You are here

Δύο μεγάλες επιτυχίες κυπριακής ναυτιλίας

11/05/2006 12:56
Ευχάριστα νέα για την κυπριακή ναυτιλία προέκυψαν κατά τη 39η σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων για τον έλεγχο των Πλοίων (PARIS MOU), που πραγματοποιήθηκε προχθές στη Νάντη της Γαλλίας.

Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, η Επιτροπή αναγνώρισε τη σημαντική βελτίωση που πέτυχε η χώρα μας όσον αφορά τα επίπεδα ασφάλειας του κυπριακού στόλου και τη δραστική μείωση των κατακρατήσεων των κυπριακών πλοίων και αποφάσισε, με βάση τα καθορισμένα κριτήρια, πως η Κύπρος θα πρέπει να μετακινηθεί από τη Γκρίζα στη Λευκή Λίστα του Μνημονίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις πριν ένα χρόνο η Κύπρος κατάφερε να εξέλθει της Μαύρης Λίστας στην οποία η χώρα μας συγκαταλεγόταν από εικοσαετίας. «Η εξέλιξη αυτή που είναι αποτέλεσμα των μέτρων που έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση αλλά και της όλης προσπάθειας που καταβάλλεται, σαφώς θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς ναυτιλίας στην κυπριακή σημαία και θα συμβάλει αποφασιστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του κυπριακού νηολογίου, το οποίο επίσημα πλέον αναδεικνύεται ως διεθνές ποιοτικό νηολόγιο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, από πρακτικής άποψης, η ανατροπή των δεδομένων σε σχέση με τις κατακρατήσεις σημαίνει λιγότερους ελέγχους για τα κυπριακά πλοία στα ξένα λιμάνια, καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα για τους πλοιοκτήτες και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα συστήματα ελέγχου του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας.

«Η πορεία που ακολούθησε η χώρα μας μπορεί να χαρακτηριστεί εντυπωσιακή, γιατί μέσα σε τρία χρόνια, από την μαύρη λίστα τοποθετήθηκε στη λευκή λίστα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει το Μνημόνιο των Παρισίων για την περίοδο των τελευταίων τριών χρόνων, ο αριθμός των επιθεωρήσεων κυπριακών πλοίων σε ξένα λιμάνια ανήλθε στις 3166 με μόνο 175 κατακρατήσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ποσοστό των κατακρατήσεων των κυπριακών πλοίων στα λιμάνια των χωρών του Μνημονίου των Παρισίων ήταν κατά το έτος 2000 9,7%, το 2003 μειώθηκε στο 7,4%, το 2004 στο 5,71% και το 2005 στο 2,84%.

Συμμετοχή στο Μνημόνιο Παρισίων

Δεύτερη επιτυχία της Κύπρου είναι η χθεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με την οποία η Κύπρος καθίσταται τακτικό πλέον μέλος του Μνημονίου των Παρισίων από την 1η Ιουλίου 2006. «Αυτό το γεγονός αποτελεί ανεξάρτητη μαρτυρία και στηρίζει ακόμη περισσότερο την εικόνα της Κύπρου ως σοβαρής και αξιόπιστης ναυτιλιακής χώρας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Να σημειώσουμε ότι στο Μνημόνιο συμμετέχουν ως τακτικά μέλη το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Κροατία, η Δανία, η Εσθονία, η Φιλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λετονία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρωσία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Γ.Χ.