You are here

Στον τοίχο η κυβέρνηση για κίνητρα προς αεροπορικές

30/09/2022 06:43

Έντονες ανησυχίες για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει στη συνδεσιμότητα της Κύπρου και κατ’ επέκταση της κυπριακής οικονομίας, η απόφαση δύο υπουργών να τερματίσουν το πρόγραμμα παροχής κινήτρων σε αεροπορικές εταιρείες για την περίοδο 2022-2030, εκφράζουν σύσσωμοι οι φορείς της τουριστικής βιομηχανίας καλώντας την κυβέρνηση να επαναφέρει άμεσα τα κίνητρα.

Στην αντίπερα όχθη η διαχειρίστρια εταιρεία Hermes Airports, σηκώνει το γάντι και κάνει λόγο για καθυστερήσεις που δεν ωφελούν και τονίζει ότι ο δημόσιος διάλογός μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει στην κυπριακή οικονομία.

Σε γραπτή ανακοίνωση η Hermes Airports, επισημαίνει ότι έχει επενδύσει πέραν των €120 εκατ. στα σχέδια κινήτρων την τελευταία δεκαετία, ενώ το κράτος έχει εισπράξει τα τελευταία 15 χρόνια πέραν των €500 εκατ. με βάση το τέλος παραχώρησης, το οποίο δίνεται ως ποσοστό επί των μεικτών εσόδων της εταιρείας και όχι επί του όποιου πιθανού κέρδους.

Θα πρέπει να επανέλθουν το συντομότερο δυνατόν τα κίνητρα

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, δήλωσε στη StockWatch, ότι «το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο διότι τα κίνητρα συνέβαλαν στην αύξηση των απευθείας πτήσεων προς τα κυπριακά αεροδρόμια και συνεπώς στην αύξηση της τουριστικής εισροής στο νησί μας».

Υπέδειξε ότι, «εάν δεν επανέλθουν σύντομα τα κίνητρα και δημιουργηθεί αβεβαιότητα ανάμεσα στις τουριστικές εταιρείες, τότε θα διακόψουν τις απευθείας πτήσεις προς την Κύπρο με αποτέλεσμα να πληρώσει βαρύ τίμημα ο τουρισμός μας».

Άμεση ήταν και η αντίδραση της ΟΕΒ, δήλωσε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Μιχάλη Αντωνίου, ο οποίος, όπως είπε, απέστειλε επιστολή προς το γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Παντελή, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της Ομοσπονδίας αλλά και των επιχειρήσεων μελών τους που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα.

Καθοριστική σημασία των κινήτρων για τουρισμό

Η ΟΕΒ, στην επιστολή της τονίζει ότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι η συμβολή των κινήτρων στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και στην ανάδειξη του ως ένα από τα ελκυστικότερα στην ευρύτερη περιοχή, ήταν καθοριστικής σημασίας αφού βελτίωσαν την αεροπορική συνδεσιμότητα, μείωσαν την υπερεξάρτηση από παραδοσιακές αγορές και συνέβαλαν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Παράλληλα, υποδεικνύει ότι «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο τουρισμός λειτουργεί ως ατμομηχανή της οικονομίας μας, ιδιαίτερα σε μια δύσκολη χρονικά περίοδο όπου ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα», ταυτόχρονα ζητά την απρόσκοπτη συνέχιση των κινήτρων για να μην δεχτεί πλήγμα ο τουριστικός τομέας και κατ’ επέκταση να συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.

Το 95% των χωρών προσφέρουν αεροπορικά κίνητρα

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, σε δηλώσεις στη StockWatch, υπενθυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια πάλεψαν με νύχια και με δόντια για να κτίσουν την αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου, η οποία σήμερα κινδυνεύει να γκρεμιστεί λόγω της συγκεκριμένης απόφασης.

Ο κ. Ρουσουνίδης, απευθύνει επίσης έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις, μακριά από λαϊκισμούς και υπονοούμενα, με γνώμονα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τόπου και με στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Εκφράζει έντονη ανησυχία λέγοντας ότι «το 95% των χωρών διαθέτει παρόμοια κίνητρα γι’ αυτό ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος.  Η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής θέσης της είναι πολύ δύσκολο να πείσει μια αεροπορική εταιρεία ή ένα τουριστικό πράκτορα να προγραμματίσει πτήσεις, γι’ αυτό θα πρέπει να μην χαλάσουμε ότι κτίσαμε μέχρι σήμερα».

Επεσήμανε ακόμη ότι η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων έχει δώσει δύο πολύ υψηλής ποιότητας αεροδρόμια στον τόπο, για τα οποία όλοι είμαστε περήφανοι και έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ποιοτική αναβάθμιση της ταξιδιωτικής και τουριστικής εμπειρίας που απολαμβάνουν όσοι τα χρησιμοποιούν και τυγχάνουν θετικού σχολιασμού από ξένους αερομεταφορείς.

Να αφήσουν έξω τα κίνητρα από τις διαφορές τους

Η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, σε δηλώσεις στη StockWatch, προειδοποιεί ότι «η Κύπρος δεν είναι η μόνη χώρα που προσφέρει κίνητρα προς τις αεροπορικές εταιρείες.

Τόνισε ότι, «ακόμη και χώρες εκτός της ΕΕ, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, οι οποίες είναι από τους πλέον ανταγωνιστικούς προορισμούς για την Κύπρο, είναι έτοιμες να εκμεταλλευτούν το γεγονός τη συγκεκριμένη αυτή δύσκολη συγκυρία που ο τουρισμός και η οικονομία του τόπου ταλανίζονται από πρωτοφανείς εξωγενείς παράγοντες.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διαχωρίσουμε το θέμα των κινήτρων με τις διαφορές που έχει το κράτος με την εταιρεία διότι πρόκειται για κινήσεις που ενδεχομένως να αποβούν μοιραίες για τον τουρισμό μας.

Να αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους

Έντονη είναι και η αντίδραση του συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA), ο οποίος σε ανακοίνωση καλεί όλες τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλογιστούν το διακύβευμα και να λειτουργήσουν συναινετικά, με γνώμονα το ευρύτερο συμφέρον και μόνο, διαχωρίζοντας άμεσα το θέμα των κινήτρων προς αεροπορικές εταιρείες από τις υπόλοιπες διαπραγματεύσεις που αφορούν την επέκταση του αεροδρομίου και του συμβολαίου διαχείρισης, οι οποίες δύναται να έχουν διαφορετικό χρονικό πλαίσιο στη διάθεσή τους.

Ο τουρισμός, ακόμη και με τις σημερινές προκλήσεις, παραμένει ο μεγαλύτερος και διαχρονικά ο πιο αξιόπιστος πυλώνας της κυπριακής οικονομίας και ο ACTA καλεί όλους τους φορείς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων βρίσκοντας άμεσα λύσεις.

Το ντόμινο αντιδράσεων προβληματίζει την κυβέρνηση που φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις για το όλο θέμα. Ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, μιλώντας χθες στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, ανέφερε ότι υπάρξουν διαβουλεύσεις αναφορικά με το μέλλον των σχεδίων κινήτρων.

Της Ηρώς Ευθυμίου