You are here

Διαβεβαιώσεις ΠτΔ για ΓεΣΥ

30/10/2020 16:12

Τη διαβεβαίωση ότι όπως με αποφασιστικότητα τέθηκε σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Υγείας, έτσι με την ίδια αποφασιστικότητα θα ολοκληρώσει την αποστολή του, όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί και όπως απαιτούν οι κανόνες χρηστής διοίκησης, έδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην ομιλία του στη τελετή κατάθεσης θεμέλιου λίθου του Περιφερειακού Κέντρου Υγείας Γεροσκήπου.

Αντιλαμβανόμενοι, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, το δικαίωμα στην υγεία ως κρατική υποχρέωση, επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υγείας, το οποίο, με επίκεντρο τον ασθενή και βασισμένο στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης, θα εξασφαλίζει στον κάθε ένα των πολιτών δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες.
 
Ευρισκόμενοι ήδη στη Β’ φάση υλοποίησης του συστήματος και διανύοντας μία κρίσιμη περίοδο ως αποτέλεσμα των δύσκολων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοιού, εκείνο που καταφάνηκε είναι, όπως είπε, η σημασία ύπαρξης ενός καλά οργανωμένου συστήματος υγείας προς τη διαχείριση και αντιμετώπιση απροσδόκητων προκλήσεων.

Την ίδια στιγμή αποδείχθηκε, συνέχισε, ότι οι γνώσεις, ο επαγγελματισμός και το υψηλό αίσθημα ευθύνης των επαγγελματιών υγείας που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή ήταν τα καταλυτικά στοιχεία στη στρατηγική για την αντιμετώπιση των δυσκολιών.
 
Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως με όσα ανέφερε δεν παραγνωρίζει, αλλά, αντιθέτως, έχει πλήρη επίγνωση των αδυναμιών που ακόμα υπάρχουν.

Εξάλλου, πρόκειται, συνέχισε, για ένα ολοκληρωτικά νέο Σύστημα που χρειάζεται χρόνο για να δοκιμασθεί, να βελτιωθεί και να ομαλοποιηθεί, αποδίδοντας τα μέγιστα των δυνατοτήτων του, που η κοινωνία ορθώς απαιτεί και το κράτος χρωστάει προς τους πολίτες. 

Εργαζόμενοι σκληρά, είπε, «μέσα από τους μηχανισμούς, που εγκαθιδρύουμε για τη στοχευμένη επίλυση των προβλημάτων, την επιμονή, την υπομονή και την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, θα μπορέσουμε να παραδώσουμε ένα πλήρως αναπτυγμένο Σύστημα Υγείας το οποίο θα αποτελεί πραγματικά πρότυπο αναφοράς». 

Υπενθύμισε ότι για δεκαετίες τύγχανε μελέτης και σχεδιαζόταν, αλλά ουδείς ήταν έτοιμος να θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.

Τολμήσαμε, είπε, παραδεχόμενος ότι αντιμετωπίζουμε προβλήματα και το γνωρίζει. Αντιμετωπίζουμε, συνέχισε, "αδυναμίες, ανθρώπινα ακόμα, αν θέλετε, που καταχρώνται του συστήματος". Διαβεβαίωσε, επίσης, πως όπως με αποφασιστικότητα τέθηκε σε εφαρμογή, έτσι με την ίδια αποφασιστικότητα θα ολοκληρώσει την αποστολή του, όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί και όπως απαιτούν οι κανόνες χρηστής διοίκησης. 

Έργα εκατομμυρίων στον Δ. Γεροσκήπου

Έργα, η αξία των οποίων ξεπερνά τα δεκαπέντε  εκατομμύρια ευρώ εκτελέσθηκαν στην Γεροσκήπου το τελευταίο διάστημα ή εκτελούνται αυτή την περίοδο ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
"Πέραν των όσων έχω αναφέρει, θέλω να υπογραμμίσω ότι το έργο που θεμελιώνουμε σήμερα ύψους 2 εκατομμυρίων 500 χιλιάδων ευρώ, έρχεται να προστεθεί στο σύνολο των υπόλοιπων που είτε υλοποιήσαμε, είτε δρομολογήσαμε, είτε βρίσκονται υπό κατασκευή έργα, τα οποία στοχεύουν αποφασιστικά στην αναβάθμιση και την παροχή προς τους πολίτες ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών, υποβοηθώντας παράλληλα τη γενικότερη οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική αναζωογόνηση του Δήμου Γεροσκήπου», είπε.
 
