You are here

Άκαμψία κυβέρνησης για μειώσεις τελών (1)

12/04/2007 19:43
• Τα είπε σήμερα με ΙΑΤΑ, ΙΑCA

• Aν πληγεί ο τουρισμός, θα το δούμε, λένε

• Αεροπορικές: Θα χάσετε μισό εκ. τουρίστες


Άκαμπτη παραμένει η κυπριακή κυβέρνηση στο θέμα της αύξησης των τελών στα αεροδρομία Λάρνακας και Πάφου, αφήνοντας όμως ανοικτό ένα παράθυρο σε περίπτωση που πληγεί σημαντικά το τουριστικό προϊόν της Κύπρου. Το μήνυμα αυτό βγήκε από τη σημερινή συνάντηση αντιπροσωπείας των διεθνών συνδέσμων αεροπορικών εταιρειών, IATA και ΙΑCA, με τους υπουργούς Συγκοινωνιών Χάρη Θράσου, Εμπορίου, Αντώνη Μιχαηλίδη, αλλά και εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών. Όπως ανέφεραν σε διάσκεψη τύπου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ο Διευθυντής του Τμήματος Τελών του IAΤA, Roland Taylor, και ο Υπεύθυνος Εδάφους του ΙΑCA, Luc Geens, στόχος της κυβέρνησης είναι να προσεγγίσει ποιοτικότερο τουρισμό και όχι να αυξήσει τον αριθμό των τουριστών.

«Μας ειπώθηκε ακόμη από τον κ. Θράσου ότι δεν υπάρχει πρόθεση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την Hermes να μειώσουν τα τέλη αεροδρομιών. Αυτό μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, γιατί στόχος μας είναι η Κύπρος να είναι ελκυστικός προορισμός και για χαμηλόμισθες οικογένειες και όχι μόνο για επαγγελματίες γκόλφερς», τόνισαν.

Ο κ. Taylor πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που διαφανεί πλήγμα στο τουρισμό από τις χρεώσεις το 2007, θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία. «Εμείς είμαστε σίγουροι πως θα συμβεί κάτι τέτοιο καθώς με τις νέες χρεώσεις η Κύπρος θα είναι 100% πιο ακριβός προορισμός από το Μαρόκο, και 30% από την Ελλάδα και την Τουρκία. Η εισήγηση μας προς την κυβέρνηση ήταν να μειωθεί το ποσοστό που εισπράττει από τα τέλη από το 33% στο 15%, κάτι που απορρίφθηκε από τον κ. Θράσου με το αιτιολογιολογικό ότι με το μερίδιο αυτό προστατεύεται η επένδυση τους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Geens, οι συνολικές αυξήσεις που θα επιβληθούν μέχρι το τέλος του 2007 στα τέλη αεροδρομίων, θα ανέλθουν στα €14 για κάθε επιβάτη.

Ειδικότερα, ο κ. Geens ανέφερε ότι οι αυξήσεις του 47% που επιβλήθηκαν από την 1η Απριλίου αντιστοιχούν σε απόλυτους αριθμούς, αύξηση από €18,27 σε €26,85 και πρόσθεσε ότι οι αυξήσεις του 77% που θα επιβληθούν από την 1η Νοεμβρίου 2007 αντιστοιχούν σε απόλυτους αριθμούς, αύξηση από €18,27 που ήταν τα τέλη πριν την προηγούμενη αύξηση, σε €32,28.

Ο κ. Geens ανέφερε, πάντως, πως ο IACA δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καταγγελεία προς τη Κομισιόν, γιατί σε τέτοιες υποθέσεις επικρατεί συνήθως μεγάλη καθυστέρηση. «Εμείς θα προσπαθήσουμε να επαναδιαπραγματευτούμε με κυπριακή κυβέρνηση, και να προστατέψουμε τα μέλη μας», σημείωσε.

Οι εκπρόσωποι των δύο συνδέσμων, που αντιπροσωπεύουν 160 αεροπορικές εταιρείες, έδωσαν και εκτιμήσεις για τα χρήματα που θα παν στα ταμεία της Hermes και τους κράτους το 2008, με το νέο καθεστώς των αυξήσεων. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας το 2008 οι φόροι που θα πληρώνουν οι επιβάτες θα φθάσουν τα €223 εκ. τα οποία θα προκύψουν από 6,9 εκ. αφίξεις. Από αυτά τα λεφτά τα €73,6 εκ., θα παν στα ταμεία του κράτους και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για νέες τουριστικές επενδύσεις», είπαν.

Συγκρίνοντας τα κυπριακά αεροδρομία με αυτά του Μαρόκου, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ισπανίας ο κ. Geens ανέφερε ότι παρόλο που υστερούν στην ποιότητα εξυπηρέτησης των επιβατών, είναι πολύ πιο ακριβά. «Είναι €17,08 πιο ακριβά από τα αεροδρόμια του Μαρόκου και €10,74 από τα υπόλοιπα αεροδρόμια. Επιπλέον, οι χώρες αυτές κάθε χρόνο αναθεωρούν προς τα κάτω τις τιμές τους προωθώντας καλύτερα τον τουρισμό τους. Η Κύπρος ίσως να μην μπορέσει να έχει αυτή τη δυνατότητα», σημείωσαν.

Καταλήγοντας, ο κ. Geens εξέπεμψε SOS για τη μείωση των τουριστών στην Κύπρο, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του πως ίσως οδηγήσει σε νέες αυξήσεις. «Η δραματική μείωση του αριθμού των τουριστών το 2007, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας θα έρθουν 490 χιλ. λιγότεροι επισκέπτες στη χώρα θα επιφέρει απώλειες €15,8 εκ. από τους φόρους που πληρώνουν οι επιβάτες. Αυτή η μείωση θα οδηγήσει μήπως σε νέες αυξήσεις», διερωτήθηκαν.

Του Σωκράτη Ιωακείμ