βάλουμε τις βάσεις για μια σταθερή πλέον ανοδική πορεία», τονίζει.

Σύμφωνα με την κ. Κουρούπη, η έμφαση πλέον, δίνεται τόσο σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, χωρίς να παραγνωρίζεται η μεγαλύτερη αγορά που είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, επισημαίνει, μια σημαντική στόχευση είναι η επίλυση του θέματος της εποχικότητας με την ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας και τους χειμερινούς μήνες.

Σημειώνει ότι η συνδεσιμότητα της χώρας μας έχει πλέον ενισχυθεί σημαντικά με απευθείας σύνδεση σε 38 χώρες με 140 προορισμούς και 50 αεροπορικές εταιρείες. Οι χώρες που ξεχώρισαν και συνεχίζουν να καταγράφουν ανοδική πορεία και το 2023 - πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου - είναι η Πολωνία, η Γαλλία, η Ιταλία, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η κινητικότητα και από χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία.

Μετά από τα πολύ θετικά αποτελέσματα του καλοκαιριού, η χρονιά που ολοκληρώθηκε στέφθηκε τελικά με επιτυχία, τόσο για τη Hermes, όσο και για τον κυπριακό τουρισμό, θέτοντας τα θεμέλια για μια αντίστοιχη ή και ακόμα καλύτερη πορεία το 2023, παρά τις προκλήσεις που συνεχίζουν να επικρατούν», υπογραμμίζει.

Αναφέρει ότι τα τελευταία δύο χρόνια και παρά τις προκλήσεις της πανδημίας, έχουν ξεκινήσει πέραν των 20 νέων δρομολογίων, κυρίως σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και η προσπάθεια είναι να διατηρηθούν αυτά τα δρομολόγια και να επεκταθεί η περίοδος τους.

Τα μελλοντικά πλάνα της Hermes

Όσον αφορά τα πλάνα της Hermes, σημειώνει ότι στόχος είναι να συνεχιστεί η δυναμική που καταγράφηκε την περσινή χρονιά, για να επιτευχθούν τα επίπεδα επιβατικής κίνησης του 2019.

«Φυσικά, στον πυρήνα των προσπαθειών και της στρατηγικής μας εξακολουθούν να παραμένουν η σταθερή και διαρκής, καθημερινή αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας που προσφέρουμε στους επιβάτες μας. Ταυτόχρονα, επιχειρούμε διεύρυνση των υφιστάμενων δρομολογίων και διείσδυση σε επιπλέον αγορές», τονίζει.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι βασική αρχή της Hermes είναι να λειτουργεί ως μια κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιχείρηση με άξονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, συνεχίζοντας να προσφέρει «μια απαράμιλλή ταξιδιωτική εμπειρία, γεγονός που απορρέει από τη διεθνούς επιπέδου τεχνογνωσία και την υψηλή εξειδίκευση των εργαζομένων της».

Στη συνέντευξή της, η κ. Κουρούπη, αναφέρεται και στη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης - Hermes για ανανέωση του σχεδίου κινήτρων προς αεροπορικές εταιρείες μέχρι το 2027.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ

Της Γεωργίας Χαννή