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι έχουν  ολοκληρωθεί τέσσερα σημαντικά έργα ύψους 3, 3 εκ. ευρώ, τα οποία αφορούν, την  κατασκευή κυματοθραυστών για προστασία της παραλίας στον Δήμο Γεροσκήπου, την επέκταση του Α’ Νηπιαγωγείου Γεροσκήπου, και την αναβάθμιση και κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων.

Επίσης, συνέχισε,  βρίσκονται υπό κατασκευή έργα, ύψους περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αφορούν, όπως ανέφερε, την  κατασκευή του δρόμου που συνδέει το κέντρο της Γεροσκήπου με την τουριστική περιοχή του Δήμου. Την  κατασκευή τμήματος δρόμου που συνδέει τον δρόμο προς το Αεροδρόμιο Πάφου με τον παραλιακό δρόμο παρά τη Δημοτική Πλαζ Γεροσκήπου, ενώ συνέχισε, έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση έργων, ύψους πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν, την  β’ φάση της βελτίωσης της Λεωφόρου «Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ`» στον Δήμο Γεροσκήπου. 

Σήμερα, συνέχισε, είχαμε συζητήσει εν εκτάσει κάποιες προοπτικές βελτίωσης έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε και την Γ΄ φάση.

Την κατασκευή του κόμβου των Λεωφόρων «Μακαρίου Γ’» και «Ιπποκράτους» στον Δήμο Γεροσκήπου, όπως επίσης και τον κόμβο Κινύρας και κάποια άλλα έργα, που έχει επισημάνει ο Δήμαρχος Γεροσκήπου.

"Εκείνο για το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι για την αποφασιστικότητα μας, στο πλαίσιο πάντοτε των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις τοπικές Αρχές στην προώθηση ώριμων έργων, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών», πρόσθεσε ο Πρόεδρος.
 
Δυνατότητα, συνέχισε, η οποία θα είναι σαφώς πιο ενισχυμένη με την ολοκλήρωση της μεγάλης μεταρρύθμισης που σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τα πολιτικά κόμματα σχεδιάσαμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία, δυστυχώς, όπως και σωρεία άλλων μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων, βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως είναι η ώρα, μετά από τα τελευταία κακά που μας βρήκαν με το επενδυτικό πρόγραμμα, να αποφασίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που, ύστερα από συνεννόηση εισάγονται στη Βουλή, δεν αφορούν ούτε τους δεξιούς ούτε τους αριστερούς ούτε τους κεντρώους ούτε τους σοσιαλιστές. Αφορούν όλους μας, σημείωσε, προσθέτοντας πως υπάρχουν νομοσχέδια μεταρρυθμιστικά που εάν ψηφίζονταν από τότε που είχαν κατατεθεί, έστω και αν απαιτείτο κάποιος χρόνος, σήμερα ενδεχομένως να μην αντιμετωπίζαμε τα φαινόμενα διαφθοράς που καταγράφονται. 

"Και θέλω να είμαι σαφής προς αυτό χωρίς να θέλω να επεκταθώ|, τόνισε. Εξέφρασε  την ελπίδα ότι οι βουλευτές ενόψει και των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου θα θελήσουν επιτέλους να συνδράμουν στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους.

Αυτό, πρόσθεσε, δεν είναι προς όφελος των κομμάτων, αλλά είναι χρέος προς τους πολίτες πριν και πάνω από όλα. 

Εκτίμησε πως  αν δεν συμβάλουμε, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, είναι αδύνατο με μόνη τη βούληση της Κυβέρνησης, να το επιτύχουμε. 

