You are here

Τροποποιημένο σχέδιο δράσης για πτήσεις από εξωτερικό

03/12/2020 14:16

Το τροποποιημένο Σχέδιο Δράσης σταδιακής επανέναρξης των πτήσεων και επαναλειτουργίας των αερολιμένων ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Το Σχέδιο περιλαμβάνει την κατηγοριοποίηση των κρατών καθώς και την αντικατάσταση των κατηγοριών ταξινόμησης των κρατών και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2021.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος είπε αρχικά πως η Διυπουργική Επιτροπή ετοίμασε το τροποποιημένο σχέδιο το οποίο προνοεί, μεταξύ άλλων πως για την κατηγοριοποίηση των χωρών, το Υπουργείο Υγείας θα βασίζεται στην εβδομαδιαία έκθεση/αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Για τα κράτη τα οποία δεν υπάρχει αξιολόγηση από το ECDC, η αξιολόγηση, όπως είπε, θα γίνεται από το Υπουργείο Υγείας.

Το σχέδιο προνοεί επίσης την αντικατάσταση των Κατηγοριών ταξινόμησης των κρατών έτσι ώστε να ταυτίζονται με την κατηγοριοποίηση που διενεργεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Όπως είπε, οι Κατηγορίες ταξινόμησης των κρατών τροποποιούνται ως ακολούθως:  Η Κατηγορία Α αντικαθίσταται από την Κατηγορία Πράσινη, στην οποία δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός, πρακτική που ισχύει και σήμερα. Η Κατηγορία Β αντικαθίσταται από την Κατηγορία Πορτοκαλί, στην οποία θα απαιτείται η προσκόμιση αρνητικής εργαστηριακής ανάλυσης PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση, πρακτική που ισχύει και σήμερα. Η Κατηγορία Γ αντικαθίσταται από την Κατηγορία Κόκκινη, στην οποία θα απαιτείται διπλή εργαστηριακή ανάλυση, δηλαδή αρνητική εργαστηριακή ανάλυση PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση και ακόμα μία εργαστηριακή ανάλυση PCR με την άφιξη στην Κύπρο. Σε αυτή την κατηγορία δεν ισχύουν μέτρα αυτοπεριορισμού / καραντίνας.

Επίσης, η Κατηγορία Ειδικής Άδειας (Γκρίζα) στην οποία οι επιβάτες θα πρέπει να προσκομίζουν εργαστηριακή ανάλυση PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση. Σε αυτή την κατηγορία θα ισχύουν μέτρα αυτοπεριορισμού /καραντίνας τα οποία θα είναι σύμφωνα και με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Όπως είπε ο Υπουργός, το Σχέδιο αναφέρει πως στις κατηγορίες Πράσινη, Πορτοκαλί και Κόκκινη θα ταξινομούνται οι ακόλουθες χώρες: Πρώτον, χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεύτερο, χώρες Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετίας, τρίτο χώρες που εμπίπτουν στον κατάλογο της σύστασης τρίτων χωρών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και τέταρτο, τρίτες χώρες (Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Λίβανος, ΗΑΕ, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Λευκορωσία).

Διευκρίνισε πως όσα κράτη δεν συμπεριλαμβάνονται πιο πάνω θα ταξινομούνται στην κατηγορία Γκρίζα – ειδική άδεια. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, εξήγησε, θα ακολουθείται και η διαδικασία για παραχώρηση ειδικής άδειας εισόδου στη Δημοκρατία για πολίτες τρίτων χωρών (εξαιρούνται από την παραχώρηση ειδικής άδειας οι Κύπριοι πολίτες, οι νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ευρωπαίοι πολίτες).

Ο κ. Καρούσος ανέφερε πως την επιλογή να πραγματοποιήσουν εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία θα έχουν οι ακόλουθοι επιβάτες: Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειας τους (συμπεριλαμβανομένων των αλλοδαπών συζύγων τους και των ανήλικων τέκνων αυτών), τα νόμιμα διαμένοντα στη Δημοκρατία πρόσωπα και τα πρόσωπα που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης.

Σε αυτή την περίπτωση, πρόσθεσε ο Υπουργός, οι δικαιούχοι εργαστηριακού ελέγχου κατά την άφιξη επιβάτες της Κόκκινης Κατηγορίας και της Κατηγορίας Ειδικής Άδειας, θα παραμένουν, σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού εκτός και αν προσκομίσουν εργαστηριακή ανάλυση με αρνητικό PCR εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση.

Το Σχέδιο προνοεί επίσης πως το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε επιβάτες που φθάνουν στην Κύπρο, έχοντας ως γνώμονα τα επιδημιολογικά κριτήρια των χωρών από όπου θα διενεργούνται πτήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Καρούσος ανέφερε πως στο τροποποιημένο Σχέδιο Δράσης υπάρχει και πρόνοια για τα άτομα τα οποία θα είναι εμβολιασμένα καθώς θα εξαιρούνται από τη διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων και τέλος, είπε πως το τροποποιημένο Σχέδιο Δράσης θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2021.

Ο Υπουργός είπε πως μέχρι να τεθεί το Σχέδιο Δράσης σε ισχύ θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο με ημερομηνία έναρξης την 15η Ιανουαρίου 2021 στο οποίο όλες οι πιο κάτω χώρες θα μπορούν να ταξινομηθούν σε μία από τις 4 κατηγορίες, δηλαδή την Πράσινη, την Πορτοκαλί, την Κόκκινη ή την Γκρίζα – Ειδική Άδεια.

Οι χώρες αυτές είναι, πρώτον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεύτερον του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετίας, τρίτον, αυτές που εμπίπτουν στον κατάλογο της σύστασης τρίτων χωρών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τέταρτον, τρίτες χώρες (Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Λίβανος, ΗΑΕ, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Λευκορωσία).

Ο κ. Καρούσος ανέφερε πως κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου, η αξιολόγηση όλων των χωρών θα διεξάγεται από το Υπουργείο Υγείας με τον τρόπο που ακολουθείται και σήμερα.

Ταυτόχρονα με την τροποποίηση του Σχεδίου Δράσης, το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως είπε ο Υπουργός Μεταφορών, ενέκρινε και την επέκταση για ακόμα 6 μήνες του προσωρινού Σχεδίου Κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες. Πρόκειται για ένα Σχέδιο το οποίο έλαβε θετικά σχόλια από τις αεροπορικές εταιρείες και χαρακτηρίστηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Σχέδιο Καλής Πρακτικής (Best Practice).  Στο Σχέδιο αυτό θα καταβάλλεται, σημείωσε, ως κίνητρο προς τις αεροπορικές εταιρείες, ποσό ανά επιβάτη που θα προκύπτει από την πληρότητα των αεροσκαφών από 41%-70%.

Καταλήγοντας, είπε πως το τροποποιημένο Σχέδιο Δράσης που έχει ετοιμαστεί και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη τις υφιστάμενες επιδημιολογικές συνθήκες και αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το ενδιαφέρον των αεροπορικών εταιρειών για διενέργεια επιπρόσθετων πτήσεων προς την Κύπρο, να βελτιώσει τη συνδεσιμότητα και να αυξήσει την επιβατική κίνηση.