You are here

Έξι νέα μέτρα κατά της πανδημίας από το Υπουργικό

02/12/2021 12:11
Έξι επιπρόσθετα μέτρα που θα περιορίσουν τη διασπορά του ιού και θα επιτρέψουν στην κοινωνία και την οικονομία να παραμείνουν σε λειτουργία, αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, είναι τα εξής:
 
α) από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, μέχρι 10 Ιανουαρίου  2022, όλοι ανεξαιρέτως οι επιβάτες που θα εισέρχονται στην  Κυπριακή Δημοκρατία από τα αεροδρόμια, θα υποβάλλονται  σε υποχρεωτικό έλεγχο PCR. Το κόστος των 15 ευρώ θα  επιβαρύνει τον ίδιο τον επιβάτη.

(β) από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021, την τηλεργασία για ποσοστό 20% του προσωπικού κάθε εταιρείας ή οργανισμού στον τομέα παροχής υπηρεσιών, εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών, όπως αυτές καθορίζονται στο διάταγμα. Διευκρινίζεται, πως το ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνει άτομα τα οποία λόγω νόσησης ή δήλωσης ως στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τίθενται σε αυτοπεριορισμό και εργάζονται από το σπίτι, και άτομα που κάνουν χρήση της άδειας ανάπαυσης τους.

(γ) από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2022, την αναστολή όλων των παρουσιάσεων εφέδρων και εθνοφυλάκων.

(δ) από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου μέχρι 10 Ιανουαρίου 2022, την αναστολή όλων των χριστουγεννιάτικων ή άλλων εκδηλώσεων εντός και εκτός των εμπορικών κέντρων,

(ε) για τις οποιεσδήποτε άλλες εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν από Δήμους, κοινότητες και χώρους θρησκευτικής λατρείας, θα επιτρέπεται η διοργάνωση υπο την ευθύνη των τοπικών αρχών και διοργανωτών για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και του διατάγματος. Σε περίπτωση μη τήρησης των πρωτοκόλλων, θα αναστέλλονται οι εκδηλώσεις.

(στ) τη σύσταση μη διεξαγωγής όλων των σχολικών εκδρομών από ιδιώτες. Ήδη με προηγούμενες αποφάσεις έχει ανασταλεί η διεξαγωγή των σχολικών εκδρομών.
 
Υποχρεωτικό PCR για όλους τους επιβάτες
 
Σε ότι αφορά την πρόταση του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου που ενέκρινε το Υπουργικό, αυτή προβλέπει την υποχρεωτική διενέργεια εξέτασης PCR από όλα τα πρόσωπα ηλικίας 12 ετών και άνω κατά την άφιξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, αεροπορικώς ή διά θαλάσσης, και ανεξαρτήτως της αρχικής χώρας αναχώρησης.

Παρουσιάζοντας την πρόταση, ο Υπουργός Μεταφορών επεσήμανε χαρακτηριστικά την ανάγκη για λήψη προσωρινών μέτρων στις νόμιμες πύλες εισόδου της Δημοκρατίας, δεδομένης της ανίχνευσης του νέου στελέχους του ιού «Όμικρον», που έχει καταγραφεί σε χώρες της Αφρικής αλλά και σε κράτη της Ευρώπης.

Το εν λόγω μέτρο αφορά όλους τους επιβάτες ηλικίας 12 ετών και άνω, ανεξαρτήτως εάν κατέχουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τη νόσο COVID-19. Το κόστος του διαγνωστικού ελέγχου PCR επιβαρύνει τον ίδιο τον επιβάτη.

Διευκρινίζεται ότι οι επιβάτες που εισέρχονται στη Δημοκρατία από λιμένες για ολιγόωρη επίσκεψη οφείλουν να κατέχουν πιστοποιητικό αρνητικής εξέτασης PCR με ισχύ μέχρι και 72 ώρες. Επιπρόσθετα, κατά την άφιξή τους, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, με έξοδα της Κυπριακή Δημοκρατίας.

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 και θα έχει διάρκεια μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2022, οπότε και θα επαναξιολογηθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως θα διαμορφωθούν.

Για σκοπούς καλύτερης επιτήρησης και έγκαιρου εντοπισμού των εισαγόμενων κρουσμάτων, έχει ήδη αρχίσει και θα συνεχιστεί μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου η διενέργεια τεστ PCR μέσω δειγματοληπτικών ελέγχων στους επιβάτες, ανεξαρτήτως της χώρας αρχικής προσέλευσης, που εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των Αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου.

Ενθαρρυντικά μηνύματα από εμβολιασμούς

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χτζηπαντέλα, η μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα για εμβολιασμό σε όλες τις επαρχίες, στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για την θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Αυτό, όπως είπε, διαπιστώνεται από την αθρόα προσέλευση των πολιτών τις τελευταίες ημέρες στα κέντρα εμβολιασμού. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες 10 ημέρες, περίπου 10 χιλιάδες πολίτες  έσπευσαν να λάβουν την 1η δόση του εμβολίου, ενώ 70 χιλιάδες άτομα έσπευσαν να λάβουν την 3η/ενισχυτική δόση.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι την Παρασκευή που πέρασε, όλος ο πλανήτης τέθηκε σε επιφυλακή υπό το φως των νέων δεδομένων που παρουσιάστηκαν μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον», που έθεσε σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές ανά το παγκόσμιο. «Είναι χρέος μας ως Υπουργείο Υγίεας και ως Κυβέρνηση να ανταπόκριθούμε στις εξελίξεις αυτές, με την λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προστασία των ευάλωτων ομάδων», είπε ο κ. Χατζηπαντέλας.

Αναφορικά με την εβδομάδα 20 μέχρι 26 Νοεμβρίου, ποσοστό 26% των θετικών κρουσμάτων αφορά ανήλικα πρόσωπα. Είναι για αυτόν τον λόγο, είπε, που το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν εισηγήσεων των ειδικών, προχώρησε στη λήψη προστατευτικών μέτρων για την διασφάλιση της υγείας των παιδιών, αλλά και για να συνεχίσει η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων με φυσική παρουσία.

Σε αυτό το σημείο, ανέφερε πως «ως Υπουργείο Υγείας και ως κυβέρνηση σεβόμαστε την αντίθετη άποψη και το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης, ωστόσο, καταδικάζουμε έντονα  κάθε μορφή βίας, είτε αυτή είναι σωματική, είτε λεκτική είτε ψυχολογική, με γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες», τόνισε.