You are here

Ελεγκτής: Καλεί σε έλεγχο ΥΠΟΙΚ για ποινικά αδικήματα

13/01/2023 06:14

Το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών ή αστικών αδικημάτων εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, καλεί τον γενικό εισαγγελέα να εξετάσει, ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης, καταγγέλλει το υπουργείο σε σχέση με το διορισμό χρηματοοικονομικών συμβούλων για διαπραγμάτευση της συμφωνίας παραχώρησης των αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου στη Hermes, ενώ θέτει θέμα κατάχρησης εξουσίας.

Σύμφωνα με την επιστολή που επισυνάπτεται, το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε δύο συμφωνίες παραχώρησης υπηρεσιών με δύο ελεγκτικούς οίκους, καταβάλλοντας τους το ποσό των €271 χιλιάδων, χωρίς πρώτα να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως έπρεπε να πράξει, καθώς οι αναγκαίες πιστώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό είχαν σταυρωθεί.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών, δεν ενημέρωσε σε καμία από δύο τις περιπτώσεις την Επιτροπή Οικονομικών, ότι οι συμβάσεις για τις οποίες ζητούσε αποδέσμευση πιστώσεων, είχαν ήδη υπογραφεί.

Συγκεκριμένα, η Ελεγκτική Υπηρεσία καταγγέλλει ότι το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε δύο συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, η πρώτη (ημερ. 18.11.2021) με τον ελεγκτικό οίκο Ernst Young αξίας €80 χιλ. και η δεύτερη (ημερ. 14.7.2022) με τον ελεγκτικό οίκο PwC αξίας €191 χιλ., χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί προηγουμένως οι διαθέσιμες πιστώσεις.

Όπως επεξηγείται στην πρώτη περίπτωση, το αίτημα για αποδέσμευση υποβλήθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών εκ των υστέρων, δηλαδή στις 1.12.2021 και η σχετική έγκριση δόθηκε από την Επιτροπή στις 7.12.2021.

Στη δεύτερη περίπτωση το αίτημα για αποδέσμευση υποβλήθηκε επίσης εκ των υστέρων στις 8.9.2022, ενώ ουδέποτε εγκρίθηκε από την Επιτροπή Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών σε καμία από δύο τις περιπτώσεις δεν ενημέρωσε την υπό αναφορά Επιτροπή ότι οι συμβάσεις για τις οποίες ζητούσε αποδέσμευση πιστώσεων είχαν ήδη υπογραφεί.

«Η Υπηρεσία μας έχει την άποψη ότι η ενέργεια του υπουργείου Οικονομικών να αναθέσει απευθείας τις δύο συμβάσεις, χωρίς την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού, αλλά κατ' επίκληση λόγων κατεπείγουσας ανάγκης, δεν είναι σύννομη και ότι ενδεχομένως να προκύπτει θέμα κατάχρησης εξουσίας», όπως τονίζει.

Ο γενικός Ελεγκτής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, ο Γενικός Εισαγγελέας ως νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης, ενδεχομένως, να έχει ερωτηθεί και συμφωνήσει με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών υπόγραψε δύο συμφωνίες παραχώρησης υπηρεσιών με δύο ελεγκτικούς οίκους, αναφορικά με τη διαφορά που προέκυψε μεταξύ της κυβέρνησης και της διαχειρίστριας εταιρείας των κυπριακών αεροδρομίων Hermes, για πρόνοιες του 25ετούς συμβολαίου παραχώρησης, το οποίο υπογράφηκε το Μάιο του 2006, για την κατασκευή και λειτουργία των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

Συγκεκριμένα στη σύμβαση παραχώρησης, υπήρχε πρόνοια για την κατασκευή από τη Hermes νέων έργων (Φάση 2), προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα των αεροδρομίων, κάτι που η εταιρεία δεν έπραξε.

Αντίθετα, η Hermes προσέφυγε σε διαδικασία ταχείας επίλυσης διαφορών, με την απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2021, να είναι απορριπτική για την εταιρεία, ενώ παράλληλα και οι ενέργειες της για εξασφάλιση χρηματοδότησης για τα έργα της Φάσης 2, δεν τελεσφόρησαν.

Μετά τις πιο πάνω εξελίξεις, τα δύο μέρη αποφάσισαν όπως ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την εύρεση συμβιβαστικής λύσης και ως εκ τούτου, η διαδικασία διαιτησίας που εν τω μεταξύ (Φεβρουάριο 2021) είχε ξεκινήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, πάγωσε.

Τον Απρίλιο του 2022, τα δύο μέρη συμφώνησαν όπως εξετάσουν τη συνομολόγηση συμφωνίας συμβιβασμού, σύμφωνα με την οποία η Hermes θα κατασκευάσει τα έργα της Φάσης 2 και η Δημοκρατία θα συναινέσει σε επέκταση της διάρκειας της σύμβασης παραχώρησης κατά πέντε χρόνια, ώστε να διευκολύνει τη χρηματοδότηση της από δανειστές.

Τη σχετική συμφωνία κατήγγειλε η Ελεγκτική Υπηρεσία, αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση συμφώνησε προκαταρκτικά με την εταιρεία, να της δώσει απευθείας ένα συμβόλαιο 5 χρόνων, από το οποίο η εταιρεία θα έχει ακαθάριστα έσοδα της τάξης του €1,5 δισ.

Επισυνάπτεται η επιστολή.

Της Ελένης Χαραλάμπους