You are here

Καρούσος: Επαφές σήμερα για αφίξεις ρώσων με charter

18/06/2021 07:26

Συνεχείς προσπάθειες να καμφθεί η άτεγκτη μέχρι στιγμής στάση της Ρωσικής κυβέρνησης να απελευθερώσει τα charter flights επιτρέποντας μαζικές αφίξεις Ρώσων τουριστών προς την Κύπρο, καταβάλλει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον υπουργό μεταφορών Γιάννη Καρούσο.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι θα συζητήσει εκ νέου σήμερα το θέμα των charter flights και τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας, με τον Ρώσο ομόλογό του και άλλους ειδικούς μέσω τηλεδιάσκεψης στην παρουσία και του υφυπουργού Τουρισμού.

«Εμείς είμαστε πανέτοιμοι να φιλοξενήσουμε τους Ρώσους τουρίστες. Έχουμε ένα σημαντικό επιχείρημα ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα μας είναι εξαιρετικά, δεχθήκαμε επίσης τους εμβολιασμένους με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik, και αναμένουμε μέσα από τη συζήτηση που θα έχουμε να διαπιστώσουμε πόσο μακριά ή κοντά είμαστε στην έναρξη των charter flights», είπε.

Εντούτοις, απέφυγε να σχολιάσει το ενδεχόμενο πολιτικών κινήτρων στη στάση της Ρωσίας, λέγοντας ότι «εγώ ως υπουργός Μεταφορών οφείλω να συζητήσω μέχρι να βρούμε τις λύσεις με τους ομολόγους μου, ώστε να έχουμε απρόσκοπτή ροή Ρώσων τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν αλλά και το φθινόπωρο».

Τριπλάσιες πτήσεις από Ρωσία στην Κύπρο, σε σχέση με Ελλάδα

Ο κ. Καρούσος εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι προσπάθειες θα έχουν αίσια κατάληξη.

Σημείωσε ότι «ήδη έχουμε 8 έως 10 πτήσεις την ημέρα από τη Ρωσία από τις οποίες κάποιες είναι ναυλωμένες πτήσεις, τριπλάσιος αριθμός απ΄ ότι στην Ελλάδα που η Ρωσική Ομοσπονδία έχει δώσει άδεια μόνο για τρεις πτήσεις την ημέρα».

«Βέβαια αυτό που προσπαθούμε είναι να δοθεί άδεια και στις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ή να ανοίξουν όλες οι πτήσεις προς την Κύπρο», τόνισε.

Διευκρίνισε ότι παρόμοιες ενέργειες από το υπουργείο μεταφορών και το υφυπουργείο τουρισμού γίνονται και με τη βρετανική κυβέρνηση.

«Η ενημέρωση για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας είναι συνεχής προς τις χώρες που έχουν πτήσεις προς τα αεροδρόμια μας» είπε και χαρακτήρισε πολύ θετική την ενέργεια της Γερμανίας να πρασινίσει την Κύπρο, αφού αξιολόγησε θετικά τον αυξημένο αριθμό των εργαστηριακών αναλύσεων που κάνει η Κύπρος.

Pool πτήσεων από 35 χώρες και 115 προορισμούς

Σε ότι αφορά τις πτήσεις προς τα κυπριακά αεροδρόμια είπε ότι «στον φετινό προγραμματισμό υπάρχουν πτήσεις από 35 χώρες με 50 περίπου αεροπορικές εταιρείες προς 115 προορισμούς (αεροδρόμια διαφόρων χωρών)».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την Κύπρο διότι οι χώρες αναγνωρίζουν ότι το πρωτόκολλο της Κύπρου προσφέρει πλήρη ασφάλεια και σταθερότητα».

Επεσήμανε ότι οι πτήσεις που έρχονται προς την Κύπρο για την ώρα έχουν πληρότητα 55% έως 57%, ενώ όσο βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου τόσο θα βελτιώνεται και η επιβατική κίνηση.

Παράδειγμα η Κύπρος στην Ευρώπη για τα πρωτόκολλά της

Ο κ. Καρούσος, εξήγησε ότι «τα αεροδρόμια μας από την αρχή της πανδημίας έχουν θωρακιστεί με πρωτόκολλα τα οποία έστησε πρώτη η κυπριακή κυβέρνηση από όλες τις χώρες της ΕΕ ίσως και παγκοσμίως».

Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα που εφάρμοσε το σύστημα με τους χρωματισμούς και τις κατηγορίες των χωρών που συνδυάζεται και με το υποχρεωτικό τεστ αναλόγως της επιδημιολογικής κατάστασης των χωρών.

Επεσήμανε ότι οι άλλες χώρες ξεκίνησαν ένα χρόνο μετά να ζητούν τεστ στα αεροδρόμια.

«Ακολουθούμε το χρωματισμό του ECDC και τα αποτελέσματα είναι ότι αποδεδειγμένα έχουμε την καλύτερη διαχείριση αεροδρομίων, θεωρούμαστε παράδειγμα στο εξωτερικό», ανέφερε.

Θέλοντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες για την ινδική μετάλλαξη του ιού, διαβεβαίωσε ότι «κανένας δεν εισέρχεται στην Κύπρο εάν δεν έχει εργαστηριακή ανάλυση και εάν είναι στην πορτοκαλί ή κόκκινη κατηγορία».

Σε ότι αφορά τις αφίξεις από τις υπόλοιπες χώρες, θα πρέπει να υπάρχει ένα ή δυο τεστ ή να είναι εμβολιασμένοι, είπε.

«Επομένως τα αεροδρόμια μας δουλεύουν αποτελεσματικά και αν χρειαστεί να ενισχύσουμε το επίπεδο δυσκολίας και άλλο θα το πράξουμε, αλλά επαναλαμβάνω ότι είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι.  Ακόμη και σε επιβάτες από χώρες της πράσινης κατηγορίας διενεργούμε δειγματοληπτικά τεστ για να διασταυρώσουμε ότι είναι σωστά τα αποτελέσματα τους», σημείωσε.

Της Ηρώς Ευθυμίου