You are here

Αποδίδουν καρπούς τα μέτρα για συνδεσιμότητα Κύπρου

15/09/2021 13:47

Η Κύπρος βρίσκεται στην 6η θέση των χωρών της ΕΕ με τη μικρότερη μείωση στις πτήσεις του 2021 συγκριτικά με αυτές του 2019, σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το οποίο αναφέρει ότι τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε «αποδίδουν καρπούς».

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου την οποία μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών αναφέρεται ότι «ενώ το 2020, η επιβατική κίνηση από και προς τα αεροδρόμια της Κύπρου ήταν 1.804.187 επιβάτες, το 2021 η αντίστοιχη επιβατική κίνηση ανήλθε στους 2.881.631 επιβάτες».

Μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κατάρτισε Σχέδιο Κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία COVID-19 το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προνοεί την επιχορήγηση των αεροπορικών εταιρειών με βάση το ποσοστό πληρότητας του αεροσκάφους, προστίθεται.

Σκοπός του Σχεδίου, διευκρινίζει η ανακοίνωση, είναι η επαναφορά της συνδεσιμότητας της Κύπρου με την Ευρώπη και όλο τον υπόλοιπο κόσμο και η στήριξη της οικονομίας της Κύπρου.  Το Σχέδιο εφαρμόστηκε από την 1η Ιουλίου 2020 και επεκτάθηκε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και στον βαθμό που η πανδημία το επέτρεψε, έγινε αποδεκτό και έτυχε αξιοποίησης από τις αεροπορικές εταιρείες, ενισχύοντας την συνδεσιμότητα του νησιού με προορισμούς στο εξωτερικό.

Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί, η Κύπρος κατάφερε να προσελκύσει νέες αεροπορικές εταιρείες.  Κάποιες από αυτές δημιούργησαν τη βάση τους στα κυπριακά αεροδρόμια και για κάποιες άλλες αξιοποιήθηκε το δικαίωμα πέμπτης ελευθερίας και επιπρόσθετα, στο πτητικό πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών έχουν προστεθεί νέοι προορισμοί, όπως το Παρίσι, η Μασσαλία, το Ντόρτμουντ και το Αννόβερο  και παράλληλα αυξήθηκαν οι επιλογές των επιβατών σε προορισμούς όπως της Αθήνας, της Μόσχας και του Κιέβου, προστίθεται.
   
Σημειώνεται ακόμα ότι, κατόπιν πρωτοβουλίας της Κύπρου, στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Μεταφορών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 3 Ιουνίου 2021, ετοιμάστηκε και κατατέθηκε από κοινού από 8 κράτη μέλη της ΕΕ - την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Ρουμανία, Διακήρυξη για την αεροπορική συνδεσιμότητα η οποία αποσκοπεί στην παράταση πέραν του 2021, του προσωρινού καθεστώτος υποστήριξης του τομέα των αερομεταφορών σε σχέση με τη συνδεσιμότητα. 
 
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πανδημία έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε νησιώτικα και περιφερειακά κράτη μέλη της Ένωσης σε σχέση με την συνδεσιμότητα τους, η Διακήρυξη αναδεικνύει, παράλληλα, την ανάγκη διαμόρφωσης ενός συνολικού σχεδίου δράσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό στη μετά-πανδημία εποχή, αναφέρεται.

Η πρόσφατη κατάταξη από το Eurostat που κατατάσσει την Κύπρο στην 6η θέση των χωρών της ΕΕ με τη μικρότερη μείωση στις πτήσεις του 2021 συγκριτικά με αυτές του 2019, δικαιώνει την πολιτική που εφαρμόσαμε και η οποία αποδεικνύει περίτρανα ότι σε κάθε κρίση δημιουργούνται και ευκαιρίες, αναφέρει καταληκτικά στην ανακοίνωση του το Υπουργείο Μεταφορών.