You are here

Δεκάδες πύργοι αλλάζουν τον πολεοδομικό χάρτη

24/05/2019 07:00

Το χορό των πολυώροφων κτηρίων σέρνουν πλέον σχεδόν όλοι οι παραθαλάσσιοι δήμοι της Κύπρου, αλλάζοντας τον πολεοδομικό χάρτη, με δεκάδες κτήρια ποικίλης αρχιτεκτονικής αισθητικής και αξίας, που προσελκύουν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Το χρήμα έρχεται απευθείας από το εξωτερικό από επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν διακαώς ευρωπαϊκό διαβατήριο, το οποίο προσφέρει και η Κύπρος υπό την προϋπόθεση αγοράς ακινήτου μέχρι €2,5 εκ.  Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι παράγοντες της αγοράς έχουν θέσει ως ετήσιο στόχο την έκδοση 700 περίπου διαβατηρίων τον χρόνο, στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου.

Κάποιοι από τους δήμους που έμειναν εκτός του παιγνιδιού προβληματίζονται για τις χαμένες πολεοδομικές ευκαιρίες ενώ άλλοι επιδιώκουν να διατηρήσουν τον πολεοδομικό χαρακτήρα των περιοχών, χωρίς τις όποιες στρεβλώσεις που δημιουργούν οι πύργοι.

Στις δημοτικές αρχές του δήμου Πόλης Χρυσοχούς επικρατεί προβληματισμός διότι μετά που το μεγαλεπήβολο έργο «Limni Bay»» του ομίλου Σιακόλα πέρασε στα χέρια της Τράπεζας Κύπρου, εξανεμίστηκαν οι ελπίδες τους να αποκτήσουν επιτέλους και αυτοί ένα πολυώροφο κτήριο, όπως δήλωσε στη StockWatch ο δήμαρχος Γιώτης Παπαχριστοφή.

Στους δήμους που βρίσκονται στο περίμενε είναι και ο δήμος Γεροσκήπου καθώς το πολυσυζητημένο έργο Eden City, που απασχολεί την επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια, δεν προχωρεί διότι η εταιρεία που ανήκει στον Ούγγρο επιχειρηματία Sandor Kenyeres και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, δεν υπέβαλε ακόμη το αντίτιμο που απαιτείται από το νόμο και είναι το μισό ποσό του κόστους της άδειας οικοδομής, δήλωσε ο δήμαρχος Μιχάλης Παυλίδης.

Το έργο περιλαμβάνει δύο 11όροφους πύργους και ένα ξενοδοχείο.

Στο δήμο Παραλιμνίου μέχρι στιγμής δεν επιδείχθηκε ενδιαφέρον για ανέγερση πολυώροφου κτηρίου, αν και ο δήμαρχος Θεόδωρος Πυρίλλης δήλωσε ότι ως δήμος είναι έτοιμος να εξετάσει αιτήσεις μέχρι 12 ορόφους, στο πλαίσιο του τοπικού σχεδίου.

Στο διπλανό δήμο Αγίας Νάπας ήδη βρίσκονται υπό εξέλιξη οι δίδυμοι πύργοι 26 ορόφων έκαστος, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο project της Makronisos Marina.

Από την άλλη ο δήμος Πέγειας δεν καλοβλέπει τα πολυώροφα κτήρια διότι δεν συνάδουν με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, σύμφωνα με το δήμαρχο Μαρίνο Λάμπρου ο οποίος παραπέμπει τις όποιες αποφάσεις μετά την ολοκλήρωση του τοπικού σχεδίου του δήμου.

Ο δήμος προβληματίζεται και για την αίτηση που έχει υποβάλει η Leptos Estate για ανέγερση μεικτής ανάπτυξης με τρία κτήρια επτά, οκτώ και εννέα ορόφων στον κόλπο των Κοραλλίων, διότι όπως ανέφερε ο δήμαρχος στο συγκεκριμένο τεμάχιο υπάρχουν διάφορα προβλήματα.

Στο χορό των πολυώροφων μπαίνει σύντομα ο γειτονικός δήμος της Πάφου καθώς αναμένεται η έκδοση των σχετικών αδειών της εταιρείας Meridoro– Celicandia για την ανέγερση στο παραλιακό μέτωπο της πόλης δύο πύργων 16 και 15 ορόφων.

Το αίτημα της εταιρείας ήταν για δύο κτήρια 16 και 20 ορόφων, εντούτοις η πολεοδομική αρχή σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, μείωσε τους ορόφους.

