You are here

Τουρισμός: Κομβικής σημασίας οι πτήσεις από Βρετανία, Ισραήλ και Ρωσία

05/04/2021 10:17

Με κλειδί τους εμβολιασμούς και την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, η κυβέρνηση για πολλοστή φορά προβαίνει σε αίτημα προς τη ρωσική κυβέρνηση για να επιτραπούν οι πτήσεις από τη ρωσική αγορά, προς την Κύπρο, δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίο, τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο ίδιος, έχουν προβεί σε συγκεκριμένο αίτημα προς το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών για ξεκλείδωμα των πτήσεων. Σημείωσε ότι και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβίβασε το συγκεκριμένο αίτημα και προς τον πρωθυπουργό της Ρωσίας κατά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα στην Ελλάδα. 

Μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο για τον τουρισμό που διοργάνωσε ο ΠΑΣΥΞΕ, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Περδίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «για 15η φορά η κυβέρνηση θα προβεί σε παράκληση προς τη ρωσική κυβέρνηση να επιτραπούν οι πτήσεις και ελπίζουμε ότι είναι πλέον θέμα χρόνου να επιτραπούν και επίσημα οι πτήσεις, διότι ήθελαν και αυτοί να είναι σίγουροι ότι ανοίγουν οριστικά τα κυπριακά αεροδρόμια».

Υπενθύμισε ότι το 2020 ήταν η Κύπρος που δεν επέτρεψε τα ταξίδια από τη Ρωσία προς την Κύπρο, συνεπώς είπε, «είναι απόλυτα λογικό να αναμένουν να κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα».

Διαβατήριο οι εμβολιασμοί και η κατάσταση

Ακολούθως, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, όλοι οι συμμετέχοντας αναγνώρισαν ότι η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου αλλά και οι εμβολιασμοί τόσο στην Κύπρο όσο και στις υπόλοιπες χώρες αποτελούν το κλειδί για τη νέα τουριστική χρονιά. Χαρακτήρισαν επίσης κομβικής σημασίας την αποκατάσταση της αεροπορικής συνδεσιμότητας με το Ισραήλ και τη Βρετανία από την 1η Μαΐου.

Τον Ιούνιο θα φθάσουμε τις 500 πτήσεις εβδομαδιαίως

Ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο, ανέδειξε τον έγκαιρο προγραμματισμό πτήσεων της Κύπρου λέγοντας ότι «από νωρίς εφαρμόσαμε νέα πρωτόκολλα, με την προσθήκη ακόμη 15 χωρών από την 1η Απριλίου στη λίστα με τις χώρες για τους πολίτες των οποίων δεν θα ισχύει περιορισμός καραντίνας εφόσον ταξιδέψουν στην Κύπρο». 

Σημείωσε εντούτοις ότι, «αυξημένες πτήσεις και αυξημένη επιβατική κίνηση υπολογίζουμε να δούμε προς τα τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου αναλόγως και με την επιδημιολογική κατάσταση που θα έχουν και οι υπόλοιπες χώρες».

Διευκρίνισε ότι «από 40 – 50 πτήσεις την εβδομάδα που έχουμε σήμερα από τα μέσα Απριλίου θα αυξηθούν στις 160 πτήσεις εβδομαδιαίως. Αρχές Μαΐου στις 270 ενώ τον Ιούνιο υπολογίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε τις 500 πτήσεις την εβδομάδα». Σημείωσε ωστόσο ότι «ο συγκεκριμένος προγραμματισμός είναι ρευστός».

Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι εάν δεν διαφοροποιηθεί η ημερομηνία που ανακοινώθηκε για έναρξη των πτήσεων στο εξωτερικό από τις 17 Μαΐου, τότε θα δούμε αυξημένη κίνηση προς την Κύπρο.

Εξέφρασε ικανοποίηση διότι, όπως είπε, παρατηρείται ενδιαφέρον από μεγάλο αριθμό αεροπορικών εταιρειών για υφιστάμενες και νέες απευθείας πτήσεις.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, «για πρώτη φορά θα έχουμε απευθείας πτήσεις από Γαλλία, σκανδιναβικές χώρες και άλλους προορισμούς που είτε είχαμε ανεπαρκή συνδεσιμότητα, είτε καθόλου».

Εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία είπε ότι «προβλέψεις δεν μπορούμε να κάνουμε. Θεωρώ δεδομένο ότι οι αφίξεις και γενικότερα η επιβατική κίνηση θα είναι καλύτερη από το 2020, αλλά σίγουρα σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν το 2019».

Γέφυρα το 2021 για ανάκαμψη το 2022

Στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη σε επίπεδο κυβερνήσεων ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη διμερούς συμφωνίας με τη Ρωσία για έναρξη πτήσεων αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «για 15η φορά η κυβέρνηση μας έχει προβεί σε παράκληση προς τη ρωσική κυβέρνηση για να επιτραπούν οι ναυλωμένες πτήσεις προς την Κύπρο».

Ο κ. Περδίος ανέφερε επίσης ότι από την 1η Απριλίου υπάρχουν ανοιχτές γύρω στις 65 αγορές και υποστήριξε ότι η Κύπρος έχει κάνει ότι περνά από το χέρι της και όλα πλέον εξαρτώνται από τις ταξιδιωτικές οδηγίες χωρών του εξωτερικού.

«Να χρησιμοποιήσουμε το 2021 ως γέφυρα για ανάκαμψη του τουρισμού το 2022», ήταν το μήνυμα που έστειλε.