Έχουμε το προεδρικό σύστημα, ένα σταθερό σύστημα διακυβέρνησης κατά τα άλλα, αλλά όχι και την πλειοψηφία στη Βουλή, για αυτό απαιτούνται σημείωσε, συναινέσεις, για αυτό γίνονται οι διάλογοι, για αυτό γίνονται οι προσπάθειες ώστε μέσα από συναινετικές διαδικασίες να πετύχουμε αυτό που θα είναι προς όφελος και για καλό του κράτους, αλλά ιδιαίτερα των πολιτών. 

Θέλω, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, να ελπίζω ότι οι  μεταρρυθμίσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της απονομής της δικαιοσύνης, του θεσμού κατά της διαφθοράς που είναι κατατεθειμένο στη Βουλή, της προστασίας μαρτύρων και άλλα, ώστε να έχουμε αποτελεσματικότερους μηχανισμούς αντιμετώπισης των φαινομένων που καταγράφονται τελευταίως και δυσαρεστούν όλους βεβαίως, να γίνουν πραγματικότητα το συντομότερο. 

Αυτό θα είναι σε πίστη των κομμάτων, θα είναι σε πίστη του συνόλου του πολιτικού συστήματος που είτε το θέλουμε είτε όχι είτε αφορά την Κυβέρνηση είτε τις πολιτικές δυνάμεις, δυστυχώς, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, και αναφέρομαι στο κύρος μας, συμπλήρωσε .

Ιατρικό Κέντρο Γεροσκήπου

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης  αναφερόμενος στο Περιφερειακό Κέντρο Υγείας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του στη Γεροσκήπου με αφορμή την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Περιφερειακού Κέντρου Υγείας «Χριστόφορος Χατζηλαμπρής», ενός έργου όπως είπε, του οποίου η υλοποίηση απετέλεσε διαχρονικό και δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Γεροσκήπου και της ευρύτερης περιοχής.

Χάριν στις πρωτοβουλίες του Δημάρχου και την ισχυρή βούληση της Κυβέρνησης, συνέχισε, αλλά και της μεγάλης δωρεάς του ευεργέτη Χριστόφορου Χατζηλαμπρή, έγινε κατορθωτό είπε ο Πρόεδρος, αυτό το διαχρονικό αίτημα, υλοποιείται σήμερα με στόχο την παροχή υψηλών ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών στον Δήμο Γεροσκήπου και την ευρύτερη περιοχή.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τις ευγνώμονες ευχαριστίες, τόσο της Πολιτείας όσο και του συνόλου των πολιτών, στον κ. Χριστόφορο Χατζηλαμπρή για την πραγματικά γενναιόδωρη προσφορά του τεμαχίου γης στο οποίο ανεγείρεται το σύγχρονο Κέντρο Υγείας. Μια πράξη αλληλεγγύης, προς τον συνάνθρωπο που διακρίνουν τον κ. Χατζηλαμπρή, μέσα από την οποία ενισχύεται καθοριστικά η εθνική προσπάθεια της ριζικής μεταρρύθμισης του ευαίσθητου τομέα της υγείας στον τόπο μας, είπε ο Πρόεδρος.
 
Αναμφίβολα, συνέχισε, το Κέντρο Υγείας «Χριστόφορος Χατζηλαμπρής», πέραν των λοιπών σύγχρονων και άρτια εξοπλισμένων κτηριολογικών εγκαταστάσεων, θα περιλαμβάνει και το Κέντρο Μαστογραφίας Πάφου με δυνατότητα εξυπηρέτησης του συνόλου των γυναικών της Πάφου, καθιστώντας το έτσι σημείο αναφοράς.   

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη στον κ. Χατζηλαμπρή και να συνεχάρη τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, διότι μέσα από τις προσπάθειες που καταβάλλουν κινητοποιούν δυνάμεις, επισπεύδουν διαδικασίες, έτσι ώστε να μπορεί να υλοποιούνται τα έργα που χρωστούμε στους πολίτες του Δήμου. Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τιμητική πλακέτα στον δωρητή του έργου κ. Χριστόφορο Χατζηλαμπρή.