You are here

Διαφάνεια στην κινητή τηλεφωνία υπόσχεται ο Αβέρωφ

12/08/2002 15:41
Όχι σε εταιρίες με συνεργάτες τουρκικών συμφερόντων στα κατεχόμενα

«Με πλειστηριασμό και με διάφανες διαδικασίες», σύμφωνα με τον υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Αβέρωφ Νεοφύτου, θα επιλεγεί στα μέσα Νοεμβρίου ο φορέας που θα αποκτήσει τη δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας δεύτερης γενιάς, ενώ από τη διαδικασία έχουν αποκλεισθεί οργανισμοί και εταιρείες που συμμετέχουν στα τουρκικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που επεκτείνονται στα κατεχόμενα.

Παρουσιάζοντας, σε μια πανηγυρική τελετή και στη παρουσία των διεκδικητών, του πρέσβη της ΕΕ στην Κύπρο Ντονάτο Κιαρίνι και κυπρίων πολιτικών, το πλαίσιο πολιτικής και τη διαδικασία επιλογής του νέου «παίκτη» στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο, ο κ. Νεοφύτου ξεκαθάρισε - σύμφωνα και με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου - ότι αποκλείεται η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, όπως και κάθε άλλος ημικρατικός οργανισμός, από το διαγωνισμό.

Από την πλευρά του, ο καθ’ ύλη αρμόδιος Επίτροπος Ρυθμίσεως, Βάσος Πύργος, είπε ότι η δημόσια ακρόαση των αιτητών για απόκτηση της άδειας θα αρχίσει τον Οκτώβριο του 2002, αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την απελευθέρωση της κινητής τηλεφωνίας, προβλέπονται αυστηροί όροι για την οικονομική φερεγγυότητα και την τεχνολογική γνώση και εμπειρία των υποψηφίων.

Η δυνατότητα χορήγησης τρίτης άδειας θα εξετασθεί μετά παρέλευση πέντε ετών και αφού στο μεταξύ κατοχυρώσει τη θέση του στο νησί.

Στο περιθώριο της διάσκεψης τύπου, ο υπουργός Συγκοινωνιών τόνισε ότι είναι αναπόφευκτη η ταλαιπωρία του κοινού από την κατασκευή πληθώρας οδικών έργων, σημειώνοντας ότι αν εισακούονταν οι προτροπές περιοίκων και καταστηματαρχών για κατά στάδια ολοκλήρωση των έργων, τότε αυτά θα τελείωναν σε πέντε αντί σε ένα χρόνο. Πρόσθεσε επίσης, ότι για να μπορέσει να αποκτήσει η Κύπρος ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο απαιτείται η κατασκευή πολλών έργων μαζί, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να έχουμε «ένα έργο κάθε δύο χρόνια».

Του Κυριάκου Κυριακίδη