You are here

Αστεροσκοπείο Τροόδους: Υπογραφή σύμβασης κατασκευής

13/04/2021 17:40

Η σύμβαση κατασκευής για το αστεροσκοπείο στο Τρόοδος έχει υπογραφεί μεταξύ του Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού και του εργολάβου του έργου.

Η σύμβαση είναι για την Κατασκευή Υποδομών, Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού Αυτοπαρατήρησης στην Κοινότητα Αγριδιών της Επαρχίας Λεμεσού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Αστεροσκοπείο Τροόδους στην Κύπρο θα είναι ένα υπερσύγχρονο αστρονομικό κέντρο, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με άλλα Ευρωπαϊκά αστεροσκοπεία αποτελώντας ένα δίκτυο κέντρων ενημέρωσης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης για την αστροπαρατήρηση και το διάστημα. Είναι το πρώτο ειδικά σχεδιασμένο παρατηρητήριο στην Κύπρο, και θα προσελκύσει αστρονόμους, παρατηρητές, μελετητές, ερευνητές και λάτρεις της αστρονομίας από όλο τον κόσμο.

Η φιλοδοξία του αστεροσκοπείου είναι επίσης να τονώσει την περιέργεια και το ενδιαφέρον του κοινού για την αστρονομία, το διάστημα και την επιστήμη, καθώς και να εκπαιδεύσει ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Το  κτίριο αποτελείται από δύο κύρια τηλεσκόπια, ένα αστρονομικό τηλεσκόπιο παρατηρητηρίου 20 ιντσών με μία μηχανικά περιστρεφόμενη θολωτή οροφή και ένα τηλεσκόπιο ηλιακού παρατηρητηρίου, για χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας, με μία ειδικά σχεδιασμένη, μηχανικά κινούμενη οροφή.

Το κτίριο θα είναι ανοικτό κάποιες βραδιές, όπου όσοι το επιθυμούν μαζί με τα τηλεσκόπια τους, θα μπορούν να παρακολουθήσουν ελεύθερα τα άστρα και άλλα αστρονομικά γεγονότα, από την Άστρο-Μαρίνα, μία πλατφόρμα ειδικά σχεδιασμένη για αυτό το σκοπό. Στο κτήριο υπάρχουν επίσης ένα δωμάτιο παρουσιάσεων το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πλανητάριο.

Ο σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα κτίριο ορόσημο, τοποθετημένο στην κορυφή του βουνού. Η μορφή του κτιρίου είναι μοναδική, όπως και η σχέση του με το περιβάλλον του. Η ιδέα είναι να εμπνέει και να ενθουσιάζει όποιον το βλέπει είτε από μακριά είτε από κοντά. Ο σχεδιασμός θυμίζει επιστημονικές ταινίες.

Οι αρχιτέκτονες Νικόδημος Κ. Τσολάκης και Έλενα Κ. Τσολάκη, από τους Kyriakos Tsolakis Architects, σχεδίασαν το κτήριο το οποίο κέρδισε πολλά διεθνή βραβεία και αναγνώριση, συμπεριλαμβανομένου του να είναι φιναλίστ στα World Architecture Awards. Έχει επίσης εμφανιστεί στον διεθνή τύπο, συμπεριλαμβανομένων των περιοδικών TIME, Dezeen και CNN.

Το έργο είναι μέρος των έργων GEOSTARS. Το GEOSTARS είναι έργο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A "Ελλάδα-Κύπρος" 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Το έργο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί σε 16 μήνες, και θα έχει κόστος κατασκευής και αστρονομικού εξοπλισμού € 1,394,573,40 € + ΦΠΑ.