You are here

Δρόμος Πόλης – Πωμού χωρίς Αργάκα

30/10/2020 06:22

Για τις σκέψεις της κυβέρνησης όσον αφορά το δρόμο Πόλης - Πωμού με πιθανή παράκαμψη της Αργάκας ενημερώνει τη βουλή ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Απαντώντας σε ερώτημα του βουλευτή Ηλία Μυριάνθους, ο κ. Νουρής αναφέρει ότι  η μελέτη για τη χάραξη του δρόμου που ξεκινά από την Πόλη Χρυσοχούς και καταλήγει στον Πωμό, άρχισε αρχές της δεκαετίας του 1980 και αρχικά αποτελούσε μέρος του Περιμετρικού Δρόμου της Κύπρου, κατατάσσοντάς τον στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο.

Μετά από μελέτες και περαιτέρω διαβουλεύσεις των αρμόδιων Τμημάτων, του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς και των επηρεαζόμενων Κοινοτήτων, καθώς και των εισηγήσεων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ο δρόμος Πόλης - Πωμού ιεραρχήθηκε ως Περιφερειακός Άξονας Υπερτοπικής και τμηματικά Τοπικής Σημασίας, αναλόγως των πολεοδομικών και κυκλοφοριακών δεδομένων των περιοχών από τις οποίες θα διέρχεται. 

Το πλάτος της διατομής του δρόμου από 24,40 μ. που ήταν αρχικά, μειώθηκε στα 15,00 μ. με δύο λωρίδες κυκλοφορίας.

Δεδομένου ότι το έργο αφορά περιφερειακό δρόμο υπερτοπικής (και τμηματικά τοπικής) σημασίας, αποφασίστηκε να αξιολογηθούν τεχνοοικονομικά/ περιβαλλοντικά δύο σενάρια χάραξής του, δηλαδή η αρχική χάραξη και η παράκαμψη της Κοινότητας Αργάκας, λόγω αντιδράσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Η τεχνοοικονομική μελέτη για τις πιο πάνω εναλλακτικές λύσεις θα γινόταν από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, με καταβολή του απαιτούμενου ποσού της αξίας των €80.000 από τον Προϋπολογισμό του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.  Όμως, λόγω της δυσμενούς δημοσιονομικής κατάστασης του Κράτους το 2012 η μελέτη δεν προωθήθηκε.

Με βάση τα πιο πάνω, η πρόταση της Κοινότητας Αργάκας για μετακίνηση του προτεινόμενου άξονα του δρόμου προς τις παρυφές του δάσους Αργάκας, θα μελετηθεί στο πλαίσιο της πιο πάνω τεχνοοικονομικής και περιβαλλοντικής μελέτης, που θα γίνει, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα και τις ανάγκες, καθώς και τις ισχύουσες πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου. 

Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων θα επαναξιολογήσουν το όλο θέμα.

Γ.Χ.