You are here

Δωρεάν διαδίκτυο σε 153 κοινότητες

24/03/2009 14:41
Εντός έξι μηνών οι κάτοικοι και της πιο απομακρυσμένης κοινότητας θα μπορούν να απολαμβάνουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στο πλαίσιο στήριξης της υπαίθρου το Υπουργείο Συγκοινωνιών αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τη συμφωνία που έχει με τη Hellas Sat και να παράσχει σε 153 κοινότητες που δεν καλύπτονται από άλλη υπηρεσία δωρεάν διαδικτυακή σύνδεση δια μέσου της δορυφορικής ευρωζωνικής κάλυψης.

Προτεραιότητα θα δοθεί στις κοινότητες που έχουν δημοτικά σχολεία ενώ το όλο σύστημα θα λειτουργεί με πομπό ο οποίος θα τοποθετηθεί σε κάθε μια από αυτές τις κοινότητες δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών, Νίκος Νικολαίδης. Παράλληλα εξήγησε ότι οι χρήστες θα έχουν πλήρη σύνδεση από όποια γωνιά κι αν βρίσκονται της κοινότητας τους αλλά και μέσα από τα σπίτια τους δια μέσου μιας τοπικής ασύρματης πρόσβασης που θα τους συνδέει με το σύστημα.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης για το πρώτο έτος διακυβέρνησης Χριστόφια, υπογράμμισε επίσης ότι βασικός άξονας της πολιτικής του Υπουργείου του είναι η στήριξη της υπαίθρου η οποία θα εδράζεται σε δύο πυλώνες, τον οδικό και συγκοινωνιακό.

Ο μεν πρώτος θα επιτευχθεί με μεγάλα οδικά έργα που θα συνδέουν τις κοινότητες μεταξύ τους αλλά και με τα αστικά κέντρα και ο δεύτερος με την εξασφάλιση μαζικών τακτικών συγκοινωνιών με όλα τα αστικά κέντρα. Επιπλέον ανέφερε, έχει αποφασιστεί όπως διαμοιραστεί στις κοινότητες το κονδύλι των €7 εκ. με σκοπό να κατασκευάσουν ένα έργο της δικής τους προτεραιότητας.

Ο κ. Νικολαίδης αναφερόμενος στα αναπτυξιακά έργα που προωθούνται για το 2009 παραδέχθηκε ότι η γραφειοκρατία αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό για την αποτελεσματική προώθηση των αναπτυξιακών έργων υποδεικνύοντας τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί για αντιμετώπιση της.

Μεταξύ αυτών είναι η επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών, η απλοποίηση των διαδικασιών με νομοθετική ρύθμιση ή χωρίς αποτελεσματικό έλεγχο των υπηρεσιών κοινής ωφελείας όπως ΑΗΚ, Cyta, Τμήμα Υδάτων και άλλες, εισαγωγή νέων μεθόδων εκτέλεσης έργων όπως η μέθοδος Build Operate Transfer και νέοι όροι ρύθμισης των συμβολαίων.

Σημείωσε επίσης ότι τα δημόσια έργα ανέρχονται στα €300 εκ. Στα μεγάλα έργα περιλαμβάνονται το αεροδρόμιο Πάφου και Λάρνακας, η ενιαία ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, ο περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας και τα θαλάσσια έργα κάτω Πύργου, Γεροσκήπου, Περβολιών και Πόλης Χρυσοχούς.

Ο κ. Νικολαίδης αναφέρθηκε επίσης στις δύο αποφάσεις που έλαβε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο για το τμήμα πολιτικής αεροπορίας.

Η πρώτη απόφαση αφορά όπως είπε, τη δρομολόγηση των διαδικασιών για ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων της ανεξάρτητης αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, η αρμοδιότητα της οποίας θα είναι η αεροναυτιλία και η ασφάλεια των πτήσεων. Και η δεύτερη απόφαση αφορά την άμεση μεταβίβαση όλων των αρμοδιοτήτων της Πολιτικής Αεροπορίας που αφορούν τη ρύθμιση και την εποπτεία των μέτρων αεροπορικής ασφάλισης και των υπηρεσιών αεροναυτιλίας στο Υπουργείο Συγκοινωνιών μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών της ανεξάρτητης αρχής της.

Το μεγάλο στοίχημα του Υπουργείου Συγκοινωνιών παραμένει ωστόσο το νέο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών που προωθεί το Υπουργείο, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την 1 Σεπτεμβρίου από τη Λευκωσία επισημαίνοντας ότι μόνο με τις δημόσιες συγκοινωνίες μπορεί να επιλυθεί το κυκλοφορικό πρόβλημα.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η μελέτη που αφορά το αστικό δίκτυο της Λευκωσία και η οποία λαμβάνει υπόψη μέτρα για μονόδρομους, λωρίδες διπλής κυκλοφορίας, λωρίδες ειδικών χρήσεων, χώρους στάθμευσης, ποδηλατοδρόμους, χώρους πρασίνου και πεζοδρομήσεις.

Της Ηρώς Ευθυμίου