You are here

Άνοιξε ο δρόμος για Paralimni Forest Golf

23/11/2021 07:29

Άνοιξε ο δρόμος για την εκμίσθωση κρατικής γης, ώστε να προχωρήσει η επένδυση για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ της εταιρείας Paralimni Forest Golf Ltd.

Ο διευθυντής του τμήματος δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, δήλωσε στη StockWatch ότι «παραλήφθηκε η απάντηση από τη Νομική Υπηρεσία, σχετικά με τη νομική συμβουλή που είχαμε ζητήσει, η οποία άναψε το πράσινο για να προχωρήσει η σύμβαση με την εταιρεία».

Το τμήμα δασών είχε ζητήσει νομική συμβουλή, όταν η ελεγκτική υπηρεσία διαπίστωσε χαριστική παραχώρηση σε ιδιώτες της κρατικής γης που έχει επιλεγεί στην περιοχή Πρωταρά μέσω διαδικασίας απευθείας εκμίσθωσης, η οποία όπως είχε υποδείξει, δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Ο κ. Αλεξάνδρου, σημείωσε ότι «μετά από αυτή την εξέλιξη και τη θετική θέση που έδωσαν όλα τα αρμόδια τμήματα, θα σταλεί ή αίτηση στο κτηματολόγιο για την εκτίμηση του ύψους του ενοικίου για τη μακροχρόνια εκμίσθωση και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για την κατάθεση της σύμβασης στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση».

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται κατάλληλη για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη, διότι δεν εμπίπτει στο Δίκτυο Natura 2000. Πρόκειται, όπως είπε, για 3-4 μικρά κομμάτια δάσους στην περιοχή Αρκακούθκια, ανατολικά του πεδίου βολής.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Paralimni Forest Golf Ltd, Χρίστος Κιτάζος, σε δηλώσεις στη StockWatch εξήγησε ότι η εταιρεία μετονομάστηκε έτσι διότι η επένδυση μεταφέρθηκε από περιοχή της Αγίας Νάπας σε περιοχή του Παραλιμνίου μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες της εταιρείας «Ayia Napa Forest Golf Ltd» να εξεύρει γη για την υλοποίηση του έργου, στα δημοτικά όρια της Αγίας Νάπας.

«Μετά από 39 χρόνια και τρεις αποτυχημένες προσπάθειες εξεύρεσης κατάλληλης περιοχής, η εταιρεία έχει καταλήξει στην περιοχή Άγιοι Σαράντα, Μάνα του Νερού και Αρκακούθκια, στα δημοτικά όρια Παραλιμνίου. Η μακροχρόνια εκμίσθωση της γης είναι συνολικής έκτασης 771.148 τετραγωνικών μέτρων, στο δήμο Παραλιμνίου, ο οποίος έδωσε ήδη τη συγκατάθεση του για την ανέγερση του έργου, το οποίο δεν αναμένεται να επιφέρει περιβαλλοντικά προβλήματα», σημείωσε.

Ο κ. Κιτάζος, ανέφερε επίσης ότι η κοινοπραξία Paralimni Forest Golf Ltd, αποτελείται από οικονομικούς παράγοντες και ξενοδόχους της Αγίας Νάπας και του Παραλιμνίου, ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από ξένους επενδυτές.

Επεσήμανε ότι ως κοινοπραξία, «ποτέ δεν στηριχθήκαμε στο επενδυτικό πρόγραμμα».

Η επένδυση, τόνισε, θα στηριχθεί κατά κύριο λόγο σε ποιοτικές μικρές οικιστικές μονάδες, «όχι όμως των εκατομμυρίων, όπως αυτές που πωλούνταν στο πλαίσιο των χρυσών διαβατηρίων», οι οποίες θα είναι προσιτές σε ντόπιους και ξένους.

Η επένδυση, πρόσθεσε, θα περιλαμβάνει τουριστικό κομμάτι με ξενοδοχείο, μεγάλο συνεδριακό κέντρο, αθλητικό κέντρο και άλλες ποικιλόμορφες αναπτύξεις, οι οποίες όπως είπε, θα προσελκύσουν μεγάλο αριθμό επενδυτών.

Της Ηρώς Ευθυμίου