You are here

Ανοίγει ο δρόμος για δύο μεγάλα έργα της Πάφου

26/02/2019 06:39

Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση δύο σημαντικών αναπτυξιακών έργων τα οποία θα έχουν προσθετική αξία στο τουριστικό προϊόν της Πάφου, δήλωσε ο πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου της πόλης Ανδρέας Δημητριάδης.

Πρόκειται για την πολυσυζητημένη επένδυση της μαρίνας Πάφου, η οποία πέρασε από σαράντα κύματα την τελευταία δεκαπενταετία χωρίς να υπάρξει αίσια καταλήξει, ενώ η κοινοπραξία Pafilia η οποία παρέμεινε στο παιχνίδι μέχρι τέλους, τον περασμένο Οκτώβριο ανακοίνωσε στον υπουργό εμπορίου ότι αποσύρει και αυτή το ενδιαφέρον της. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο υπουργός εμπορίου ξεκίνησε από την αρχή τη διαδικασία ζητώντας τις απόψεις του επιμελητηρίου της πόλης, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

Το δεύτερο μεγαλεπήβολο έργο που αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά είναι αυτό της προβλήτας Πάφου, το οποίο προσέκρουε στην έλλειψη χρηματοδότησης.

Όπως δήλωσε στη StockWatchο κ. Δημητριάδης, μετά από ενημέρωση που έτυχαν από τον υφυπουργό τουρισμού Σάββα Περδίο, η διαδικασία για την ετοιμασία των όρων του διεθνούς διαγωνισμού για προσελκύσει επενδυτών που θα αναλάβουν το φιλόδοξο έργο της μαρίνας Πάφου, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Μιχάλης Χαΐλης, σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι όντως ετοιμάζονται οι τεχνικοί όροι του διεθνούς διαγωνισμού, απέφυγε εντούτοις να αναφέρει πότε θα είναι έτοιμοι λόγω της πολυπλοκότητας της επένδυσης.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε επίσης ότι ενδιαφέρον για το έργο επιδεικνύεται και από κυπριακές εταιρείες οι οποίες λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, επειδή οι κυπριακές τράπεζες δεν χρηματοδοτούν ακόμη αυτής της εμβέλειας έργα, επιδιώκουν να συνάψουν συνεργασία με ξένες εταιρείες που κατέχουν και την τεχνογνωσία και παράλληλα διαθέτουν και τη χρηματοδότηση.

Όσον αφορά το έργο είπε ότι το επιμελητήριο απέστειλε τις δικές του εισηγήσεις προς το υφυπουργείο και ότι πρόκειται για μια υπερσύγχρονη ανάπτυξη βασιζόμενη πάνω στα τελευταία δεδομένα της αγοράς.

Η μαρίνα Πάφου, η οποία θα κατασκευαστεί στην τοποθεσία «Πότιμα» της Κισσόνεργας, επί του παραλιακού δρόμου Κόλπου των Κοραλλίων, θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία, πύργους, ενδεχομένως νησάκι στη θάλασσα, πολυτελείς κατοικίες, εμπορική ανάπτυξη και όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες.

Θα είναι δυναμικότητας περίπου 1.000 σκαφών και δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μαρίνες Λεμεσού και Αγίας Νάπας, σημείωσε.

Προβλήτα Πάφου

Μετά από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις σε καλό δρόμο βρίσκεται και το έργο της ανάπτυξης της προβλήτας Πάφου, δήλωσε ο κ. Δημητριάδης.

«Είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο συγκοινωνιών και την αρχή λιμένων και εξετάζεται το ενδεχόμενο να αναλάβει η αρχή λιμένων τη λειτουργία και κατασκευή της προβλήτας Πάφου», ανέφερε.

Παράλληλα πρόσθεσε ενημερωθήκαμε και από τη διευθύντρια του τμήματος αρχαιοτήτων ότι έχει διορίσει εκπρόσωπο στην ομάδα έργου για την εκπόνηση της μελέτης διότι στην περιοχή πίσω από το κάστρο που αναμένεται να κατασκευαστεί η προβλήματα υπάρχουν αρχαιότητες.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως το έργο είναι αρκετά σημαντικό για την οικονομία του τόπου γιατί θα εντάξει την Πάφο στον χάρτη των λιμανιών αναψυχής με σοβαρές εγκαταστάσεις για κρουαζιερόπλοια. Θα προσεγγίζουν την αποβάθρα μεγάλα κρουαζιερόπλοια με 3-4 χιλ. επισκέπτες, σημείωσε.

Της Ηρώς Ευθυμίου