You are here

Εγκρίθηκε το σύστημα φωτοεπισήμανσης από επίτροπο προσωπικών δεδομένων

15/12/2021 16:05

H Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου σε ανακοίνωση αναφορικά με το Σύστημα φωτοεπισήμανσης αναφέρει ότι  την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, ενέκρινε τη λειτουργία του, προσθέτοντας ότι το Γραφείο της θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα και να παρέχει καθοδήγηση εκεί και όπου χρειάζεται.

Στην  ανακοίνωση, η Επίτροπος ενημερώνει ότι το Γραφείο της είχε συνεχή διαβούλευση με την Αστυνομία και τον Ανάδοχο που ανέλαβε το σχεδιασμό και την ανάπτυξή του συστήματος φωτοεπισήμανσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι, η λειτουργία του θα είναι σύμφωνη με τον περί Τροχαίων Αδικημάτων (Χρήση Συσκευών Φωτοεπισήμανσης και Άλλα Συναφή Θέματα) Νόμο και με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ).
 
Προσθέτει ότι η  συνδρομή του Γραφείου της αφορούσε σε όλα τα στάδια λειτουργίας του συστήματος, από τη λήψη της φωτογραφίας μίας τροχαίας παράβασης, μέχρι και την πληρωμή του εξωδίκου.
 
Περαιτέρω διευκρινίζει ότι μεταξύ άλλων, δόθηκε καθοδήγηση για τη σαφή διάκριση των ρόλων της Αστυνομίας και του Ανάδοχου καθώς και των υπεργολάβων του, για οργανωτικά και τεχνικά μέτρα ασφάλειας και για τη συλλογή πληροφοριών με σκοπό την ταυτοποίηση του ιδιοκτήτη του οχήματος ή του οδηγού, αν ο ιδιοκτήτης υποδείξει άλλο πρόσωπο. 
 
 Αναφέρει επίσης ότι στα πλαίσια των υποχρεώσεών της με βάση τον ΓΚΠΔ, η Αστυνομία ετοίμασε και υπέβαλε στο Γραφείο της εκτίμηση αντίκτυπου για το εν λόγω σύστημα και αφού διαπίστωσε ότι, λήφθηκαν υπόψιν όλα τα σχόλια που υποβλήθηκαν για καθοδήγηση και ότι, πληρούνται οι απαιτήσεις του ΓΚΠΔ, την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, ενέκρινε την λειτουργία του.
 
 Προσθέτει ότι την 1η Ιανουαρίου 2022, αναμένεται να ξεκινήσει η έκδοση εξώδικων προστίμων, αφού υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις ανάθεσης επεξεργασίας και αφού προηγηθεί μία τελική επιθεώρηση του συστήματος και σημειώνει ότι δεδομένα που συλλέχθηκαν ή θα συλλεχθούν, πριν την υπογραφή των συμβάσεων, στα πλαίσια δοκιμών του συστήματος, θα καταστραφούν.