You are here

«OK» υπό προϋποθέσεις για το «Salt Lake Boutique»

08/04/2022 17:03

Προϋποθέσεις για την ανέγερση και λειτουργία της τουριστικής ανάπτυξης Salt Lake Boutique στα όρια της περιοχής του Δικτύου Natura 2000  των Αλυκών Λάρνακας, θέτει η περιβαλλοντική αρχή.

Η ανάπτυξη η οποία προορίζεται να γίνει στο δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού, δεν εμπίπτει εντός των ορίων του Αποχετευτικού Συστήματος Λυμάτων Λάρνακας.

Η περιβαλλοντική αρχή έθεσε ως προϋπόθεση για την προώθηση του έργου τη σύνδεση του με το δίκτυο αποχετευτικού συστήματος Λάρνακας, καθώς επίσης και μια σειρά άλλων μέτρων για μετριασμό των επιπτώσεων στις Αλυκές Λάρνακας.

Το έργο αφορά την ανέγερση και λειτουργία τουριστικής ανάπτυξης  αποτελούμενης από ξενοδοχειακή μονάδα.

Το προτεινόμενο έργο θα αποτελείται από ισόγειο χώρο, μεσοπάτωμα, 3 ορόφους και roof garden, θα έχει δυναμικότητα 36 δωματίων / 72 κλινών και περιλαμβάνει ιδιωτικό χώρο στάθμευσης 14 θέσεων. Το έργο χωροθετείται στα όρια της προστατευόμενης περιοχής Αλυκές Λάρνακας, στην παρεμβολή της οδού Φάρου και της λίμνης Σορός.

Τα τεμάχια στα οποία προτείνεται η ανέγερση του έργου περιλαμβάνουν υφιστάμενη κατοικία περιμετρικά της οποίας βρίσκονται φυτεύσεις ευκαλύπτου και ακακίας. Εμπίπτουν σε πολεοδομική ζώνη στην οποία εντοπίζονται κυρίως παραθεριστικές κατοικίες και η οποία για ξενοδοχεία έχει ανώτατο συντελεστή δόμησης 0,30, ανώτατο αριθμό ορόφων 3, ανώτατο ύψος 13,50 μέτρα και ανώτατο ποσοστό κάλυψης 0,20.

Η λίμνη Σορός έχει έκταση περίπου 400.000 m2,  αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας, βρίσκεται 0,18 μέτρα κάτω από το μέσο επίπεδο της θάλασσας και αποτελεί μέρος μιας κατακερματισμένης λιμνοθάλασσας (Μεγάλη Λίμνη-Τεκκέ, Σορός, Ορφανή και Λίμνη Αεροδρομίου) που διαχωρίστηκε σε τέσσερις μικρότερες λίμνες.

Η λίμνη Σορός διαχωρίζεται από τις υπόλοιπες λίμνες της προστατευόμενης περιοχής με τον δρόμο που συνδέει την κοινότητα Μενεού με την παραλία του Κιτίου.

Επίσης, το νοτιοδυτικό τμήμα της προστατευόμενης περιοχής, με το οποίο εφάπτεται το προτεινόμενο έργο, περιλαμβάνει εκτάσεις φυσικής βλάστησης και συγκεκριμένα τον οικότοπο πρόσκοπες, μονοετείς κοινότητες σε λασπώδεις και αμμώδεις ζώνες  τους οικότοπους με πρόσκοπες μονοετείς κοινότητες με Salicornia και άλλα είδη λασπωδών και αμμωδών ζωνών Μεσογειακές και θερμο-ατλαντικές αλόφιλες λόχμες και παραποτάμιους θαμνώνες Nerio-Tamaricetea (92D0), καθώς επίσης φυτεύσεις και καλλιέργειες.

Της Ηρώς Ευθυμίου