You are here

Οδηγός η Λάρνακα στην περαιτέρω προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων

13/12/2022 16:38

Η ανάπτυξη και του λιμανιού Λάρνακας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να προσελκύσουμε περαιτέρω κρουαζιερόπλοια στην Κύπρο και περισσότερες εταιρείες που θα έχουν πολλαπλές επιλογές, ανέφερε σήμερα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης.

Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στα γραφεία της Kition Ocean Holdings, της αναδόχου εταιρείας για το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο «ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο για την πόλη της Λάρνακας αλλά για όλη την Κύπρο, για την ανάπτυξη της οικονομίας».

«Υπάρχει μια ξεκάθαρη προστιθέμενη αξία για τις θαλάσσιες μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα της Κύπρου, αλλά και για τον τομέα της κρουαζιέρας και των σκαφών αναψυχής» είπε.

Πρόσθεσε, ότι ως Υφυπουργείο Ναυτιλίας «έχουμε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που υπάρχουν συνέργειες και συνδέσεις με το λιμάνι. Είναι δηλαδή ο έλεγχος του κράτους λιμένα που ασκούμε, τα θέματα του κέντρου παρακολούθησης των πλοίων, είναι η ασφάλεια και προστασία των λιμενικών εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα μας, θέματα τα οποία θα δούμε με την ανάδοχο εταιρεία, για να δούμε πώς καλύτερα και πιο αποτελεσματικά θα διαμορφωθούν, έτσι ώστε να συνάδουν πλήρως με τις υποχρεώσεις μας, είτε αυτές απορρέουν από την εθνική ή από την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Ερωτηθείς κατά πόσον συνεχίζει να επηρεάζεται το θέμα των πλοίων υπό κυπριακή σημαία από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Υφυπουργός επανέλαβε πως «οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας ασφαλέστατα επηρεάζουν την Ευρωπαϊκή ναυτιλία και κατ’ επέκταση την κυπριακή. Καταγράψαμε κάποιες απώλειες, την ίδια στιγμή όμως έχουμε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουν δεσμευτεί, μέσα από τη νομική πράξη, να παρουσιάσουν υποστηρικτικά μέτρα υπέρ της ευρωπαϊκής ναυτιλίας».

Σημείωσε επίσης, ότι «το επόμενο διάστημα με τους συνεργάτες μου και με τη ναυτιλιακή βιομηχανία θα εργαστούμε για να καταθέσουμε εισηγήσεις γι’ αυτά τα μέτρα μιας και αποτελεί μια ξεκάθαρη εισήγηση της Κύπρου».

Από την πλευρά του ο Πάνος Αλεξάνδρου, Διευθύνων Σύμβουλος της Kition Ocean Holdings εξέφρασε ικανοποίηση «για την επίσκεψη του Υφυπουργού Ναυτιλίας στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, ένα έργο που έχουμε αναλάβει τον Απρίλιο του 2022. Το έργο προχωρά σωστά και προγραμματισμένα».

Πρόσθεσε ότι, «είμαστε στο στάδιο τώρα αδειοδότησης του καινούργιου τερματικού επιβατών που θα δημιουργήσουμε στο λιμάνι Λάρνακας, ενώ είμαστε και σε προχωρημένο στάδιο συνομιλιών με διάφορες εταιρείες τουρισμού, ούτως ώστε να βοηθήσουμε να αναπτυχθεί η βιομηχανία κρουαζιέρας της Κύπρου και μέσω του λιμένα Λάρνακας».

Χαρακτήρισε «σημαντική τη προσφορά του Υφυπουργείου Τουρισμού, τόσο στο λιμάνι όσο και στη μαρίνα Λάρνακας στη γενική κοινωνία και οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πιστεύουμε ότι προχωρούν όλα προς το σωστό δρόμο, ούτως ώστε να καταφέρουμε να διεκπεραιώσουμε το έργο μας όπως το έχουμε περιγράψει».

Ερωτηθείς ποιος είναι ο στόχος της εταιρείας για το 2023 αναφορικά με το θέμα της κρουαζιέρας, ο κ. Αλεξάνδρου απάντησε πως «στοχεύουμε τον επόμενο χρόνο, εκτός από τις υφιστάμενες, να προσθέσουμε ένα μικρό αριθμό κρουαζιέρων, γύρω στις 8 με 10. 'Εχουμε σχέδια πολύ σύντομα να λειτουργήσει το λιμάνι, ίσως ακόμα και ως έδρα για κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας στον κόσμο, ούτως ώστε να δούμε μια τεράστια αύξηση στην επισκεψιμότητα με κρουαζιέρα».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον εκτός από τα κρουαζιερόπλοια από το Ισραήλ που φτάνουν στο λιμάνι της Λάρνακας ενδεχομένως η Kition Ocean Holdings να προσεγγίσει εταιρείες που πηγαίνουν στο λιμάνι Λεμεσού, ο Πάνος Αλεξάνδρου είπε πως «όχι τόσο στο λιμάνι Λεμεσού. Κάποιες εταιρείες πηγαίνουν Λεμεσό γιατί σήμερα είναι το μόνο λιμάνι που μπορεί να εξυπηρετήσει τέτοιου μεγέθους πλοία και με τόσο μεγάλο αριθμό επιβατών».

