You are here

Απουσία τοπικού σχεδίου καθηλώνει ανάπτυξη δήμων

11/08/2022 07:14

Η απουσία τοπικών σχεδίων καθηλώνει την ανάπτυξη των δήμων, όπως δηλώνουν επηρεαζόμενοι δήμαρχοι.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Παραλιμνίου Θεόδωρο Πυρίλλη, η καθυστέρηση της εξαγγελίας του Τοπικού Σχεδίου παρέλυσε την οικονομία του δήμου αφήνοντας αιχμές ότι κάποιοι προσπαθούν να καθηλώσουν την ανάπτυξη στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Μιλώντας στη StockWatch, ο κ. Πυρίλλης τόνισε ότι «η καθυστέρηση που παρατηρείται στη δημοσιοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Παραλιμνίου έχει καθηλώσει την οικονομία του δήμου και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους επιχειρηματίες».

«Οι επιχειρηματίες του δήμου Παραλιμνίου δεν μπορούν να απολαύσουν τα κίνητρα που έδωσε το κράτος για την ενθάρρυνση της αναπτυξιακής δραστηριότητας διότι αυτό δόθηκε μόνο στην τουριστική περιοχή. Δεν δόθηκε το δικαίωμα σε άλλες περιοχές του δήμου όπως συμβαίνει σε όλη την Κύπρο. Είναι απαράδεκτο και αδιανόητο επί δέκα χρόνια ο δήμος Παραλιμνίου να παραμένει χωρίς Τοπικό Σχέδιο».

Σημείωσε ότι «από το 2017 μας λένε ότι θα δημοσιευθεί και ακόμη περιμένουμε».

Όσον αφορά τα έργα υποδομής του δήμου είπε ότι «λίαν συντόμως θα ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα του πολυώροφου χώρου στάθμευσης, η πεζοδρομοποίηση  του κεντρικού πυρήνα του δήμου  και η παιδική λέσχη ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός και άλλων έργων που θα βελτιώσουν περαιτέρω τη διαβίωση των δημοτών».

Επανέλαβε ότι «από τη στιγμή που υπάρχει πρόβλημα στον προγραμματισμό και σχεδιασμό νέων έργων του ιδιωτικού τομέα  λόγω της καθυστέρησης στη δημοσιοποίηση του Τοπικού Σχεδίου δεν είναι αρκετό να γίνονται μόνο έργα του δήμου».

Στο 90% οι πληρότητες ξενοδοχείων

Πλήρη ικανοποίηση εξέφρασε για την εισροή τουριστών και τις πληρότητες στα ξενοδοχεία του Πρωταρά λέγοντας ότι «παρά τις προσπάθειες να καθηλωθεί οικονομικά η περιοχή η τουριστική αγορά λειτουργεί πολύ καλά».

Σύμφωνα με τον κ. Πυρίλλη ο τουρισμός πάει εξαιρετικά καλά με τις πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων να αγγίζουν κατά μέσο όρο το 90% του 2019.

Σημείωσε ότι «η εξάρτηση του Πρωταρά από τη ρωσική αγορά δεν ξεπερνούσε το 30% ως εκ τούτου αναπληρώθηκε το κενό από άλλες ευρωπαϊκές αγορές ενώ το θέρετρο ανέκαθεν κατέχει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των κυπρίων».

Ένα από τα ίδια και στην Πέγεια

Στο περίμενε βρίσκεται και ο δήμος Πέγειας για την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου το οποίο θα περιλαμβάνει εκτός από το δήμο Πέγειας και τις κοινότητες  Κισσόνεργα, Κάθηκα, Ίνειας,  Αρόδες και Ακουσώ.

Ο δήμαρχος της Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου σε δηλώσεις στη StockWatch, εξήγησε ότι από το 2019 οι προτάσεις τους βρίσκονται ενώπιον του Πολεοδομικού Συμβουλίου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά τη δημοσιοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Παραλιμνίου θα πάρει σειρά ο δήμος Πέγειας.

«Ακολουθώντας τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος το 2018 ξεκίνησε η διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Ολοκληρώθηκαν οι ακροάσεις και από το 2019 οι θέσεις του δήμου και των άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών βρίσκονται ενώπιον του Πολεοδομικού Συμβουλίου για μελέτη και αξιολόγηση».

Η περιοχή Πέγειας είπε «αναπτύχθηκε απότομα με τη δημιουργία 7 μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και ένα αρκετά μεγάλο αριθμό μικρότερων μονάδων ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη μια ξενοδοχειακή μονάδα».

Όσον αφορά την τουριστική κίνηση είπε ότι «οι πληρότητες στα ξενοδοχεία βρίσκονται στο 80% του 2019 ενώ υπάρχει και ένας αρκετά σημαντικός αριθμός κρατήσεων για τους φθινοπωρινούς μήνες».

Σημείωσε ότι η πλειοψηφία των τουριστών φέτος είναι βρετανοί ενώ τα προηγούμενα χρόνια σημαντική ήταν και η παρουσία των ρώσων τουριστών.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι τα έσοδα του δήμου από τον τουρισμό και τις διανυκτερεύσεις θα κυμανθούν φέτος στο 80% του 2019, μια χρονιά η οποία αποτελεί χρονιά ρεκόρ για τα τουριστικά δρώμενα του τόπου.

Της Ηρώς Ευθυμίου