You are here

Εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Μακαρίου

04/12/2022 15:59

Εκδήλωση διαμαρτυρίας, ζητώντας την επαναφορά προσωρινά της αμφιδρόμησης της Μακαρίου διότι θεωρούν ότι θα λύσει πάρα πολλά από τα προβλήματα που ζουν όλοι καθημερινά στην πόλη της Λευκωσίας, πραγματοποίησε το Σάββατο η Ομάδα Πρωτοβουλίας Καταστηματαρχών και ιδιοκτητών Μακαρίου και Παράδρομων.  

Από την πλευρά του, ο Δήμος Λευκωσίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως αναγνωρίζει πλήρως το δικαίωμα των επιχειρηματιών και καταστηματαρχών στη διαμαρτυρία αλλά κρίνει «βεβιασμένη και πρόωρη την απόφασή τους». Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά δεν έχει δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να εξοικειωθεί το κοινό, σημειώνει.

Οι συμμετέχοντας έκλεισαν το πρωί εν μέρει το δρόμο της Μακαρίου, στο ύψος του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κρατώντας πανό, τα οποία έγραφαν: «Πρώτα ευρωπαϊκές δημόσιες συγκοινωνίες και μετά μονοδρομίσεις«, «Απαιτούμε επαναφορά αμφιδρόμησης της Μακαρίου» και κρατώντας πλακάτ, τα οποία έγραφαν «Απαιτούμε διακίνηση χωρίς νεύρα», «Απαιτούμε επαρκείς δημόσιες συγκοινωνίες», «Απαιτούμε προσβάσιμη Μακαρίου», «Απαιτούμε μείωση των ρίπων», «Απαιτούμε ασφάλεια στις γειτονιές μας», «Απαιτούμε επαναφορά της εμπορικότητας του κέντρου», «Απαιτούμε επιλογές στον οδηγό όχι στον αποκλεισμό», «Απαιτούμε σεβασμό στον πολίτη», «Απαιτούμε ασφάλεια στη διακίνηση».

Το κλείσιμο του δρόμου έγινε με την παρουσία μελών της Αστυνομίας, τα οποία ρύθμιζαν την τροχαία κίνηση.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Λευκωσίας, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την εκδήλωση διαμαρτυρίας, αναφέροντας ότι αναγνωρίζει πλήρως το δικαίωμα των επιχειρηματιών και καταστηματαρχών στη διαμαρτυρία, ωστόσο κρίνει ως βεβιασμένη και πρόωρη την απόφασή τους, σημειώνοντας ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά δεν έχει δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να εξοικειωθεί το κοινό».

Η εκπρόσωπος των επιχειρηματιών, ιδιοκτητών, κατοίκων και επισκεπτών του νοτίου τμήματος της Λεωφόρου Μακαρίου, από το ξενοδοχείο Landmark, μέχρι και τον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβηττού, Μαριλένα Ιερομονάχου, σε δηλώσεις της κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι διαμαρτύρονται για την αλλαγή και την μετατροπή του δρόμου της νότιας Μακαρίου σε περίεργο μονόδρομο, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τρεις λωρίδες που πηγαίνουν στο κέντρο της και μια αμφίδρομη που οδηγεί στην έξοδο της πόλης και αφορά μόνο λεωφορεία, ταξί, ποδήλατα.

«Αυτό δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα σε θέματα ασφάλειας. Γίνονται καθημερινά ατυχήματα πολύ σοβαρά και πολλά την ημέρα και μάλιστα εμπλέκονται και τα λεωφορεία, προηγουμένως δεν είχαμε τέτοια κατάσταση», είπε.

