You are here

Αναβαθμισμένη η εικόνα κυπριακής ναυτιλίας

06/07/2020 14:57

Στην αναβάθμιση της εικόνας της Κύπρου ως ναυτιλιακό κέντρο, στα μέτρα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του Κυπριακού νηολογίου και σε σημαντικά άλλα επιτεύγματα των τελευταίων 2,5 χρόνων, αναφέρθηκε η απερχόμενη Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου κατά τον απολογισμό της θητείας της. Αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση με την αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής και την απλούστευση των διαδικασιών εγγραφής πλοίων, καθώς και στα μέτρα στήριξης της ναυτιλίας κατά την κρίση της πανδημίας.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική Διάσκεψη για το έργο του Υφυπουργείου κατά τη διάρκεια της θητείας της είχαν την ευκαιρία να προβάλουν την κυπριακή ναυτιλία με πολύ πιο δυναμικό τρόπο, εκφράζοντας την πεποίθηση πως έχουν κάνει αρκετά βήματα μπροστά.

Αρχικά, είπε, έγινε το rebranding και η ανανέωση του λογότυπου το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο προωθητικό υλικό και στην ιστοσελίδα καθώς και σε όλες τις συνεντεύξεις σε έντυπα και περιοδικά. «Η Κύπρος έχει μια δυνατή εικόνα όσον αφορά τη ναυτιλία της και αυτό μας βοήθησε πάρα πολύ σε όλες τις συναντήσεις με εταιρείες ανά το παγκόσμιο», είπε και σημείωσε πως έχουν κάνει συναντήσεις με περισσότερες από 300 εταιρείες τα τελευταία 2,5 χρόνια σε πολλές αποστολές.

Η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, λέγοντας πως και εκεί υπήρχαν καλά αποτελέσματα, με το πιο σημαντικό την επιτυχή παράταση του Συστήματος Φόρου Χωρητικότητας μέχρι το 2030.

Όπως είπε, η Κύπρος διατηρεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τονίζοντας πως οι εταιρείες που βρίσκονται στην χώρα μας δεν επηρεάζονται δυσμενώς, και έκανε αναφορά σε ορισμένα περαιτέρω πλεονεκτήματα όπως η αύξηση των επιλέξιμων πλοίων, των συναφών υπηρεσιών που συμπεριλαμβάνονται μέσα στα στοιχεία που μπορούν οι εταιρείες να φορολογούν κάτω από το σύστημα, ενώ υπάρχει μέχρι 30% έκπτωση για περιβαλλοντικά φιλικά πλοία.

«Επίσης, απλοποιήσαμε την πολιτική νηολόγησης, καταργήσαμε τα αρχικά τέλη εγγραφής του νηολογίου, κάναμε διάφορες αλλαγές για την ανταγωνιστικότητα του νηολογίου μας, οι οποίες έχουν δώσει ώθηση», είπε. Τόνισε πως μια μεγάλη επιτυχία για την εικόνα της Κύπρου ήταν η επανεκλογή στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, το μοναδικό Συμβούλιο των ΗΕ στο οποίο η Κύπρος είναι μέλος. 

Στο θέμα της ενίσχυσης της ασφάλειας, η κ. Πηλείδου είπε ότι μια μεγάλη επιτυχία αποτελεί το γεγονός ότι η κυπριακή Σημαία μπήκε στη λίστα Qualship 21 της αμερικανικής ακτοφυλακής, μια λίστα στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται πολλές σημαίες και πάρα πολλές χώρες είναι εκτός.

Όσον αφορά τους ευρωπαϊκούς ελέγχους, η κ. Πηλείδου είπε πως η χώρα μας πέρασε την επιθεώρηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα με μηδενικές παρατηρήσεις, ενώ φέτος η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως το υπόδειγμα επιτυχούς χρήσης βέλτιστων πρακτικών.

Η κ. Πηλείδου ανέφερε ότι το σχέδιο δράσης που έχει υλοποιήσει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας εστιάζεται γύρω από τους πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής για περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας. Συγκεκριμένα, τονίστηκαν οι προσπάθειες που έγιναν για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή, την προώθηση της Γαλάζιας Ανάπτυξης καθώς επίσης τη βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μιλώντας για τα αποτελέσματα της όλης προσπάθειας του Υφυπουργείου, η κ. Πηλείδου είπε πως οι εταιρείες σήμερα που είναι εγγεγραμμένες στο Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας είναι 242 από 168 πριν από 2,5 χρόνια. Επίσης, ο κυπριακός στόλος αυξήθηκε πέραν των 24 εκ. Κόρων, κάτι που σημαίνει μια αύξηση πέραν του ενός εκατομμυρίου. Στον τομέα των επιβατικών πλοίων, είπε, είχαμε αρκετά μεγάλη επιτυχία καθώς από 40 πλοία όταν ξεκινήσαμε ως Υφυπουργείο τώρα έχουμε πέραν των 90.

Σε σχέση με τα μέτρα στήριξης της ναυτιλίας κατά την κρίση της πανδημίας, είπε πως η Κύπρος στα διάφορα ναυτιλιακά έντυπα θεωρείται ως από τις χώρες που πρωτοπόρησαν για την εισαγωγή ειδικών μέτρων για τον επαναπατρισμό των πληρωμάτων και για την επιστροφή τους στην εργασία. Μέχρι σήμερα καταφέραμε να βοηθήσουμε να επιστρέψουν στην εργασία τους περισσότερους από 3 χιλιάδες ναυτικούς. Επίσης, λόγω των ειδικών μέτρων έγινε προσέλκυση πλοίων όλων των τύπων ναυτιλιακών εταιρειών από όλο τον κόσμο στα αγκυροβόλια της χώρας μας.

Δόθηκαν επίσης παράταση προθεσμίας για καταβολή φόρου χωρητικότητας και ετήσιου τέλους διαχείρισης νηολογίου και άλλων τελών.