You are here

PCR σε σχεδόν 5 χιλ. επιβάτες καθημερινά στα αεροδρόμια

07/12/2021 13:50

Περίπου πέντε χιλιάδες επιβάτες κάνουν καθημερινά μοριακό έλεγχο PCR στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Μαρία Κουρούπη, Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορική Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας της Hermes Airports.

Με αφορμή τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από χθες Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου από την Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναχαίτιση του κορωνοϊού, η κ. Κουρούπη είπε πως «λόγω και της μετάλλαξης Όμικρον της Covid-19, όλοι οι επισκέπτες που φτάνουν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό έλεγχο PCR».

Η υφιστάμενη διαδικασία που υπάρχει στα δύο αεροδρόμια έχει διαμορφωθεί ούτως ώστε να μπορούμε να εξυπηρετούμε μεγαλύτερο αριθμό επιβατών, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή περίπου 5 χιλιάδες άτομα την ημέρα περνούν από μοριακό έλεγχο και στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου».

«Στη Λάρνακα υπάρχει η δυνατότητα επτά σημείων διεξαγωγής μοριακού ελέγχου και στην Πάφο τρία» είπε και σημείωσε πως «στη Λάρνακα προς το παρόν χρησιμοποιούνται μόνο τρία ενώ υπάρχει και τέταρτο για άτομα που αντιμετωπίζουν ορισμένες κινητικές δυσκολίες».

Σε άλλη ερώτηση η κ. Κουρούπη απάντησε πως «μόλις οι επιβάτες αποβιβάζονται από τα αεροσκάφη, μεταβαίνουν στα συγκεκριμένα σημεία όπου γίνεται ο μοριακός έλεγχος. Ακολούθως γίνεται έλεγχος από ειδική ομάδα για το CyprusFlightPass για να διευκρινιστεί κατά πόσον οι επιβάτες πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια».

Εξήγησε πως «γίνεται μεν ο μοριακός έλεγχος στη Λάρνακα, ωστόσο με βάση την κατηγοριοποίηση των χωρών, εάν υπάρχει το προαπαιτούμενο ο επιβάτης να είχε προβεί σε PCR προτού ξεκινήσει από τη χώρα του για να φτάσει στην Κύπρο, αυτό πρέπει να γίνεται. Τα μέλη της ειδικής ομάδας ελέγχουν κατά πόσον ο επιβάτης πληροί όλα τα προαπαιτούμενα για το CyprusFlightPass και στη συνέχεια προχωρούν στον έλεγχο διαβατηρίων και στην παραλαβή των αποσκευών τους».

Σύμφωνα με την κ. Κουρούπη «οι επιβάτες φεύγουν από το αεροδρόμιο με τη σύσταση να παραμείνουν στο σπίτι ή στο ξενοδοχείο τους σε αυτοπεριορισμό μέχρις ότου σταλούν τα αποτελέσματα του μοριακού τους ελέγχου, που ουσιαστικά είναι μερικές ώρες».