You are here

Ανάμικτα μηνύματα για νέο δρόμο και γέφυρες στο Στρόβολο

19/02/2020 06:43

Ανάμικτα είναι τα μηνύματα που λαμβάνουν οι αρμόδιοι από τους δημότες Στροβόλου σε σχέση με το έργο που αφορά στην κατασκευή νέου δρόμου πρωταρχικής σημασίας που θα ενώνει τις λεωφόρους Στροβόλου και Αρχαγγέλου και δύο νέων γεφυρών πάνω από τον ποταμό Πεδιαίο.

Η πανδημοτική συγκέντρωση για την παρουσίαση του έργου από το τμήμα πολεοδομίας και το τμήμα δημοσίων έργων, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο δήμο Στροβόλου στην παρουσία περίπου τριακοσίων δημοτών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Στροβόλου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, μετά την παρουσίαση του έργου, οι αρμόδιοι δέχθηκαν καταιγισμό απόψεων και ερωτήσεων από τον κόσμο που παρευρέθηκε, που μαζί με τις 100 περίπου εισηγήσεις και απόψεις που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά, θα εξεταστούν τις επόμενες μέρες από το δημοτικό συμβούλιο.

Το δημοτικό συμβούλιο αναμένεται να συνέλθει στις 25 Φεβρουαρίου για να εγκρίνει συνολικά, ή με όρους, ή να απορρίψει το έργο. Τόσο ο δήμαρχος όσο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αποφεύγουν να τοποθετηθούν, επιφυλάσσοντας τη θέση τους για την συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης, ωστόσο με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, το πιθανότερο σενάριο φαίνεται να είναι η έγκριση του έργου.

Αποφασίζουν τις επόμενες μέρες οι δημοτικές ομάδες

Συναντήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες σε επίπεδο δημοτικών ομάδων, ώστε να εξεταστούν σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα σχέδια του εν λόγω έργου και να ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με τις θέσεις που θα τηρηθούν στο πλαίσιο της επικείμενης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να συνέλθει η δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ όπου αναμένεται να διατυπωθούν διάφορες απόψεις, ενώ η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ θα συνεδριάσει για τη λήψη απόφασης ώστε να κατέλθει με ομόφωνη θέση ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου.

Η δημοτική ομάδα του ΔΗΚΟ θα ζητήσει εκ νέου τις απόψεις και εισηγήσεις των δημοτών, πριν λάβει απόφαση για τη στάση που θα τηρηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Δύο τάσεις απόψεων από τους δημότες Στροβόλου

Σχολιάζοντας το κλίμα που επικράτησε κατά την πανδημοτική συγκέντρωση της περασμένης Δευτέρας, ο κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι δεν ήταν όλοι οι δημότες ενθουσιώδεις αλλά, ούτε και ήταν όλοι αρνητικοί.

Σημείωσε ότι το σχέδιο για το έργο μπορεί να μην είναι τέλειο και διερωτήθηκε εάν η εναλλακτική λύση είναι να απορριφθεί εξ ολοκλήρου, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα σημαίνει μια νέα πολύχρονη διαδικασία.

Σύμφωνα με μέλη του δημοτικού συμβουλίου τα πλείστα μηνύματα σε σχέση με το έργο φαίνεται να είναι θετικά. Ωστόσο όπως σημειώνεται, ορισμένοι «βλέπουν το δέντρο αντί το δάσος», προβάλλοντας μεμονωμένα, προσωπικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το εάν ο νέος δρόμος θα έγκειται της οικίας τους, αντί να αναγνωρίζουν τα ευρύτερα οφέλη που θα επιφέρει το έργο, όπως η αναζωογόνηση του πυρήνα παλαιού Στροβόλου και η διόρθωση των επικίνδυνων γεφυριών.

Όπως ανέφεραν στη StockWatch συμμετέχοντες στην πανδημοτική συγκέντρωση, διαπιστώθηκαν δύο τάσεις ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, αυτοί που επιθυμούν «διακαώς» την υλοποίηση του έργου γιατί θεωρούν ότι θα βοηθήσει την περιοχή λύνοντας το πρόβλημα της υφιστάμενης γέφυρας στον Πεδιαίο και μειώνοντας την κίνηση στον πυρήνα Στροβόλου και αυτοί που ισχυρίζονται ότι η δημιουργία του νέου δρόμου τετραπλής κατεύθυνσης θα προκαλέσει άλλα προβλήματα.

Ορισμένοι χαρακτηρίζουν ήπιες τις αρνητικές αντιδράσεις που διατυπώθηκαν για το έργο, σε σύγκριση με παλαιότερες ανάλογες περιπτώσεις, χαρακτηρίζοντάς τις αναμενόμενες, αλλά και αντιμετωπίσιμες.

Κοινή άποψη πάντως, είναι πως όποια μορφή και να λάβει το έργο, πάντα θα υπάρχουν αντιδράσεις καθώς δεν είναι εφικτό το έργο να ικανοποιήσει όλους.

Σημειώνεται επίσης, ότι το έργο πηγαινοέρχεται ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς εδώ και χρόνια και πως έχει βελτιωθεί, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι από πλευράς πρακτικής, δεν φαίνεται να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Μέλη του δημοτικού συμβουλίου, μιλώντας στη StockWatch, τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω βαθιές τομές σε θέματα πέραν του σχεδιασμού της μείζονος Λευκωσίας, τον οποίο χαρακτηρίζουν λανθασμένο, ώστε να λυθούν προβλήματα περιλαμβανομένου του κυκλοφοριακού, που όπως αναφέρουν, έχουν να κάνουν με συγκεκριμένες νοοτροπίες και λόμπι.

Της Μαρίας Χαμπή