Σημείωσε επίσης, πως «με το νέο τερματικό επιβατών, δεν προσπαθούμε να πάρουμε τη δουλειά που έχει το λιμάνι Λεμεσού, αλλά να φέρουμε έξτρα εταιρείες κρουαζιέρας ούτως ώστε ακόμα και μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια από αυτά που μπαίνουν στο λιμάνι Λεμεσού, να μπορούν να εξυπηρετηθούν από το λιμάνι Λάρνακας».

Όπως είπε ο κ. Αλεξάνδρου «η εγγύτητα του λιμανιού της Λάρνακας με το αεροδρόμιο, διαδραματίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. 'Ηδη ένα από τα προγράμματα που σχεδιάζουμε είναι το arrive-stay-sale το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στον κόσμο να φτάσει στο αεροδρόμιο Λάρνακας, να μείνει μια-δύο μέρες στη πόλη και μετά να αναχωρήσει από το λιμάνι για την κρουαζιέρα του».

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας σημείωσε από την πλευρά του ότι «η Κύπρος έχει πλέον μπει στον παγκόσμιο χάρτη κρουαζιέρας, μέσω μεγάλων εταιρειών που έχουν στη διαχείριση τους τα κρουαζιερόπλοια, με τις στοχευμένες κινήσεις του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, του Υφυπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Μεταφορών. Το γεγονός ότι αναπτύσσεται και το λιμάνι της Λάρνακας, δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για να προσελκύσουμε περαιτέρω κρουαζιέρες στην Κύπρο και περισσότερες εταιρείες που θα έχουν πολλαπλές επιλογές».

Ανέφερε επίσης, ότι «πέραν από το λιμάνι Λεμεσού, θα υπάρχει το λιμάνι Λάρνακας, ενώ πρόσφατα είδαμε κρουαζιερόπλοιο να πηγαίνει στη μαρίνα της Αγίας Νάπας. Η Κύπρος προσφέρεται πλέον για να εξυπηρετήσει μεγάλα σκάφη αναψυχής, αλλά και μεγάλα κρουαζιερόπλοια που έχουν πολλαπλά οφέλη για την οικονομία της Κύπρου».

Ερωτηθείς πότε ξεκινούν τα έργα στην αποβάθρα της Λάρνακας, ο Πάνος Αλεξάνδρου απάντησε πως «τα έργα στην αποβάθρα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, παρόλο που θα ξεκινούσαν πριν από 4 - 5 εβδομάδες. Χθες είχαμε την έγκριση της εταιρείας μας, σαν εταιρεία που μπορεί να κατασκευάσει έργα υποδομών, ενώ εντός της εβδομάδας θα πάρουμε γραπτώς την έγκριση και θα ξεκινήσουμε άμεσα».

Ανέφερε επίσης, ότι «μπαίνουμε τώρα στην περίοδο των Χριστουγέννων οπότε με την επιστροφή μας από τις γιορτές θα ξεκινήσουμε τα έργα. Παρά το γεγονός ότι είχαμε πει ότι τα έργα θα διαρκούσαν 6 – 7 μήνες, εντούτοις λόγω της καθυστέρησης που υπάρχει ίσως δημιουργηθούν κάποια προβλήματα με τους υφιστάμενους χρήστες της αποβάθρας».

Σημείωσε ακόμα ότι «σε συνεννόηση με τη διεύθυνση της μαρίνας προσπαθούμε να βρούμε πρώτα λύσεις και αν όχι, θα πιέσουμε τους εαυτούς μας και τους συνεργάτες μας, να τελειώσουμε πριν τον Ιούνιο».

Ερωτηθείς για τα μεγάλα έργα στη μαρίνα, ο κ. Αλεξάνδρου απάντησε πως «Είμαστε σε διαδικασία αδειοδοτήσεων. Ευελπιστούμε ότι οι άδειες θα εκδοθούν μέχρι το Μάρτιο του 2023, ούτως ώστε από το Σεπτέμβρη να μπουν οι μπουλντόζες στη μαρίνα για να ξεκινήσουμε με δρόμους και υποδομές».