«Δημιουργούνται κυκλοφοριακές συμφορήσεις μέσα στις παρόδους της Μακαρίου, όπου αναγκάζεται ο κόσμος να φύγει για να βρει την έξοδο του και να περνά από ένα λαβύρινθο για βγει προς τα έξω της πόλης. Δημιουργούνται προβλήματα για τους πεζούς και τις οικογένειες που ζουν στην περιοχή, στις παρόδους. Έχουμε και τα προβλήματα των ρύπων, τα οποία πάλι μεταφέρονται στις γειτονιές και αυτά είναι εντελώς αντίθετα από τα έργα που επικαλούνται τα δημόσια έργα περί βιώσιμης κινητικότητας», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η πρώτη προϋπόθεση αυτού του έργου ήταν να μπουν σε εφαρμογή δημόσιες συγκοινωνίες, οι οποίες να εξυπηρετούν επαρκώς τους πολίτες να κατεβαίνουν στην πόλη. «Αυτή την στιγμή, αυτό δεν εκπληρώνεται, δεν έχει γίνει. Οι πολίτες δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις, αναγκάζονται και πάλι να μπουν στο αυτοκίνητο και πάλι να δημιουργήσουν ρίπους και όλα αυτά να μεταφέρονται στην περιφέρεια και στην περίμετρο», πρόσθεσε.

Όπως είπε η κ. Ιερομονάχου, αυτά έχουν άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία και στην παραγωγικότητα τους, γιατί περνάνε αυτή την στιγμή πολύ περισσότερο χρόνο μέσα στα αυτοκίνητα, ξοδεύουν και βενζίνη και χρόνο από τις οικογένειες τους, τη δουλειά τους και τους δυσχεραίνει την ποιότητα ζωής τους.

Σε ερώτηση τι είναι αυτό που ζητάνε, η κ. Ιερομονάχου είπε πως αυτό που ζητάνε έστω και προσωρινά, - μέχρι να υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις που οι ίδιοι οι Συγκοινωνιολόγοι των Δημοσίων Έργων και τα Δημόσια Έργα έχουν θέσει και έχουν υπογράψει με την Ευρώπη, δηλαδή για τη βιώσιμη κινητικότητα-, είναι η αμφιδρόμηση της Μακαρίου.

Επανέλαβε ότι η πρώτη προϋπόθεση που πρέπει να υλοποιηθεί είναι οι δυνατές δημόσιες συγκοινωνίες.

«Αυτή τη στιγμή δεν τις έχουμε. Όταν έρθουν να τα κάνουν όλα αυτά, τα οποία μας είπαν ότι το λιγότερο σε τρία με πέντε χρόνια θα ξεκινήσουν τα υπόλοιπα έργα και σε 10-15 να ολοκληρωθούν, γιατί αυτό το έργο που είναι ένα κομμάτι του ευρύτερου έργου, ξεκινά από έξω από την Λευκωσία, από τα Λατσιά, από το Γενικό Νοσοκομείο. Όταν τους ρωτήσαμε γιατί ξεκινήσατε, -αφού είναι μεγάλο έργο-, από το 1χλμ που δυσχεραίνει τη διέλευση των πολιτών, που δυσχεραίνει τις ζωές μας, μας είπαν ότι από κάπου έπρεπε να ξεκινήσουμε», είπε.

Αναφερόμενη στην εμπορικότητα του δρόμου, η κ. Ιερομονάχου είπε ότι η εμπορικότητα έχει μειωθεί δραματικά, επιχειρήσεις μικρές έχουν κλείσει.

«Εμείς που είμαστε 33,5 χρόνια στο δρόμο αυτό προσπαθούμε να συνεχίσουμε να επιβιώσουμε, αλλά όλο αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλο κακό στην εμπορικότητα. Η πρωτεύουσα μας δεν πρέπει να νεκρώσει. Έχουμε πρόβλημα με αυτό», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κα. Ιερομονάχου είπε ότι θα συνεχίσουν μέχρι να έχουν τις απαντήσεις, μέχρι να βρεθούν οι λύσεις.

Ο Εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, σε δηλώσεις του είπε ότι είναι απαράδεχτη η μονοδρόμηση της Μακαρίου που ταλαιπωρεί όχι μόνο τους Λευκωσιάτες αλλά ολόκληρη την Κύπρο με σχεδιασμούς χωρίς καμία λογική.

«Ως ΕΛΑΜ απαιτούμε την επαναφορά της Μακαρίου στην προηγούμενη της κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο Στέλιος Χριστοδουλίδης, κάτοικος της περιοχής, σε δηλώσεις του είπε ότι με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Μακαρίου έχει τετραπλασιαστεί το κόστος διακίνησης του κόσμου και ο χρόνος του.