Ενώπιον του δήμου, ανέφερε ο δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος, εκκρεμούν ακόμη πέντε αιτήσεις για πολυώροφα κτήρια.

Δυναμικά στο παιχνίδι μπήκε και ο δήμος Λάρνακας στο μικροσκόπιο του οποίου βρίσκονται δέκα αιτήσεις για ποικίλα πολυώροφα κτήρια.

Σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται το project Larnaka Tower του ρώσου επενδυτή Νικολάι Ποταπένκο, στην καρδιά της πόλης στις Φοινικούδες, το κόστος του οποίου υπολογίζεται στα €170 εκ. και θα περιλαμβάνει πεντάστερο ξενοδοχείο δέκα ορόφων και ένα πύργο 30 ορόφων.

Στο μικροσκόπιο και η αίτηση για πύργο 20 ορόφων επί της λεωφόρου Μακαρίου, στο πρώην πάρκινγκ του πάλαι ποτέ ομίλου Ορφανίδη, το οποίο αγόρασε Λιβανέζος επενδυτής.

Εκκρεμούν επίσης ακόμη δυο αιτήσεις για πολυώροφα κτήρια της εταιρεία Quality Group πλησίον του λιμανιού της πόλης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το 20όροφο κτήριο Κίτιον, απέναντι από τον αστυνομικό σταθμό Λάρνακας.

Υπό ανέγερση βρίσκονται και δύο κτήρια των δέκα ορόφων στον δρόμο Λάρνακας - Λεμεσού.

Οι επιβλητικοί πύργοι Λεμεσού

Ο δήμος Λεμεσού ήταν ο πρώτος δήμος που έδωσε παγκυπρίως το σύνθημα με τους πρώτους πύργους να ορθώνονται στην ακτογραμμή του.

Πολεοδομική άδεια εξασφάλισε το πολυσύνθετο έργο Limassol Neo της εταιρείας Pafilia Property Developers το οποίο συνθέτουν τέσσερεις πύργοι, ύψους 43, 38, 31 και 25 ορόφων αντίστοιχα, που θα ρίξουν στην αγορά 345 πολυτελή διαμερίσματα ενώ σύντομα θα εκδοθεί και η οικοδομική άδεια.

Το κόστος της μικτής αυτής ανάπτυξης υπολογίζεται στα €250 εκ. Αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα και να ολοκληρωθεί το 2024.

Το project θα ανεγερθεί στην καρδιά της πόλης δίπλα από το δημόσιο κήπο, επί του παραλιακού μετώπου.

Σύντομα αποκτά πολεοδομική άδεια και ακολούθως οικοδομική και το Trilogy Limassol Seafront μετά από κάποιες τροποποιήσεις που έκανε στα αρχικά του σχέδια.

Το έργο αποτελείται από τρεις πύργους 36, 37 και 39 ορόφων.

Υπό εξέλιξη και τα κατασκευαστικά έργα της μικτής ανάπτυξης Total Tower, της εταιρείας PG Economides Properties Landscope Developments. Ο 18όροφος πύργος που θα κοσμεί το έργο ανέρχεται στα 103 μέτρα.

Το έργο αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2020.

Τελευταίες πινελιές για το πολυώροφο κτήριο της εταιρείας DTA Group 25 ορόφων, στο παραλιακό μέτωπο Λεμεσού. Η οικιστική αυτή ανάπτυξη με την ονομασία High Rise Apartments έχει ύψος 130 μέτρα.

Τα κατασκευαστικά έργα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2017 και αναμένεται πως θα ολοκληρωθούν εντός του 2019. 

Το 2019 ολοκληρώνεται και η ανάπτυξη The ΟΝΕ της Pafilia Property Developers, η οποία αναγείρεται στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού δίπλα από τους δίδυμους πύργους Olympic Residence. Ένα έργο ύψους 170 μέτρων, 37 ορόφων και 83 διαμερισμάτων. Το κόστος του project υπολογίστηκε γύρω στα €60 εκ.

Τα κατασκευαστικά έργα της πρώτης φάσης της ανάπτυξης Limassol Del Mar ξεκίνησαν από το 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2019 ενώ η δεύτερη φάση το 2020.

Το έργο το οποίο ανήκει στις εταιρείες Cypher Properties (κοινοπραξία D. Zavos Group και Leptos Group) αποτελείται από ένα πύργο 27 ορόφων και 173 διαμερισμάτων ενώ το ύψους του ανέρχεται στα 107 μέτρα.

