You are here

Αρχίζουν οι εργασίες συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2019»

07/10/2019 10:15

Αρχίζουν σήμερα στη Λεμεσό οι εργασίες του διεθνούς φήμης συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2019» με τη συμμετοχή πέραν των 800 συμμετεχόντων από 40 διαφορετικές χώρες, περιλαμβανομένων πολλών διακεκριμένων προσωπικοτήτων της διεθνούς ναυτιλίας, με προεξάρχοντα τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, Κιτάκ Λιμ.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

Οι εργασίες του συνεδρίου με θέμα “Sea Change” πραγματοποιούνται στο Συνεδριακό Κέντρο Χαρουπόμυλος στη Λεμεσό και θα διαρκέσουν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, με την Κύπρο να βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Με τη φετινή διοργάνωση που πραγματοποιείται υπό τον τίτλο “Sea Change”, συμπληρώνονται 30 χρόνια και 16 διοργανώσεις (το συνέδριο πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια) και είναι το πρώτο που διοργανώνεται υπό το Υφυπουργείο Ναυτιλίας. Το Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος» πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1989.

Διακεκριμένοι προσκεκλημένοι όπως ο ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (IMO), Kitack Lim, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Μεταφορές και άλλοι παγκοσμίου φήμης ειδικοί θα αναλύσουν και θα συζητήσουν εξειδικευμένα θέματα που απασχολούν τον ναυτιλιακό κλάδο. Το συνέδριο διοργανώνει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών.

Ο τίτλος του συνεδρίου “Sea Change” εμπερικλείει και τις αλλαγές που θα λάβουν χώρα στην παγκόσμια ναυτιλία με την μεγαλύτερη αλλαγή την εφαρμογή των νέων κανονισμών για τις εκπομπές θείου τον Ιανουάριο του 2020.

Εξάλλου στο φετινό συνέδριο αναμένεται να ανακοινωθεί η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής του κυπριακού νηολογίου, που αφορά κυρίως την κατάργηση των τελών αρχικής εγγραφής, μιας κίνηση στη οποία προχώρησε το Υφυπουργείο με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κυπριακού νηολογίου.

Η Κύπρος διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο στην Ευρώπη και τον 11ο στον κόσμο, ενώ κατατάσσεται ως το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στην Ευρώπη και στα πέντε κορυφαία στον κόσμο. Η συνεισφορά της ναυτιλίας στην οικονομία ανέρχεται στο 7% του ΑΕΠ, ενώ οι ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο ανέρχονται σε 215.