You are here

Στα σκαριά 25 ξενοδοχεία στο κέντρο της Λάρνακας

27/09/2021 15:03

Αιτήσεις για 25 νέα πολυτελή ξενοδοχεία βρίσκονται στο μικροσκόπιο του δήμου Λάρνακας, δήλωσε ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας.

Μιλώντας στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, την οποία διοργάνωσε η Εταιρεία Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) της Λάρνακας με ευκαιρία την ημέρα Τουρισμού, διευκρίνισε ότι ήδη κάποιες αιτήσεις έχουν εγκριθεί ενώ άλλες εξετάζονται.

«Και οι 25 αιτήσεις αφορούν ξενοδοχεία μέσα στο κέντρο της πόλης, ενώ ένας σημαντικός αριθμός επενδυτών επισκέπτεται τις υπηρεσίες του δήμου και αναζητά κατάλληλο χώρο στην οδό Ερμού, στις Φοινικούδες, στη Ζήνωνος Κιτιέως για δημιουργία μικρών ξενοδοχείων μέσα στο κέντρο της πόλης».

Παράλληλα τόνισε ότι «υπάρχει τεράστια προοπτική για ανάπτυξη του κέντρου της πόλης» και υπογράμμισε ότι «η Λάρνακα πλέον έχει μια σοβαρή μακροπρόθεσμη προοπτική στον τομέα του τουρισμού».

Ανέφερε ότι «ένας λόγος που δεν είχαμε λάβει το μερίδιο που μας αναλογεί από τον τουρισμό ήταν ότι δεν είχαμε μέχρι σήμερα τον κατάλληλο ζωτικό χώρο να κάνουμε μεγάλα ξενοδοχεία».

Νέες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιφέρεια

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας, το ενδιαφέρον των επενδυτών για δημιουργία νέων ξενοδοχειακών καταλυμάτων παραμένει ζωντανό.

Το Radisson Larnaca Beach Resort που ανεγείρεται στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας στην περιοχή Βορόκληνης θ’ ανοίξει τις πύλες του την τουριστική σεζόν του 2022 εφόσον η κατάσταση το επιτρέπει. Η υπερπολυτελής μονάδα θα διαθέτει 404 κλίνες, ενώ θα περιλαμβάνει και δωμάτια με ιδιωτικές πισίνες.

Το πολυτελές ξενοδοχείο Solar Boutique Hotel που έχει ανεγερθεί στη θέση του πρώην ξενοδοχείου Michael’s, είναι έτοιμο και θα λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2022. Είναι δυναμικότητας 114 κλινών, ενώ θα διαθέτει και 3 επαύλεις. Το εν λόγω ξενοδοχείο θα έχει, μεταξύ άλλων, συνεδριακό χώρο με θέα τη θάλασσα, πολυτελές spa και εστιατόριο στην οροφή.

Στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το ερειπωμένο πρώην ξενοδοχείο Beau Rivage στην Πύλα, θα δημιουργηθεί ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, μαζί με διαμερίσματα, ενώ σε παρακείμενο χώρο θα κτιστεί ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων, από την ίδια εταιρεία. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Πύλας, η κατεδάφιση αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μόλις εξασφαλισθεί η σχετική άδεια από τον Έπαρχο.

Επίσης, στην Πύλα αναμένεται η έκδοση άδειας οικοδομής για ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου ανατολικά του Golden Bay από ντόπιους και ξένους επενδυτές.

Μέτρια χρονιά για τον τουρισμό Λάρνακας

Σχολιάζοντας την πορεία της τουριστικής σεζόν για το τρέχον έτος ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ, Ντίνος Λευκαρίτης, είπε ότι «σύμφωνα με στοιχεία που λήφθηκαν από ξενοδόχους της περιοχής, η φετινή χρονιά ήταν μέτρια, καλύτερη όμως από την περσινή». Διευκρίνισε ότι οι επισκέπτες ήταν από τις παραδοσιακά κύριες αγορές της Ρωσίας, του Ην. Βασιλείου και της Γερμανίας, όμως σε σαφώς μικρότερους αριθμούς από άλλες χρονιές.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, η Λάρνακα προσέλκυσε τουρισμό από ποικιλία άλλων χωρών, κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης, όπως Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Τσεχία, αλλά και από Ισραήλ, Λίβανο και Γαλλία.

Δύσκολος ο χειμώνας

Όσον αφορά στην πορεία του τουρισμού τους επόμενους μήνες, ο κ. Βύρας είπε ότι οι κρατήσεις για τον Οκτώβριο είναι μέτριες προς ικανοποιητικές (αναλόγως και της ξενοδοχειακής μονάδας), ενώ ο χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος.

Όπως αναφέρθηκε, στην ενίσχυση των κρατήσεων της Λάρνακας, έχουν συμβάλει οι διάφορες ευρωπαϊκές και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν ή προγραμματίζονται μέχρι και τον Νοέμβριο (Beach Sambo, Σκοποβολής, Τοξοβολίας, Κολύμβησης, Αντισφαίρισης, Μαραθώνιος, καθώς και ποδοσφαιρικές ομάδες που διαμένουν σε ξενοδοχεία για αγώνες/προπονήσεις κ.α.).