Το έργο βρίσκεται στα παράλια του δήμου Γερμασόγειας.

Τους πρώτους μήνες του 2019 ολοκληρώνεται και η οικιστική ανάπτυξη της εταιρείας D. Zavos Group, Address by the Sea, 11 ορόφων ύψους 48 μέτρων.

Στο τελικό στάδιο έχουν εισέλθει και τα κατασκευαστικά έργα του project Cedars Oasis στο κέντρο της Λεμεσού 18 ορόφων ύψους 54 μέτρων.

Το έργο αποτελεί μια μικτή ανάπτυξη με εμπορικά καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα πολυτελείας, υπόγειο parking τριών επιπέδων της KIP Consulting Ltd Cyprus.

Το 2021 αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι δύο πύργοι της Oxley Project Towers 20 και 22 ορόφων με ύψος 97 μ.,105 μ. αντιστοίχως αποτελούμενοι από 251 διαμερίσματα.

Υπό εξέταση βρίσκεται η αίτηση της εταιρείας Zaria για μια οικιστική ανάπτυξη 18 ορόφων.

Η ανάπτυξη Zaria Residences Sunrise βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο Λεμεσού

Σε δύο χρόνια ένας ακόμη επιβλητικός πύργος 21 ορόφων και ύψος 125 μέτρων, θα δεσπόζει του τοπίου σε μια από τις πιο προνομιούχες παράλιες περιοχές του δήμου Γερμασόγειας στη Λεμεσό.

Τα κατασκευάστηκα έργα του The Icon της εταιρείας Imperio Group η οποία ανήκει στον Γιάννη Μισιρλή, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το έργο αποτελείται από 54 διαμερίσματα και αναμένεται να ολοκληρωθεί του χρόνου.

Σε δύο χρόνια αναμένεται ότι θα είναι έτοιμος και ο πύργος της εταιρείας Leonetti Co Ltd, 34 ορόφων και ύψους 35 μ., στο παραλιακό μέτωπο της Μουτταγιάκα. Θα αποτελείται από 180 διαμερίσματα.

Τον ερχόμενο χρόνο αναμένεται να ολοκληρωθούν και τα κατασκευαστικά έργα του Sky Tower 23 ορόφων της εταιρείας Prime Property.

Αντίθετα στο τελικό στάδιο βρίσκεται ο πύργος 14 ορόφων της εταιρείας St. Raphael Resort, στο παραλιακό μέτωπο Λεμεσού.

Σε εξέλιξη και η ανέγερση του πύργου της εταιρείας DTA Group, 23 ορόφων και ύψος 102 μέτρων. Το έργο, που ονομάζεται i100 Hise Rise Apartments, αποτελείται από 37 διαμερίσματα και αναμένεται ότι θα είναι έτοιμα εντός του 2020.

Εντός του 2020 το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού θα εμπλουτιστεί με ακόμη ένα πύργο 25 ορόφων της εταιρείας Marr Group. Το κτήριο θα έχει ύψος 110 μ. και 65 διαμερίσματα.

Εντός του 2019 αναμένεται να ξεκινήσουν και τα έργα του πύργου Aura, του ομίλου Σιακόλα, 45 ορόφων, στο παραλιακό μέτωπο στην καρδιά της Λεμεσού.

Η επένδυση θα ανεγερθεί στο πρώην Debenhams Olympia του ομίλου το οποίο έχει ήδη κατεδαφιστεί.

Η πρωτεύουσα δεν έμεινε πίσω βέβαια αφού συγκεντρώνει αρκετά πολυώροφα κτήρια με γραφειακούς χώρους κυρίως αλλά και το ψηλότερο οικιστικό μέχρι στιγμής κτήριο στην Κύπρο, το 35όροφο «360». 

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν των projects που βρίσκονται υπό ανέγερση η κατάθεση αιτήσεων για πολυώροφα κτήρια συνεχίζεται αμείωτη στις παραλιακές τοπικές αρχές.

Όπως η αίτηση της εταιρείας Gardelia η οποία προγραμματίζει την ανέγερση δύο πύργων 25 ορόφων με την εμπορική επωνυμία Marco Polo η οποία θα πάρει τη θέση του ξενοδοχείου Golden Arches που έχει κατεδαφιστεί.

Της Ηρώς Ευθυμίου