You are here

Διαγωνισμός €71 εκατ. για δρόμο Λευκωσίας, Παλαιχωρίου

30/09/2022 10:02

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοίνωσε σήμερα την προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Παλαιχωρίου. 

Το έργο περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομο 4 λωρίδων, 2 ισόπεδους κυκλικούς κόμβους (Εργατών & Αγροκηπιάς), 2 ανισόπεδους κόμβους (Αγίου Ιωάννη & Μαλούντας), 3 γέφυρες, 2 υπόγειες οχηματικές προσβάσεις και 1 υπέργεια οχηματική πρόσβαση. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα €71.4 εκατ. συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Το έργο, έχει ως στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, τη μείωση δυστυχημάτων, τη συντόμευση των διαδρομών, την εξοικονόμηση χρόνου και καυσίμων, καθώς και τη μείωση καυσαερίων. Με την ολοκλήρωση του έργου, θα υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη της πολυτροπικότητας για διακίνηση δημόσιων και ιδιωτικών μέσων μεταφοράς για επιβάτες (Ι.Χ. και λεωφορεία), καθώς και για τα μέσα μεταφοράς εμπορευμάτων.

Σημειώνεται, ότι το συγκεκριμένο έργο εμπίπτει στον στρατηγικό σχεδιασμό για σύνδεση του Εθνικού οδικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων, που έχει ως στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας, τον περιορισμό της αστυφιλίας, την αναζωογόνηση των περιοχών της ευρύτερης περιοχής Πιτσιλιάς και Ορεινής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής Τροόδους. Παράλληλα, το έργο θα συμβάλει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Το τμήμα Ανάγυια-Αγροκηπιά, αποτελεί συνέχεια του τμήματος Ανθούπολη-Ανάγυια, το οποίο έχει περιληφθεί στον Περιμετρικό Αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας, που αποτελεί μέρος του εθνικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων και αναπόσπαστο μέρος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ). Για το τμήμα αυτό, αναμένεται η έγκριση συγχρηματοδότησης για υλοποίησή του εντός της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Τέλος, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, δήλωσε ότι ακόμα ένα πολυαναμενόμενο έργο, το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εξαγγείλει, έχει πλέον τροχοδρομηθεί. Σήμερα, όλα τα σημαντικά οδικά έργα, όπως τα έργα Πόλης-Πάφου, Λεμεσού-Σαϊττά, Αστρομερίτη-Ευρύχου, Περιμετρικός, Λάρνακα-Δεκέλεια, Σωτήρα-Δερύνεια είναι, είτε υπό κατασκευή είτε υπό προσφορά.