You are here

Βρετανία, Ρωσία και Ελλάδα στην Κόκκινη Κατηγορία

05/04/2021 14:39

Κυκλοφόρησε με μικρές διαφοροποιήσεις η νέα κατηγοριοποίηση των χωρών για τα ταξίδια. Με βάση τις διαφοροποιήσεις η Ταϊλάνδη από την Πορτοκαλί Κατηγορία ταξινομείται στην Πράσινη Κατηγορία, η Νότιος Κορέα από την Πορτοκαλί Κατηγορία ταξινομείται στην Πράσινη Κατηγορία, η Δανία από την Κόκκινη Κατηγορία ταξινομείται στην Πορτοκαλί Κατηγορία και το Ισραήλ από την Κόκκινη Κατηγορία ταξινομείται στην Πορτοκαλί Κατηγορία.

Σημειώνεται ότι στην Πράσινη Κατηγορία για την οποία δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου COVID-19, αλλά ούτε και αυτοπεριορισμός, βρίσκονται μόνο οι Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Σαουδική Αραβία, Νότιος Κορέα, και Ταϊλάνδη. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα και η Ρωσία παραμένουν στην Κόκκινη Κατηγορία στην οποία, απαιτείται: α) να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο εντός 72 ωρών προ της αναχώρησης τους και να έχουν πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό και β) να προβαίνουν σε εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι το κόστος των εξετάσεων καλύπτεται από τους ίδιους και επιπλέον τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.

Ειδικότερα μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 18 Φεβρουαρίου στην Πράσινη Κατηγορία περιλαμβάνονται οι Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Σαουδική Αραβία, Νότιος Κορέα και Ταϊλάνδη.

Στην Πορτοκαλί Κατηγορία με χώρες με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την πράσινη Κατηγορία είναι η Πορτογαλία, η Δανία, η Ισλανδία, η Κίνα (περιλαμβανομένου και του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου) και το Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της πορτοκαλί κατηγορίας, απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο PCR εντός 72 ωρών προ της αναχώρησης τους και να έχουν πιστοποιητικό που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό.

Διευκρινίζεται, παράλληλα, ότι οι επιβάτες από χώρες της Πορτοκαλί Κατηγορίας που εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες δύναται να πραγματοποιήσουν τη μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στην Δημοκρατία:

• Οι Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειας τους (οι αλλοδαποί σύζυγοι τους, και τα ανήλικα τέκνα αυτών),

• Τα νόμιμα διαμένοντα στη Δημοκρατία πρόσωπα,

• Τα πρόσωπα που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης, και

• Τα πρόσωπα ανεξαρτήτως υπηκοότητας, όπου τεκμηριωμένα και κατόπιν ανακοίνωσης από το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Αρχές της χώρας (Κατηγορία Πορτοκαλί) που διαμένουν, δεν παρέχουν υπηρεσία εργαστηριακών αναλύσεων.

Το κόστος της εξέτασης καλύπτεται από τους ίδιους και επιπλέον τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σεκατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.

Οι χώρες που περιλαμβάνονται στην Κόκκινη Κατηγορία οι οποίες σε σχέση με την Πράσινη και Πορτοκαλί κατηγορία είναι αυξημένου κινδύνου, είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Φινλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Σουηδία, Γερμανία, Ιρλανδία καθώς επίσης και η Ανδόρα, Μονακό, Πόλη του Βατικανού, Σαν Μαρίνο, Ελβετία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουάντα, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουκρανία, Ιορδανία, Λίβανος, Αίγυπτος, Λευκορωσία, Κατάρ, Σερβία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Αρμενία, Γεωργία και Μπαχρέιν.

Οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Κόκκινης Κατηγορίας, απαιτείται: α) να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο εντός 72 ωρών προ της αναχώρησής τους και να έχουν πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό και β) να προβαίνουν σε εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία ενώ το κόστος των εξετάσεων καλύπτεται από τους ίδιους και επιπλέον τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.

Σημειώνεται ότι η πιο πάνω κατηγοριοποίηση χωρών θα έχει ισχύ από την 8 Απριλίου 2021.