You are here

Διαγράφονται πετρελαιοφόρα από το κυπριακό νηολόγιο

05/12/2022 12:41

Άμεση ήταν η επίπτωση στο κυπριακό νηολόγιο από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε η πρόθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής να θέσει πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης δήλωσε στη  StockWatch, ότι «από τις 6 Οκτωβρίου που ανακοινώθηκε η πρόθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής για να τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου έχουν διαγραφεί 20 πετρελαιοφόρα από το κυπριακό νηολόγιο».

Σημείωσε ότι «εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να προστατεύουμε αυτό τον τομέα με σωστά μέτρα, διότι εάν δεν τεθούν σωστά μέτρα τότε δεν θα λειτουργήσει σωστά το πλαφόν. Κάποια πλοία θα βάζουν άλλες σημαίες και θα βρίσκουν τρόπο να διαφεύγουν των κυρώσεων και να εμπορεύονται πετρέλαιο από τη Ρωσία πιο ακριβά».

Τόνισε ότι «κάθε μέτρο που λαμβάνεται στον τομέα της ναυτιλίας και δεν έχει παγκόσμια εφαρμογή σημαίνει ότι εμείς που εφαρμόζουμε το εμπάργκο μειονεκτούμε».

Πρόσθεσε ότι «ως Κύπρος θέσαμε δέσμευση προς την ευρωπαϊκή επιτροπή στη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου να έρθουν και υποστηρικτικά μέτρα για την ναυτιλία μέχρι 5 Φεβρουαρίου 2023, διότι βλέπουμε ότι σιγά – σιγά συρρικνώνεται όχι μόνο ο κυπριακός άλλα όλος ο ευρωπαϊκός στόλος. Θέσαμε ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι χαμηλοί φορολογικοί  συντελεστές και το ειδικό καθεστώς φορολόγησης που απολαμβάνει».

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, η ευρωπαϊκή επιτροπή αναγνωρίζει ότι ο τομέας της ναυτιλίας δεν ανακάμπτει γρήγορα και ότι αυτή τη στιγμή έχει τραυματιστεί γι' αυτό δεσμεύονται να καταθέσουν κατάλληλα υποστηρικτικά μέτρα.

Σε ισχύ από σήμερα

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύονται από σήμερα —με εξαιρέσεις — καθώς το εμπάργκο που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο τέθηκε πλέον σε ισχύ προκειμένου να τιμωρηθεί η Ρωσία για τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, το εμπάργκο ίσχυε ήδη αμέσως μετά την υιοθέτησή του, όμως επετράπη περίοδος προσαρμογής στα κράτη-μέλη της ΕΕ για να εφαρμόσουν σταδιακά την απαγόρευση.

Οι εξαιρέσεις αφορούν την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, τρία κράτη μέλη με υψηλό βαθμό εξάρτησης από το αργό της Ρωσίας που μεταφέρεται με αγωγούς, τόσο λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, όσο και της αδυναμίας τους να το υποκαταστήσουν άμεσα.

Ταυτόχρονα, τίθεται σε ισχύ όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με πλοία, μέτρο σχεδιασμένο για να πλήξει τα έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές ενέργειας. Ορίστηκε στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Το όριο τιμής συνδέεται με αποφάσεις της G7 για να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας στην παγκόσμια αγορά, ιδίως σε χώρες όπως η Κίνα ή η Ινδία.

Δυνάμει του μέτρου, αν το ρωσικό αργό μεταφέρεται ή ασφαλίζεται ή χρηματοδοτείται ή οι μεταφορείς λαμβάνουν τεχνική υποστήριξη και υπηρεσίες από δυτικές εταιρίες, απαγορεύεται να πωλείται πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Το όριο αυτό θα επανεξετάζεται ανά δύο μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βάση τις τιμές αναφοράς του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).

Η Ουκρανία καλούσε το όριο αυτό να κατέβει ακόμη χαμηλότερα, να φθάσει στα 30 δολάρια το βαρέλι. Όμως η Δύση ανησυχούσε για το ενδεχόμενο η Ρωσία να αποσύρει από την αγορά τις ποσότητες που διαθέτει, προκαλώντας ελλείψεις και κατακόρυφη άνοδο των τιμών διεθνώς.

Το Φεβρουάριο του 2023 εξάλλου τίθεται σε ισχύ ευρωπαϊκό εμπάργκο και όριο τιμής στα διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα που διαθέτει στην αγορά η Μόσχα.

Της Ηρώς Ευθυμίου