You are here

Δύο επιλογές Καρούσου για ταρίφες «φωτιά» στο λιμάνι

25/01/2022 06:41

Στη σκιά των έντονων αντιδράσεων για την αύξηση των χρεώσεων που αναμένεται να επιβάλουν οι διαχειρίστριες εταιρείες στις ταρίφες στο λιμάνι Λεμεσού, ο υπουργός μεταφορών αναζητεί τρόπους ώστε η αύξηση να μη φθάσει στους καταναλωτές.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος, η προσπάθεια του Yπουργείου κινείται προς δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη αφορά στη διερεύνηση τρόπων ώστε να απορροφηθεί η αύξηση η οποία αναμένεται να κυμανθεί από 4% έως 96% επί των υφιστάμενων χρεώσεων.

Η δεύτερη, αφορά στο ενδεχόμενο κάποιες ταρίφες να μπορούν ρυθμίζονται εκτός του συγκεκριμένου δείκτη.

Η αναφορά, αφορά στο Δείκτη Τιμών Παραγωγού στην εγχώρια αγορά της Eurostat, που παρουσιάζει αύξηση, η οποία όπως εξήγησε ο γγ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής σε σχετική επιστολή προς το γδ του υπουργείου Μεταφορών, παρέχει τη δυνατότητα στις διαχειρίστριες εταιρείες του λιμανιού με βάση τη Σύμβαση που έχουν με το κράτος, να επιβάλουν τις σχετικές αυξήσεις στις ταρίφες τους.

Μελέτη για τήρηση όρων εντολής των εταιρειών

Ο κ. Καρούσος, σημείωσε ότι το Υπουργείο βγήκε σε προσφορές για μελέτη η οποία ήδη είναι έτοιμη, σχετικά με όλες τις ταρίφες, ώστε να διαπιστωθεί εάν οι διαχειρίστριες εταιρείες τηρούν τους όρους εντολής τους και εάν υπάρχουν κάποιες μη ρυθμιζόμενες ταρίφες στη βάση της νομοθεσίας της Αρχής Λιμένων, οι οποίες μπορούν να μετατραπούν σε ρυθμιζόμενες από το υπουργείο Μεταφορών».

Όσον αφορά τις αυξήσεις που προανήγγειλαν οι διαχειρίστριες εταιρείες, ο κ. Καρούσος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχουν τρόποι να απορροφηθεί η αύξηση, τους οποίους επεξεργάζεται η ομάδα αξιοποίησης λιμένων του Υπουργείου».

Υπογράμμισε ότι το Υπουργείο δεν συμφωνεί με τις αυξήσεις τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, λόγω της εκτόξευσης της τιμής των πρώτων υλών διεθνώς και τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε στην αγορά.

Παρόλα αυτά, ο κ. Καρούσος επεσήμανε ότι οι εταιρείες στο πλαίσιο του συμβολαίου που υπέγραψαν με την κυβέρνηση δικαιούνται να αναθεωρούν τις ταρίφες που επιβάλλουν εάν αυξηθεί ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στην εγχώρια αγορά της Eurostat, ο οποίος έχει ήδη αυξηθεί κατά 16%».

Οι αυξήσεις στις ταρίφες στο λιμάνι Λεμεσού, περιλαμβάνονται στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίας της επιτροπής Εμπορίου.

Στη συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν οι εκπρόσωποι των διαχειριστριών εταιρειών οι οποίοι αναμένεται να κληθούν να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους προχωρούν στις αυξήσεις, παρά τις αντιδράσεις και πιέσεις που δέχονται τόσο εκ μέρους του υπουργείου Μεταφορών, όσο και από άλλους οικονομικούς παράγοντες.

Της Ηρώς Ευθυμίου