You are here

Διαφωνούν για «τσιμπημένες» τιμές εισιτηρίων για Ελλάδα

07/10/2020 07:05

Έντονες διαφωνίες μεταξύ τουριστικών πρακτόρων και καταναλωτών προκαλούν οι τιμές που προσφέρουν αεροπορικές εταιρείες για ταξίδια στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του κλάδου που μίλησαν στη StockWatch, η τιμή του εισιτηρίου μπορεί να είναι κάπως ψηλή στην περίπτωση μόνο που κάποιος κάνει την κράτηση του την τελευταία στιγμή και επειδή οι πτήσεις είναι περιορισμένες, τότε το εισιτήριο ίσως να είναι ακριβό. Γενικά όμως επειδή πλέον δεν ταξιδεύει κανένας ούτε στην Κύπρο, ούτε και στην Ευρώπη λόγω της υγειονομικής κρίσης οι τιμές είναι πολύ χαμηλές, επισημαίνουν.

Πάντως ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης αναφέρθηκε σε έρευνα του συνδέσμου, σύμφωνα με την οποία σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τα ναύλα προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι πιο ακριβά από πέρσι την ίδια χρονική περίοδο ενώ αντίθετα για Λονδίνο είναι πιο χαμηλά.

Ειδικότερα είπε ότι το 2019 ένα εισιτήριο με επιστροφή από τις 25/11 μέχρι την 01/12 κόστιζε για Αθήνα €184 έως €195 ενώ, το 2020 τις ίδιες ημερομηνίες το εισιτήριο προς Αθήνα από μια μόνο εταιρεία ήταν από €100 έως €355. Οι άλλες τέσσερις ήταν πάνω από €195.

Στη Θεσσαλονίκη την ίδια ημερομηνία το 2019 το εισιτήριο κόστιζε €143 έως €163 ενώ φέτος €372 με €393.

Επίσης στις ημερομηνίες αιχμής που έρχονται οι φοιτητές για τα Χριστούγεννα, δηλαδή από τις 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου, το 2019 τα εισιτήρια από Αθήνα ήταν γύρω €270 - €300 ενώ φέτος €123 με €390.

Στη Θεσσαλονίκη την ίδια ημερομηνία πέρσι ήταν €298 -€366 και φέτος €378 έως €415.

Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων Βίκτωρα Μαντοβάνη, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τις συγκεκριμένες τιμές, είπε ότι «τα πάντα είναι θέμα ζήτησης και προσφοράς. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ζήτηση, ούτε προσφορά γι’ αυτό δεν υπάρχουν ούτε συγκεκριμένες τιμές στην αγορά».

Αναγνώρισε εντούτοις ότι επειδή υπάρχουν πολύ λίγες πτήσεις ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να γεμίζουν τα αεροπλάνα και ως εκ τούτου εάν παραμείνουν μόνο 3-4 θέσεις τότε θα είναι πανάκριβες.

«Γενικά ομιλούντες, επειδή δεν ταξιδεύει ο κόσμος όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε όλη την Ευρώπη, η τιμή για τα αεροπορικά εισιτήρια είναι πολύ χαμηλή» είπε και αναφέρθηκε στα παραδείγματα φοιτητών που έφυγαν για το Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα με €112 συν βαλίτσα, ενώ πέρσι πήγαν με €400» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «τα εισιτήρια φέτος είναι χώμα».

Παρέθεσε κάποιες συγκεκριμένες ημερομηνίες και τιμές των εισιτηρίων λέγοντας ότι στις 25 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου μπορείς να βρεις εισιτήριο από €63 ή €80 με την Wizz Air και να επιστρέψεις με την Cyprus Airways ή την Olympic, ενώ για τη Θεσσαλονίκη την ίδια ημερομηνία το εισιτήριο είναι €46 και το δεύτερο πιο ακριβό €142.

Επίσης στις ημερομηνίες αιχμής που έρχονται οι φοιτητές για τα Χριστούγεννα, δηλαδή από τις 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου από Αθήνα, το εισιτήριο είναι γύρω στα €82 ή €94, ή €102 ή €109.

Για το Λονδίνο €77 με Easy Jet και με την British Airways €242 ενώ πέρσι ήταν €600 έως €700, υπέδειξε.

Ο κ. Μαντοβάνης, χαρακτήρισε την κατάσταση με τις αεροπορικές εταιρείες δραματική λέγοντας ότι «οι κρατήσεις είναι ελάχιστες. Κόπηκαν τα ταξίδια διακοπών, ταξιδεύουν μόνο οι επιχειρηματίες ή φοιτητές ή συγγενείς τους που θέλουν να τους συνοδεύσουν. Η αγορά έχει συρρικνωθεί πέραν του 85%».

Το μέλος επίσης του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων Ντίνος Κάκκουρας, συνέστησε σε όσους θα ταξιδεύσουν να φροντίζουν να κάνουν κράτηση νωρίς επειδή οι πτήσεις είναι μειωμένες, εάν κάποιος κάνει κράτηση την τελευταία στιγμή οι τιμές όντως θα είναι πιο ακριβές.

«Όσον πιο έγκαιρα γίνει η κράτηση τόσο πιο κάτω θα είναι η τιμή του εισιτηρίου» είπε, τονίζοντας ότι «ο αριθμός των επιβατών αλλά και των πτήσεων είναι σημαντικά μειωμένος διότι κάποιες εταιρείες μείωσαν τη συχνότητα των πτήσεων τους και κάποιες άλλες ανέστειλαν εντελώς το πτητικό τους πρόγραμμα ενώ ταξιδεύουν μόνο οι επιχειρηματίες και οι φοιτητές».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι για την Αθήνα από τις 17 έως τις 20 Νοέμβριου μπορεί να βρει κάποιος εισιτήριο με €119 ενώ για τη Θεσσαλονίκη €81 από 16 έως 20 Νοεμβρίου.

Από τις 7 - 11 Δεκεμβρίου για Αθήνα το εισιτήριο ανέρχεται στα €113 και για τη Θεσσαλονίκη στα €98, ενώ για το Λονδίνο €125.

Της Ηρώς Ευθυμίου