Τονίστηκε ακόμα, ότι διαχρονικά, στις κρατήσεις των ξενοδοχείων της Λάρνακας, βοηθά η ύπαρξη του αεροδρομίου, και οι διανυκτερεύσεις μελών πληρωμάτων αεροπλάνων.

Νέες καινοτόμες δράσεις

Ο κ. Λευκαρίτης περιέγραψε συνοπτικά και τις κυριότερες νέες ενέργειες που περιλαμβάνει το Σχέδιο Δράσης της ΕΤΑΠ Λάρνακας για το 2021.

Μεταξύ αυτών είναι:

- Μελέτη βελτίωσης προσόψεων υποστατικών στην Πιαλέ Πασά με συγκεκριμένους χρωματισμούς με στόχο την αναβάθμιση της εικόνας της περιοχής ώστε ν’ αποκτήσει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα.

-Πρόγραμμα σταδιακής υλοποίησης προγράμματος Enriching & Greening Larnaka’s Beaches. Για το 2021 προστέθηκαν φοινικόδεντρα στις παραλίες Βορόκληνης και Κιτίου (παραλία Kitesurfing) και τον προσεχή Οκτώβριο θα τοποθετηθεί πολυπαιχνίδι στο νέο παραλιακό γραμμικό πάρκο Ζυγίου.

-Συνεισφορά στη δημιουργία νέου γηπέδου τοξοβολίας στην τουριστική περιοχή Πύλας που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα ξενοδοχεία της περιοχής. Αναμένεται να λειτουργήσει τέλος Σεπτεμβρίου.

-Μελέτη για δημιουργία μικρών αποβαθρών στην περιοχή Μακένζυ με στόχο την κάλυψη των υφιστάμενων ακαλαίσθητων μπετονένιων κυματοθραυστών. Στο σύνολο θα κατασκευαστούν επτά μικρές αποβάθρες που δεν θα έχουν όλες το ίδιο μέγεθος, με την κατασκευή της πρώτης αποβάθρας να ξεκινά εντός του 2022.

- Μελέτη για ανάδειξη του μονοπατιού φύσης της Αλυκής Λάρνακας με συγκεκριμένες εισηγήσεις για βελτιωτικές παρεμβάσεις με στόχο τη σταδιακή τους εφαρμογή συλλογικά από όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να αποφεύγονται οι σπασμωδικές ενέργειες.

-Δημιουργία τριών Θεματικών Μελισσοκομικών Μονοπατιών στα Μελισσοχώρια Οδού, Βάβλας και Βαβατσινιά από την ΕΤΑΠ Λ/κας και τα αντίστοιχα Κοινοτικά Συμβούλια σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και με την καθοδήγηση του Δικτύου Τροόδους.

-Βελτιώσεις και αναβαθμίσεις τουριστικής υποδομής σε Κοινότητες-Μέλη της ΕΤΑΠ Λ/κας, όπως για παράδειγμα τοπιοτέχνηση στην είσοδο των Λευκάρων που αναδεικνύει τον χαρακτήρα του χωριού, καλλιτεχνικές δημιουργίες με θέμα τη θάλασσα για μόνιμη τοπιοτέχνηση του παραλιακού πεζόδρομου Περβολιών και προσθήκη χαρτών σε ξύλινα πλαίσια σε διάφορα σημεία στη Χοιροκοιτία και Τόχνη για εξυπηρέτηση των τουριστών.

-Προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού – Αναθεωρημένες ποδηλατικές διαδρομές, Μελισσοχώρια Λάρνακας, Θαλάσσια αθλήματα στα οποία η Λάρνακα έχει έφεση, Αθλητικός Τουρισμός, Πτηνοπαρατήρηση κ.α.

- Larnaka Storytelling Statues - Επέκταση της πρωτοποριακής αυτής εφαρμογής η οποία ενημερώνει για την ιστορία σημαινουσών προσωπικοτήτων του παρελθόντος σε σημεία όπου υπάρχουν αγάλματα στη Λάρνακα.

- Larnaka Virtual Museums - Πλατφόρμα που για πρώτη φορά δημιουργείται στην Κύπρο και αφορά τη διαδραστική περιήγηση μουσείων της Λάρνακας σε μορφή 360° με πληροφορίες για επιλεχθέντα εκθέματα.

- Larnaka Virtual Underwater Routes - Ετοιμάζεται η δημιουργία των υποβρύχιων καταδυτικών διαδρομών της Λάρνακας που περιλαμβάνει τα ναυάγια Ζηνοβία, Ελπίδα, LEF1 καθώς και τους υφάλους στην περιοχή Σκοπιά στη Ξυλοφάγου και τη Δωρίδα.

- Εικονική αναστήλωση του Λιμανιού του Αρχαίου Κιτίου - Έχει ετοιμαστεί τρισδιάστατη απεικόνιση του Λιμανιού του Αρχαίου Κιτίου ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να ανακαλύψει πώς ήταν ο χώρος πριν χιλιάδες χρόνια.

Της Ηρώς Ευθυμίου