You are here

Δύο συμφωνίες για δάνεια €212 εκατ. με την ΕΤΕπ

25/06/2021 14:04

Δύο συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψαν σήμερα οι Υπουργοί Οικονομικών και Μεταφορών, στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της ΕΤΕπ Werner Hoyer, στην Κύπρο.

Η πρώτη αφορά τη Συμφωνία Δανείου ύψους μέχρι €112 εκατ. για τη χρηματοδότηση του έργου National Roads III. Η υπογραφή της Συμφωνίας Δανείου Νational Roads III, αφορά στο τρίτο έργο της ΕΤΕπ στον τομέα των συγκοινωνιών στην Κύπρο.

Περιλαμβάνει την κατασκευή και βελτίωση δρόμων και αυτοκινητόδρομων οι οποίοι έχουν προτεραιότητα από την Κυπριακή Δημοκρατία ως στρατηγικοί δρόμοι εθνικής σημασίας καθώς και το σύστημα φωτοεπισήμανσης για σκοπούς οδικής ασφάλειας.

Η δεύτερη υπογραφή αφορά στη Συμφωνία Δανείου ύψους €100 εκατ. για τη χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ), μέσω του υφιστάμενου Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου (ΤΕΚ).

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, το εν λόγω εργαλείο, το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά το έτος 2014, αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερά εργαλεία της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την κρίση του 2012, όταν το τραπεζικό σύστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Αυξάνεται ο δανεισμός σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Πρόσθεσε ότι όπως και στην Α φάση λειτουργίας του ΤΕΚ, η κυβέρνηση θα συμμετέχει στο χαρτοφυλάκιο του με κεφάλαια προερχόμενα από δάνειο της Ευρωπαϊκή Τράπεζας Επενδύσεων και διαχειριστής του ταμείου θα είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Μέσω του ΤΕΚ θα παρέχονται προς τους επιλέξιμους δικαιούχους, δάνεια με πολύ ευνοϊκούς όρους, όπως χαμηλό επιτόκιο, μακρά περίοδο αποπληρωμής και περιόδους χάριτος.

Τα προϊόντα του ΤΕΚ, θα διατίθενται μέσω χρηματοπιστωτικών ενδιάμεσων οργανισμών που θα επιλεγούν σε κατοπινό στάδιο από τον διαχειριστή του ταμείου. Οι συμμετέχουσες τράπεζες θα συγχρηματοδοτούν ποσοστό 50% κάθε δανείου, αυξάνοντας με αυτόν το τρόπο το συνολικό διαθέσιμο χαρτοφυλάκιο του ΤΕΚ. Η συνολική ρευστότητα που μπορεί να διοχετευθεί στην οικονομία μέσω του ΤΕΚ δυνατό να ανέλθει μέχρι τα €800 εκ.

Ο κ. Πετρίδης επεσήμανε στην ομιλία του ότι κατά τη Β’ φάση θα δικαιούνται να επωφεληθούν από το χαρτοφυλάκιο του ΤΕΚ πέραν των ΜΜΕ και οι εταιρείες μεσαίες κεφαλαιοποίησης (midcaps) (250–3000 εργαζόμενους), ενώ το ανώτατο όριο δανείου για κάθε περίπτωση αυξάνεται από €1,5 εκ. μέχρι €12,5 εκ. ανά εταιρεία.  Ευελπιστούμε πως η Β’ φάση του ΤΕΚ θα τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό, εντός του 2ου εξαμήνου του 2021.

Πετρίδης: Ρυθμός ανάπτυξης 4,5%-5,0% το 2021

Όσο αφορά την επίσκεψη των στελεχών της ΕΤΕπ, ο κ. Πετρίδης είπε ότι επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την πολύ στενή συνεργασία και την έντονη δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ της Τράπεζας και των Κυπριακών Αρχών, αποδεικνύοντας, με τον πιο πειστικό τρόπο, την μεγάλη οικονομική στήριξη που παρέχει η Τράπεζα στην Κύπρο.

Ο Υπουργός τόνισε ότι οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας είναι ελπιδοφόρες και λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία και την υλοποίηση των έργων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό και την ανθεκτικότητα της οικονομίας μας, αναμένονται ακόμα καλύτερες επιδόσεις από ό,τι προβλεπόταν αρχικά για το 2021, με τον ρυθμό ανάπτυξης να αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 4,5%-5,0% και μια ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας φτάνοντας σε προ-COVID επίπεδα.

Καρούσος: Χρηματοδότηση σε 5 οδικά έργα

Σε ομιλία του εξάλλου ο Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσου κατά την υπογραφή της χρηματοδοτικής σύμβασης του National Roads III, δήλωσε ότι η υποστήριξη της ΕΤΕπ θα επιταχύνει το έργο της φωτοεπισήμανσης, θα αντιμετωπίσει και θα διαχειριστεί αποτελεσματικά κρίσιμα σημεία συμφόρησης του οδικού δικτύου, θα βελτιώσει τη συνδεσιμότητα απομονωμένων περιοχών, θα ενισχύσει την ασφάλεια του οδικού δικτύου και θα μειώσει τις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις στη χώρα μας.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του έργου National Roads III, υποστηρίζονται πέντε ξεχωριστά έργα, τα οποία πρόκειται:

- Η πρώτη φάση του Περιμετρικού Αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας, ένα βασικό οδικό έργο που εξυπηρετεί τις ανάγκες κινητικότητας της μεγαλύτερης αστικής περιοχής της Κύπρου, της Λευκωσίας, και τους δεκάδες δήμους και κοινότητες της περιοχής, με επένδυση  81,7 εκατομμύρια ευρώ.

- Η πρώτη φάση του Αυτοκινητόδρομου Λεμεσού- Σαϊτά, το μεγαλύτερο υπό κατασκευή οδικό έργο στην σχετικά απομονωμένη ορεινή περιοχή του Τροόδους, παρέχοντας ενισχυμένη προσβασιμότητα και υποστηρίζοντας τις γενικές κυβερνητικές πολιτικές κοινωνικής και οικονομικής συνοχής για τις δεκάδες κοινότητες της περιοχής, με επένδυση 33 εκατομμυρίων ευρώ.

- Η πρώτη φάση του Αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, παρέχοντας ενισχυμένη προσβασιμότητα στην πιο απομονωμένη περιοχή του νησιού, αλλά με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, την περιοχή Πόλης Χρυσοχούς και Τηλλυρίας, με επένδυση 95,7 εκατομμύρια ευρώ,

- Η πρώτη φάση του Οδικού Δικτύου του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού, που υποστηρίζει τους γενικούς στόχους της Κυβέρνησης στον κρίσιμο τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού και παραγωγής. Το έργο προωθείται στο πλαίσιο της ευρύτερης ανάπτυξης του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας με επένδυση 24,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Επένδυση € 40,6 εκατ. φωτοεπισήμανση

Ο κ. Καρούσος τόνισε ότι όλα τα παραπάνω οδικά έργα υποστηρίζουν τη συνολική στρατηγική χερσαίων μεταφορών της Κύπρου για βελτίωση της προσβασιμότητας και της συνδεσιμότητας και έχουν ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου.

Πρόσθεσε ότι το έργο της φωτοεπισήμανσης είναι ένα από τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας για την περίοδο 2021-2030. Η Κύπρος, υιοθέτησε το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών από οδικές συγκρούσεις μέχρι το 2030, και ως εκ τούτου, το σύστημα φωτοεπισήμανσης θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο σε αυτήν την προσπάθεια.