You are here

Αύξηση στα αεροδρόμια παρά το λουκέτο Thomas Cook

08/11/2019 06:11

Πάνω από δέκα εκατομμύρια επιβάτες διακίνησαν το πρώτο δεκάμηνο του έτους οι αεροπορικές εταιρείες που πετούν από και προς τα κυπριακά αεροδρόμια. Η πτώχευση της βρετανικής Thomas Cook δεν φαίνεται να οδηγεί σε μείωση της αεροπορικής κίνησης καθώς άλλες εταιρείες δρομολογούν τις προγραμματισμένες για φέτος πτήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Hermes Airports, τον Οκτώβριο η αεροπορική κίνηση στο αεροδρόμιο Λάρνακας έφθασε τις 873,8 χιλ. παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 3,2% ενώ στο αεροδρόμιο Πάφου παρουσιάστηκε αύξηση 1,1%, από 319,3 χιλ. σε 322,7 χιλ.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019 ο αριθμός των επιβατών στα δύο αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου ανήλθε στα 10,1 εκ. σε σχέση με 9,9 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο σημειώνοντας αύξηση 2,4%.

Τους πρώτους δέκα μήνες του έτους σημειώνεται αύξηση 5% στην Πάφο με τον αριθμό των επιβατών να φθάνει το 2,7 εκ. από 2,6 εκ.

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας η αύξηση περιορίζεται στο 1,4% με τον αριθμό των επιβατών να ανέρχεται στα 7,4 εκ. από 7,3 εκ. την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2018.

Το 2018 ο αριθμός των επιβατών στα δύο αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ στα 10,9 εκ. σημειώνοντας αύξηση 6,7% σε σχέση με το 2017.

Η αύξηση στην αεροπορική κίνηση σημειώνεται παρά τις αρχικές ανησυχίες που δημιούργησε η πτώχευση της Thomas Cook που μετέφερε μεγάλο αριθμό επιβατών στην Κύπρο. Σύμφωνα με την Hermes Airports, η Thomas Cook υπολογιζόταν να έχει για όλο το 2019 το 4,1% της ετήσιας επιβατικής κίνησης στα κυπριακά αεροδρόμια.

Τα στοιχεία, όμως, περιλαμβάνουν και την επιβατική κίνηση από κύπριους, που φέτος παρουσιάζει σημαντική αύξηση.

Ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος δήλωσε χθες ότι το κλείσιμο της εταιρείας Thomas Cook, το επικείμενο Brexit αλλά και το άνοιγμα των ανταγωνιστικών προς την Κύπρο προορισμών όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος φαίνεται να αφήνουν ανεπηρέαστο τον εισερχόμενο τουρισμό από την Βρετανία, τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά.

Top ten αερογραμμές

Αναφορικά με τις αεροπορικές εταιρείες που πετούν περισσότερο στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία της Hermes Airport, πρώτος παίκτης είναι η Ryanair ενώ δεύτερη η Aegean Airlines.

Τρίτη μεγαλύτερη σε επιβατική κίνηση είναι η αεροπορική εταιρεία Rossiya, τέταρτη η easyJet και πέμπτη η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Wizz Air.

Ακολουθούν οι αεροπορικές εταιρείες Tui Airways, Jet2, Blue Air, Cyprus Airways και British Airways.

Της Γεωργίας Χαννή