Ένας άλλος κάτοικος της περιοχής, ο κ. Γιώργος, σε δηλώσεις του είπε ότι εκτός από το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα καταστήματα γενικά, και στα βενζινάδικα, ταλαιπωρούνται και όσοι μένουν στην Μακαρίου από πάνω μέχρι κάτω, σημειώνοντας ότι ο ίδιος για να πάει σπίτι του θέλει πολύ περισσότερο χρόνο από ότι προηγουμένως.

Βεβιασμένη και πρόωρη η απόφαση για διαμαρτυρία, λέει ο Δήμος Λευκωσίας 

Εξάλλου, ο Δήμος Λευκωσίας, σε ανακοίνωση του αναφορικά με τη διαμαρτυρία επιχειρηματιών / καταστηματαρχών Λεωφόρου Αρχ. Μακαρίου Γ’, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ύστερα από αίτημα των επιχειρηματιών και καταστηματαρχών της περιοχής του εμπορικού κέντρου, σχεδίασε και ολοκλήρωσε τις δύο φάσεις του Έργου «Ανάπλαση Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου».

Σημειώνει ότι η διαφοροποίηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη Λεωφόρο Μακαρίου, όπως κάθε μεγάλη και σημαντική αλλαγή, χρειάζεται χρόνο προσαρμογής.

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες θα αγκαλιάσουν το έργο, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές όπου έγιναν ανάλογες μεγάλης έκτασης αναπλάσεις (π.χ. Στασικράτους, Ερμού, διάφορες οδοί που έγιναν πεζόδρομοι στην εντός των Τειχών περιοχή  κ.ά.)», προσθέτει.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι το έργο που αφορά τη μονοδρόμηση της Λεωφόρου Μακαρίου από το ύψος του ξενοδοχείου Landmark μέχρι τη συμβολή της με τις Λεωφόρους Σπύρου Κυπριανού και Διγενή Ακρίτα, το οποίο μελετήθηκε και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και τον Κλάδο Βιώσιμης Κινητικότητας του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας. 

Ο Δήμος Λευκωσίας αναφέρει πως πιστεύει ότι η μεγάλη αυτή αλλαγή θα έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας όταν δημιουργηθεί ένα πιο ολοκληρωμένο δίκτυο λεωφορειολωρίδων, με προτεραιότητα την ολοκλήρωση της λεωφοριολωρίδας της Λεωφόρου Μακαρίου μέχρι τον τελικό της προορισμό που αποτελεί το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ώστε το λεωφορείο να αποκτήσει πραγματικό πλεονέκτημα έναντι του αυτοκινήτου.

Σημειώνει ότι εξίσου σημαντική είναι και η προώθηση άλλων προνοιών του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας (ΟΣΚΛ) καθώς και άλλων έργων που συνδυαστικά θα ενισχύσουν την δυναμική των συγκεκριμένων έργων.

«Για παράδειγμα η αύξηση του αριθμού των δρομολογίων και της συχνότητας των λεωφορείων, η ενίσχυση του δικτύου των ποδηλατοδιαδρομών, η ανακατασκευή των Λεωφόρων Αμμοχώστου και Λάρνακος, η ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος του περιμετρικού της Λευκωσίας και της Λ. Αργυρουπόλεως καθώς και η λειτουργία πρόσθετης λωρίδας εξόδου στη Λεωφόρο Νίκης», προσθέτει.

Ο Δήμος Λευκωσίας αναφέρει πως αναγνωρίζει πλήρως το δικαίωμα των επιχειρηματιών και  καταστηματαρχών στη διαμαρτυρία.

«Κρίνει ωστόσο ως βεβιασμένη και πρόωρη την απόφασή τους. Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά δεν έχει δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να εξοικειωθεί το κοινό», σημειώνει. 

«Η περίοδος των Χριστουγέννων αποτελεί μια καλή ευκαιρία για όλους να προσκαλέσουμε τον κόσμο στο κέντρο για να γνωρίσει τη νέα εμπορική λεωφόρο της πρωτεύουσας και να αξιολογήσουμε τις δυνατότητες και προοπτικές που δημιουργούνται. Ο Δήμος προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει.