You are here

Περιορισμένες οι διακοπές κυπρίων σε ελληνικά νησιά

19/08/2021 07:09

Μικρή ανάσα στον κλάδο τουριστικών πρακτόρων, ο οποίος έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα από την πανδημική κρίση, έδωσαν οι κύπριοι που επέλεξαν τα ελληνικά νησιά για τις διακοπές τους.

Το σχέδιο του υφυπουργείου Τουρισμού μπορεί να αποτέλεσε το μεγάλο ατού της φετινής σεζόν για εσωτερικό τουρισμό, παρόλα αυτά ένας σημαντικός αριθμός κυπρίων επέλεξε φέτος τις διακοπές στα ελληνικά.

 Σύμφωνα με τα επίσημα  στοιχεία φέτος τον Ιούλιο τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου  ανήλθαν στις 62.961 σε σύγκριση με 37.406 τον Ιούλιο του 2020, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 68,3%, με το 55% να έχει επιλέξει την Ελλάδα.

Ο επίτιμος πρόεδρος του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων (ACTA) Ντίνος Κάκουρας, δήλωσε στη StockWatch ότι «κατά μέσο όρο οι κρατήσεις για τα ελληνικά νησιά τον Ιούλιο και Αύγουστο κυμαίνονται στο 30% των αντίστοιχων μηνών του 2019 ενώ προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ χαμηλές και σχεδόν μηδενικές σε Αμερική και Άπω Ανατολή».

Σύμφωνα με τον κ. Κάκουρα, πρώτοι στη λίστα είναι οι προορισμοί στους οποίους υπάρχουν απευθείας πτήσεις όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Κεφαλονιά, η Σκίαθος, η Μύκονος, η Πρέβεζα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Διευκρίνισε εντούτοις ότι «επειδή οι κρατήσεις και ο αριθμός των πτήσεων είναι περιορισμένος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο μείωσης της αξίας του τουριστικού πακέτου, το κόστος του οποίου διαμορφώνεται από την προσφορά και τη ζήτηση».

Παραδοσιακά η συντριπτική πλειοψηφία των κυπρίων ταξιδεύει προς τα ελληνικά νησιά τον Ιούλιο και Αύγουστο  συνεπώς όπως είπε «από το Σεπτέμβριο και μετά θα μειωθούν κάθετα τα ταξίδια τους προς την Ελλάδα», ανέφερε.

Ο κ. Κάκουρας, εξέφρασε και τη δυσαρέσκεια του συνδέσμου επειδή το υφυπουργείο Τουρισμού δεν τους συμπεριέλαβε στην προώθηση του σχεδίου των επιδοτημένων διακοπών των κυπρίων τονίζοντας ότι «θα ήταν πολύ ορθό  εάν το υφυπουργείο Τουρισμού πριν εξαγγείλει παρόμοια σχέδια να διαβουλεύεται και με τους τουριστικούς πράκτορες».

Δεν σωζόμαστε με  δυο μήνες δουλειά

Περιορισμένης έκτασης είναι τα ταξίδια των κυπρίων προς το εξωτερικό ανέφερε και το μέλος του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων Βίκτωρας Μαντοβάνης.

Ο κ. Μαντοβάνης, σε δηλώσεις στη StockWatch είπε ότι  «αν και γενικά τα δεδομένα είναι καλύτερα από πέρσι διότι ένας σεβαστός αριθμός κυπρίων επέλεξαν τα ελληνικά νησιά για τις διακοπές του εντούτοις δύο μήνες δουλειάς δεν είναι αρκετοί για την επιβίωση του κλάδου ο οποίος έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα από την πανδημική κρίση».

Τόνισε ότι «δυστυχώς για εμάς είναι ένας ατελείωτος εφιάλτης η πανδημική κρίση διότι δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει την επόμενη ημέρα και ποια μέτρα θα επιβληθούν από την κάθε χώρα.  Είναι γεγονός ότι χωρίς τη στήριξη  του υπουργείου Εργασίας τα περισσότερα τουριστικά γραφεία θα είχαν βάλει οριστικό λουκέτο» επεσήμανε. 

Της Ηρώς Ευθυμίου