You are here

Κρουαζιερόπλοια παγκόσμιας εμβέλειας στα λιμάνια

06/03/2023 14:22

Μεγάλες προοπτικές έλευσης κρουαζιερόπλοιων στα κυπριακά λιμάνια το ερχόμενο καλοκαίρι, εντοπίζει η ηγεσία της Αρχής Λιμένων.

Ο πρόεδρος της ΑΛΚ Αντώνης Στυλιανού, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, στην οποία παρουσίασε τον προϋπολογισμό της αρχής, είπε ότι «ήδη υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από μεγάλα κρουαζιερόπλοια, από ναυτιλιακές εταιρείες και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κρουαζιέρας, παγκοσμίου εύρους και κλίμακας».

Σημείωσε ότι ο ρόλος της αρχής είναι πολύ αναβαθμισμένος μετά την εμπορικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού το 2017 και του λιμανιού Λάρνακας την 1η Απριλίου 2022.

Πρόσθεσε ότι ο ρόλος της αρχής, δεν αφορά μόνο τη διαχείριση λιμανιών, αλλά έχει επιπλέον και τον εποπτικό και ρυθμιστικό ρόλο της εποπτείας και ρύθμισης των ιδιωτών που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των λιμανιών Λεμεσού και Λάρνακας.

«Υπάρχουν αρκετές προκλήσεις αλλά και παράλληλα προοπτικές σε σχέση με την ανάπτυξη της Αρχής Λιμένων, η οποία παραμένει ένας πλήρως κερδοφόρος και βιώσιμος οργανισμός», ανέφερε.  

Όσον αφορά το λιμάνι στο Λατσί, ο κ. Στυλιανού είπε ότι προχωρεί η επέκταση του λιμανιού με μια δαπάνη της τάξης των €46 εκατ. καθιστώντας το, το πρώτο πράσινο λιμάνι της Κύπρου, το οποίο θα λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γενικά θα λειτουργεί αποκλειστικά με πράσινες μορφές ενέργειας είτε πρόκειται την ηλεκτροδότηση, τη χρήση καυσίμων, την τροφοδοσία ενέργειας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενώ θα γίνεται συνεχής έλεγχος της ποιότητα του νερού του λιμανιού. 

Επεσήμανε ότι θα τριπλασιαστούν οι θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αλλά και της ίδιας της λιμενολεκάνης.

Επιπλέον είπε ότι προχωρεί η δημιουργία αγκυροβολίου εκφόρτωσης υγραερίου στο Ζύγι, αναπτύξεις που αφορούν την πλήρη αξιοποίηση των χερσαίων χώρων της Αρχής Λιμένων και η κατασκευή νέου σταθμού ναυσιπλοΐας στην περιοχή Ζυγίου, για να καλύπτεται πλήρως  όλο το εύρος της θάλασσας και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο προϋπολογισμός της αρχής είναι πλεονασματικός με έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα. Προβλέπει έσοδα €28,3 εκατ. και δαπάνες €28,2 εκατ.

Της Ηρώς Ευθυμίου