You are here

Ad hoc επιτροπή για μαρίνα Λάρνακας

10/12/2008 06:55
Εντός της εβδομάδας διορίζεται η ανεξάρτητη ad hoc επιτροπή που θα επαναξιολογήσει το πόρισμα της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, σύμφωνα με το οποίο θεωρείται δικαιολογημένη η προσφυγή που υπέβαλε η κοινοπραξία A. Vouros Consortium εναντίον του Συμβουλίου Προσφορών του υπουργείου Συγκοινωνιών για την προεπιλογή της κοινοπραξίας Larnaka Zenon, ως της πλειοδότριας εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή του έργου της μαρίνας και του λιμανιού Λάρνακας.

Σε δηλώσεις στη StockWatch ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Αντώνης Αδαμίδης, επεσήμανε ότι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα πρέπει να διοριστεί η ad hoc επιτροπή με την εντολή να επιταχύνει τις διαδικασίες εξέτασης του πορίσματος της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών.

«Αν και πρόκειται για ένα ογκωδέστατο φάκελο», σημείωσε ο κ. Αδαμίδης, «η επιτροπή θα επικεντρωθεί κυρίως στην οικονομική πτυχή και πιο συγκεκριμένα στη βαθμολογία επί του χρηματοοικονομικού κριτηρίου Financial 11 στο οποίο κρίθηκε και η απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής».

O κ. Αδαμίδης πάντως εξέφρασε την απογοήτευση του για τις αγκυλώσεις και καθυστερήσεις που προκύπτουν στην υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων, λόγω των προσφυγών που υποβάλλονται κάθε φορά εναντίον των αποφάσεων του Συμβουλίου Προσφορών από τις πλευρές που αποτυγχάνουν στο διαγωνισμό.

Ο κ. Αδαμίδης δεν ήταν σε θέση να προεξοφλήσει το χρονικό περιθώριο της επανεξέτασης της υπόθεσης. Σημείωσε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν λόγω της ανάγκης που υπάρχει για δραστηριοποίηση της οικονομίας με μεγάλα έργα.

Στο μεταξύ, το έργο ανάπλασης του ενιαίου χώρου του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας το οποίο βρίσκεται στο προσκήνιο περισσότερο από δέκα χρόνια, μπαίνει και πάλι στο ψυγείο με τους Λαρνακείς να αντιδρούν έντονα για την νέα παράταση στην εκτέλεση του έργου.

Σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα τρεις κοινοπραξίες, η A. Vouros Investments Ltd and Partners, η Larnaka Zenon Consortium και η DJ Karapatakis & Sons Ltd υπέβαλλαν αίτηση τις 31 Ιουνίου 2007 με στόχο να κερδίσουν την προσφορά για εκτέλεση του έργου.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ανακηρύχθηκε από το Συμβούλιο Προσφορών ως πλειοδότρια εταιρεία η Larnaka Zenon Consortium, τοπικών κυρίως συμφερόντων.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι δύο άλλες εταιρείες να υποβάλουν ένσταση στην Αναθεωρητική Αρχή, η μεν πρώτη στις 5 Αυγούστου, η δε δεύτερη τέσσερις ημέρες ενωρίτερα.

Η ένταση της κοινοπραξίας Karapatakis απορρίφθηκε ενώ η προσφυγή της κοινοπραξίας Vouros θεωρήθηκε δικαιολογημένη έτσι ο φάκελος της υπόθεσης επέστρεψε στην Αναθέτουσα Αρχή του υπουργείου Συγκοινωνιών η οποία θα αναθέσει το ξεκαθάρισμα της όλης υπόθεσης σε ad hoc επιτροπή.

Η υποβολή ενστάσεων είναι μια τακτική που ακολουθούν σχεδόν όλες οι εταιρείες που αποτυγχάνουν στους εκάστοτε διαγωνισμούς, όπως δήλωσε στη StockWatch ο γραμματέας της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, Σοφοκλής Ιουλιανός.

Στόχος της ανάπτυξης του ενιαίου χώρου του λιμανιού και της μαρίνας, σύμφωνα με το υπουργείο Συγκοινωνιών, είναι να καταστεί το λιμάνι Λάρνακας ως το κύριο επιβατικό της Κύπρου, ενώ η μαρίνα να φιλοξενεί μέχρι και 1.000 σκάφη. Η ανάπτυξη θα γίνει με τη μέθοδο D.B.F.O. (Design-Build-Finance-Operate).

Της Ηρώς Ευθυμίου