You are here

Δυσαρέσκεια ΕΤΕΚ για τις προσφορές για έργα Δημοσίου

23/09/2021 14:12

Το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ETEK) εκφράζει την έκπληξη και τη δυσαρέσκειά του για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στην οποία δίνεται συνέχεια στην αντιπαράθεση με το Επιμελητήριο χάνοντας το νόημα των όσων από κοινού κατέθεσαν ακαδημαϊκοί, Πρόεδροι τεσσάρων αρχιτεκτονικών σχολών πανεπιστημίων στην Κύπρο, το ΕΤΕΚ και ο ΣΑΚ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου) στην παρέμβασή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με εισηγήσεις τους ως προς τις προκηρύξεις διαγωνισμών για δημόσια κτήρια.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΤΕΚ, οι ενστάσεις του επιστημονικού και ακαδημαϊκού δυναμικού της χώρας δεν αφορούν τη διαδικασία επιλογής εργολάβου, στην επεξήγηση της οποίας αναλώνεται μεγάλο μέρος της ανακοίνωσης, αφού η κατασκευή των έργων στα οποία γίνεται αναφορά όντως ανατίθεται με βάση την πιο συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά του εργολάβου.

Οι ενστάσεις των προαναφερομένων, προστίθεται, «εδράζονται στο γεγονός ότι, για σκοπούς κατακύρωσης της προσφοράς δημόσιων έργων τέτοιου χαρακτήρα, το κράτος δεν επιλέγει τη διαδικασία που θα επέτρεπε την υποβολή πληθώρας αρχιτεκτονικών προτάσεων μέσω ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και την επιλογή της καταλληλότερης εξ αυτών».

Αντί αυτού, αναφέρεται, επιλέγει να μην λάβει καθόλου υπόψη την αρχιτεκτονική πρόταση για σκοπούς κατακύρωσης της σύμβασης, αφού η κατακύρωση γίνεται αποκλειστικά και μόνο με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εργολάβου και την οικονομική του πρόταση.

Σημειώνεται ότι το Επιμελητήριο έχει εισηγηθεί λύση στην οποία μπορεί να προηγηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός σύντομης, τρίμηνης, διάρκειας, του οποίου το αποτέλεσμα θα αποτελέσει τη βάση της προκήρυξης μέσω της μεθόδου Μελέτης-Κατασκευής, ενώ ο επιτυχόντας αρχιτέκτονας θα παραμείνει ως Σύμβουλος της Αναθέτουσας Αρχής.

«Παρά το γεγονός πως το θέμα αυτό απασχολεί εδώ και βδομάδες την κοινή γνώμη εντούτοις δεν έχουν μέχρι σήμερα απαντηθεί επί της ουσίας τα ουσιώδη επιχειρήματα και ερωτήματα που έχουν τεθεί από τους Προέδρους των αρχιτεκτονικών σχολών της χώρας, το ΕΤΕΚ, ως τον τεχνικό σύμβουλο του κράτους, καθώς και άλλους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς», αναφέρει το ΕΤΕΚ.

Συγκεκριμένα θέτει τα ερωτήματα όπως κατά πόσο είναι ορθό το κράτος να συμβάλλεται για έργα εκατομμυρίων με τον επιτυχόντα φθηνότερο προσφοροδότη εργολάβο χωρίς να προηγηθεί αξιολόγηση της αρχιτεκτονικής πρότασης, η οποία γίνεται εκ των υστέρων και αφού το κράτος έχει ήδη συμβληθεί μαζί του.

Επίσης, κατά πόσο έχουν εντοπιστεί ανάλογα παραδείγματα σε προηγμένες χώρες του εξωτερικού για παρόμοιας φύσης και σημασίας έργα, όπως το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, τα οποία να έχουν υλοποιηθεί με τον αυτόν τον διεκπεραιωτικό τρόπο με πλήρη απαξίωση της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Το ΕΤΕΚ διερωτάται επίσης πόσοι οικονομικοί φορείς είχαν συμμετάσχει σε παρόμοιες διαδικασίες που υλοποιήθηκαν στο παρελθόν από το Τμήμα Δημοσίων Έργων (ΤΔΕ) με τον τρόπο αυτό ώστε να προάγεται και να διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός.

Επίσης, πώς αξιολογείται το κατά πόσο το αποτέλεσμα των εν λόγω διαδικασιών εξασφαλίζει στο Δημόσιο τη μέγιστη αξία με βάση το ύψος της επένδυσης (value for money);

«Το ΕΤΕΚ δεν απαντά σε επίπεδο αντιπαράθεσης διότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό, αλλά αντίθετα καλεί σταθερά και επανειλημμένα σε διάλογο το Υπουργείο και το Τμήμα Δημοσίων Έργων για να δοθεί απάντηση στα κρίσιμα πιο πάνω ερωτήματα με γνώμονα την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, τη διασφάλιση της μέγιστης απόδοσης των δημόσιων πόρων, την προστασία και βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος και την καθιέρωση του κράτους ως παραδείγματος προς μίμηση σε σχέση με την ποιότητα του χώρου και τις μεθόδους υλοποίησης δημόσιων έργων», αναφέρεται.

Προς αυτό το σκοπό το Επιμελητήριο προσβλέπει και στην παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα ώστε το πλαίσιο προκήρυξης των δημοσίων έργων να αναθεωρηθεί σε αυτό το πλαίσιο.