You are here

Αβέβαιη η δημιουργία θεματικού πάρκου στην Πάφο

28/05/2002 12:27
Αβέβαιο είναι το μέλλον της πρότασης για δημιουργία θεματικού πάρκου για την Αφροδίτη στην Πάφο, καθώς μετά τις οργίλες αρνητικές αντιδράσεις από περιβαλλοντικές και πολιτιστικές οργανώσεις το τμήμα αρχαιοτήτων δηλώνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή η οποία έχει καταρχήν καθοριστεί μεταξύ της περιοχής της Πέτρας του Ρωμιού και των Κουκλιών, ανήκει στην παγκόσμια κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ και απαγορεύεται η οποιαδήποτε άδεια για ανάπτυξη.

Μετά την εξέλιξη αυτή τίθεται πλέον θέμα τόσο για το χώρο δημιουργίας του πάρκου αλλά και για το μέλλον της ίδιας της πρότασης. Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη δημιουργία του Πάρκου εξέφρασαν πολιτιστικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζοντας ότι το όλο έργο ισοπεδώνει την έννοια του αρχαίου Ελληνικού μέτρου, βεβηλώνει την έννοια της Αφροδίτης, καταστρέφει την αυθεντικότητα του χώρου και υποβαθμίζει τη χώρα και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Υπέρ, ωστόσο, της πρότασης τάσσονται το υπουργείο Εμπορίου, ο ΚΟΤ και ο ΠΑΣΥΞΕ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου με την οποία δεν δόθηκε η έγκριση της κυβέρνησης για τη δημιουργία του πάρκου, χαρακτηρίζοντάς την προκαταρκτική η οποία, όπως είπε, αφορούσε την περαιτέρω διερεύνηση νομικών και περιβαλλοντικών πτυχών.

Σύμφωνα με την εισήγηση της ιδιωτικής εταιρείας το όλο έργο κόστους £100 εκατ. περιλαμβάνει άγαλμα της Αφροδίτης μέσα στη θάλασσα (ύψους 30 μέτρων), εκθεσιακούς χώρους, ενυδρείο, εστιατόρια και αίθουσες δεξιώσεων. Θα καταλαμβάνει μάλιστα έκταση 10.000 τετρ. μέτρων.