Ο κ. Περδίος, διαβεβαίωσε πώς παράλληλα με τη διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία στον τουριστικό τομέα, το Υφυπουργείο Τουρισμού εντείνει τις προσπάθειές του για υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού με στόχο τη βελτίωση των τουριστικού προϊόντος και για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στον τομέα της κρουαζιέρας και τις ανακοινώσεις εταιρειών ότι θα συμπεριλάβουν την Κύπρο, ο κ. Περδίος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως αυτή η εξέλιξη θα εξαργυρωθεί με έσοδα προς την οικονομία της Κύπρου της τάξης των €40 εκατ.

 «Μπούμερανκ» τα αυξημένα rapid test

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται υπέρμετρες προσδοκίες για το πρώτο εξάμηνο του 2021, η τουριστική βιομηχανία θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για ανάκαμψη της οικονομίας.

Τόνισε ότι «η τουριστική βιομηχανία έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημική κρίση» και ότι ενδεικτικό αυτού είναι ότι κατέγραψε απώλειες εσόδων που ξεπερνούν το 85%.

Ο κ. Λοϊζίδης, σχολίασε και την καθυστέρηση που παρατηρείται στη διάθεση εμβολίων υπογραμμίζοντας ότι δυσχεραίνει την προσπάθεια γρήγορης επιστροφής σε συνθήκες κανονικότητας και κατέθεσε τον προβληματισμό του για τον αυξημένο αριθμό διενέργειας rapid test στην Κύπρο από τον οποίο αναδεικνύεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στέλλοντας το μήνυμα στο εξωτερικό ότι η Κύπρος έχει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων με αποτέλεσμα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), να κατατάσσει την Κύπρο στην κόκκινη κατηγορία ενώ άλλες χώρες που διενεργούν ελάχιστους ελέγχους βρίσκονται στην πορτοκαλί κατηγορία και συνεπώς μπορούν πιο εύκολα να δραστηριοποιηθούν τουριστικά.

«Δυστυχώς τα εύσημα που μας δίνει η Ευρώπη για τους αυξημένους ελέγχους λειτουργούν εις βάρος του τουρισμού», είπε.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι «για τον ΠΑΣΥΞΕ είναι αδιαπραγμάτευτος ο στόχος της βιωσιμότητας των τουριστικών επιχειρήσεων που επηρεάστηκαν από την πανδημία καθώς και η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, το άνοιγμα των αιθέρων από 1η Απριλίου για το Ισραήλ και η απόφαση του Υπουργικού για επανέναρξη πτήσεων και για Βρετανούς που έχουν εμβολιαστεί από 1η Μαΐου είναι δύο εξελίξεις που αποκαθιστούν την αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με Βρετανία και Ισραήλ και μπορούν να συμβάλουν στην επάνοδο σε συνθήκες ομαλότητας.

Μεγάλη ροή ακυρώσεων

Η Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Hermes Airports Μαρία Κουρούπη, εξέφρασε την πεποίθηση πως η επιβατική κίνηση για το 2021 θα κυμανθεί λίγο πιο πάνω από το 50% της επιβατικής κίνησης του 2019.

Η κ. Κουρούπη, έκρουσε το καμπανάκι λέγοντας ότι «οι παραδοσιακές αγορές θα ανοίξουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέχρι τον Ιούλιο, όμως αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε τις πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί».

Εξήγησε ότι «από την ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών για την κατηγοριοποίηση των χωρών όλες οι εταιρείες που είχαν προγράμματα το 2019 άρχισαν να κάνουν τα πλάνα και τα προγράμματα τους για φέτος ξεκινώντας από τα τέλη Μάρτιου, άλλα προγράμματα πιο αισιόδοξα και άλλα πιο συγκρατημένα. Όμως δυστυχώς αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι υπάρχει μια συνεχής ροή ακυρώσεων, επειδή και η Κύπρος είναι σε κακή επιδημιολογική κατάσταση. Χάσαμε το Μάρτιο θα χάσουμε όμως αρκετά μεγάλο μέρος και από τον Απρίλιο», ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι «κλειδί για έναρξη της τουριστικής σεζόν είναι οι εμβολιασμοί και η επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου».

Χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την έναρξη των πτήσεων από το Ισραήλ λέγοντας ότι άρχισαν δειλά – δειλά και οι πτήσεις από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την κ. Κουρούπη, μέχρι τέλος Απριλίου, υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιούνται 100 πτήσεις την εβδομάδα στο αεροδρόμιο Λάρνακας και πέντε πτήσεις στο αεροδρόμιο Πάφου.

Ειδικότερα εξήγησε ότι «μέχρι τις 18 Απριλίου θα πραγματοποιούνται 100 πτήσεις εβδομαδιαίως, από τις 19 Απριλίου μέχρι τέλος Απριλίου 125 πτήσεις, από τις αρχές Μαΐου οι πτήσεις θα αυξηθούν στις 200 και όσον τρέχει ο Μάιος θα αυξάνονται στις 250 πτήσεις».

Σημείωσε ότι «η Hermes σε συνεργασία με τον ΠΑΣΥΞΕ προχώρησαν σε μια κοινή καμπάνια σε χώρες όπως η Γερμανία, σκανδιναβικές χώρες και Πολωνία για προώθηση της περιοχής της Πάφου.

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι το 2019 η Κύπρος είχε 70 αεροπορικές εταιρείες με 120 δρομολόγια εβδομαδιαίως προς 40 αγορές.

Ανέφερε τέλος ότι υπάρχει ενδιαφέρον κι από άλλες αεροπορικές εταιρείες, όπως την Wizzair, για δημιουργία βάσης στα αεροδρόμια της Κύπρου.

Της Ηρώς Ευθυμίου