You are here

Ανάθεση ανάπτυξης λιμανιού Λάρνακας...τέλος 2006

13/02/2006 15:51
Τρεις κοινοπραξίες κυπριακών και ξένων εταιρειών, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να αναλάβουν τη διαχείριση και ανάπτυξη του λιμανιού Λάρνακας, ως στρατηγικοί επενδυτές, δήλωσαν σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, εκπρόσωποι τη Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ), κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ετήσιου προϋπολογισμού της Αρχής για το 2006.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΛΚ, Χρύση Πρέντζα και το Γενικό Διευθυντή της Αρχής, Γιαννάκη Κόκκινο, η ανάθεση της ανάπτυξης και διαχείρισης του λιμανιού Λάρνακας σε στρατηγικό επενδυτή αναμένεται να γίνει περί το τέλος του 2006.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΑΛΚ, αφού αξιολογήθηκαν όλες οι προτάσεις των κοινοπραξιών, έχουν προεπιλεγεί οι δύο.

Οι δύο αυτές κοινοπραξίες θα κληθούν να καταθέσουν προσφορές, και θα τους δοθεί διορία 6 - 7 μήνες προετοιμασίας για να τις καταθέσουν. Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, θα χρειασθούν επιπλέον άλλοι δυο μήνες για να εξετασθούν και να αξιολογηθούν οι προσφορές τους και στη συνέχεια, περί το τέλος του 2006, αναμένεται ότι θα γίνει η ανάθεση του έργου στον επικρατέστερο προσφοροδότη.

Λιμάνι Λεμεσού

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΛΚ, είναι έτοιμη η οριστική μελέτη για τα έργα αναμόρφωσης των εγκαταστάσεων και του χώρου στο παλαιό λιμάνι της Λεμεσού. Λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν, πρόσθεσε, η αρχικώς προβλεφθείσα δαπάνη των £6 εκ. έγινε £10 εκ. σημειώνοντας ότι παρά τις αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του έργου, η Αρχή θα καταβάλει τα χρήματα αυτά προχωρώντας στην ολοκλήρωση του έργου ως «κοινωνική αντισταθμιστική προσφορά», όπως τη χαρακτήρισε.

Αναφορικά με το θέμα των γερανογεφυρών στο λιμάνι Λάρνακας και εάν αυτές θα μετακινηθούν στο λιμάνι της Λεμεσού, όπως αποφασίστηκε αρχικά, ο κ. Πρέντζας επεσήμανε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και κυρίως με τους εργαζομένους στο λιμάνι. Την ερχόμενη Πέμπτη, όπως είπε, θα γίνει συνάντηση στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, σε μια προσπάθεια να διευθετηθεί το ζήτημα.

Ο προϋπολογισμός της ΑΛΚ, όπως κατατέθηκε στη Βουλή, περιλαμβάνει έσοδα £31.6 εκ. και δαπάνες £33.1 εκ., ενώ τα αποθέματα της Αρχής κατά την 31η Δεκεμβρίου 2005, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, ανέρχονταν στα £36 εκ.

Γ.Χ.