You are here

Άθλιες οι στάσεις λεωφορείων στην πόλη των πύργων

02/10/2019 06:41

Εκτεθειμένοι σε αντίξοες καιρικές συνθήκες παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου πολίτες, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα λεωφορεία για τη μεταφορά τους στη Λεμεσό.

Στάσεις χωρίς στέγαστρα, χωρίς καθίσματα, όπου οι επιβάτες, παιδιά και ηλικιωμένοι αναγκάζονται να περιμένουν κάτω από τον καυτό ήλιο ή στη βροχή, κρατώντας σε κάθε περίπτωση ομπρέλες.

«Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα. Έχει αρχίσει ο σχεδιασμός για τοποθέτηση νέων στάσεων», δηλώνει η Υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, αναφερόμενη στις λιγοστές «έξυπνες» στάσεις που άρχισαν να τοποθετούνται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Σχεδόν οι μισές χωρίς στέγαστρο

Σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού, το 40% των στάσεων στην πόλη και επαρχία δεν διαθέτουν στέγαστρο, ενώ μεγαλύτερο ποσοστό που αγγίζει το 60% δεν διαθέτει καθίσματα για όσους πολίτες επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τα λεωφορεία ως μέσο μεταφοράς.

Περαιτέρω, σε αρκετές από τις στάσεις όπου παρέχεται στέγαστρο και καθίσματα, αυτά είναι πεπαλαιωμένα, πολλές φορές σκουριασμένα και γενικά σε κακή κατάσταση.  

«Δυστυχώς παρά τις συνεχείς επισημάνσεις μας και εκκλήσεις μας προς τους αρμοδίους για άμεση αντικατάσταση και τοποθέτηση στεγάστρων και καθισμάτων, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί και περίπου οι μισές από τις στάσεις δεν παρέχουν καν τη βασική υποδομή», αναφέρει εργαζόμενος στην εταιρεία Μεταφορών, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.

Αποτέλεσμα αυτού είναι όπως οι επιβάτες, κυρίως ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά, να αναγκάζονται να περιμένουν κάτω από τον καυτό ήλιο το καλοκαίρι σε θερμοκρασίες πέραν των 40 βαθμών κελσίου, στη βροχή και στο κρύο το χειμώνα για να μπορέσουν να μετακινηθούν.  Κατάσταση η οποία είναι ιδιαίτερος επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και γενικά όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Οι χιλιάδες επιβάτες που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τη μετάβαση τους στα σχολεία, στα νοσηλευτήρια, σε πανεπιστήμια, ακόμη και για μεταφορά από τη μια πόλη στην άλλη, ταλαιπωρούνται σε καθημερινή βάση.

«Έξυπνες στάσεις και λεωφορεία» για λίγους…

Την ώρα που η πλειοψηφία των στάσεων δεν διαθέτουν καν τις βασικές υποδομές, κατά μήκος του παραλιακού - τουριστικού μετώπου, έχει αρχίσει η τοποθέτηση «έξυπνων στάσεων».

Η τοποθέτηση των στάσεων αποτελεί πρωτοβουλία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα έργα Ευ-κίνηση και Civitas Destination. 

Η συμφωνία, αξίας €1 εκ., η οποία θα ολοκληρωθεί τέλος του φθινοπώρου, περιλαμβάνει την εγκατάσταση 40 πυλώνων ηλεκτρονικής πληροφόρησης σε στάσεις λεωφορείου στον παραλιακό και αντίστοιχες οθόνες σε αστικά λεωφορεία που εκτελούν το συγκεκριμένο δρομολόγιο. 

Το σύστημα το οποίο έχει αγοραστεί από Ισπανική εταιρεία, παρέχει, ηχητικά και οπτικά σημαντικές πληροφορίες για τα δρομολόγια, για τους προορισμούς, για σημεία αναφοράς στην πόλη αρχαιολογικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, δίνοντας έτσι τέλος στην ταλαιπωρία της αναμονής, προσφέροντας παράλληλα χρήσιμες πληροφορίες στον επιβάτη. 

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΤΑΛ, κ. Τώνης Αντωνίου, «τα προγράμματα αφορούν την βιώσιμη αστική κινητικότητα, στοχεύοντας στην προώθηση των βιώσιμων μέσων διακίνησης, αναβαθμίζοντας συγχρόνως τις υποδομές και υπηρεσίες της Λεμεσού, γεγονός που την καθιστά ένα ελκυστικότερο και ποιοτικότερο προορισμό. 

Στα πλαίσια των δύο αυτών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων έχει επίσης δημιουργηθεί εφαρμογή τηλεφώνου για την διακίνηση στη Λεμεσό, η οποία διατίθεται δωρεάν για android και iphone με τον τίτλο ‘Mobility Limassol’.

Η εφαρμογή παρουσιάζει επιλογές διακίνησης και σύντομα θα παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο όσον αφορά τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός, πέραν των πυλώνων και των οθονών, οι στάσεις του συγκεκριμένου δρομολογίου, έχουν αντικατασταθεί με υπερσύχρονες τέτοιες μιας και πρόκειται για την πλέον τουριστική γραμμή της πόλης, την οποία χρησιμοποιούν καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες.

Σύντομα το σχέδιο δράσης αναφέρει το Υπουργείο Μεταφορών

Προσπάθεια όπως πριν το τέλος του τρέχοντος έτους να είναι έτοιμο το σχέδιο δράσης μέσω του οποίου προωθούνται πρότυπα στέγαστρα, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Υπουργείο Μεταφορών, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Τα νέα στέγαστρα θα παρέχουν ασύρματο διαδίκτυο, ολοκαίνουργια καθίσματα και ταμπέλες με σημάνσεις που θα καταγράφουν την υγρασία και τη θερμοκρασία.

«Αναγνωρίζουμε αυτή την αναγκαιότητα και ήδη δρομολογούνται λύσεις αναφέρει η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου.

«Είναι μέσα στους βασικούς στόχους μας για να καταστήσουμε ελκυστικές τις δημόσιες μεταφορές», είπε, προσθέτοντας ότι «ήδη τοποθετούμε στέγαστρα σε κοινότητες και έχουμε προχωρήσει σε υπογραφή συμφωνιών με τους δήμους μείζονος Λεμεσού, Λευκωσίας και Λάρνακας για την τοποθέτηση στεγάστρων».

Όπως είπε, το Υπουργείο βρίσκεται σε «μια διαδικασία για να προκηρύξουμε προσφορές για το κατασκευαστικό μέρος των στεγάστρων, ώστε να είναι ομοιόμορφο, και το κράτος θα συνεισφέρει μαζί με τους δήμους στη συντήρησή τους».  

Της Μαρίας Κωνσταντίνου