You are here

Έμφαση στα οδικά έργα δίνει η Πάφος το 2019

11/10/2018 06:06

Με το δεξί επιθυμεί να εισέλθει ο δήμος Πάφου στο νέο χρόνο καθώς προγραμματίζεται μια πλειάδα έργων που θα λειτουργήσουν προσθετικά στο κύρος της πόλης.

Τα έργα, όπως δήλωσε στη StockWatch ο δήμαρχος της πόλης Φαίδωνας Φαίδωνος, στοχεύουν στην καθιέρωση της Πάφου ως πρότυπο πόλης στην οποία το δομημένο περιβάλλον είναι φιλικό σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Στα νέα έργα που βρίσκονται στα σκαριά την τιμητική τους θα έχουν τα οδικά έργα, επεσήμανε ο κ. Φαίδωνος.

Πρώτο έργο το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα καθώς έχουν ήδη πέσει οι υπογραφές με την πλειοδότρια εταιρεία είναι η ανάπλαση του ιστορικού πυρήνα της συνοικίας της Κάτω Πάφου και την ανάδειξη του παραδοσιακού «Ψαροχωρίου», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, με κόστος που αγγίζει το €1,5 εκ.

Το έργο θα περιλαμβάνει τη ριζική αναβάθμιση του οδικού δικτύου, την υπογειοποίηση των υπηρεσιών και τον εξωραϊσμό του ευρύτερου χώρου που εκτείνεται γύρω από τη Στήλη του Αποστόλου Παύλου, ώστε να αναδειχτεί η περιοχή και να καταστεί ελκυστική, προσβάσιμη και λειτουργική, όχι μόνο για τους ντόπιους κατοίκους, αλλά και για τις χιλιάδες των ξένων επισκεπτών.

Αρχές του νέου έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί και το έργο του κυκλικού κόμβου στην είσοδο της πόλης, το οποίο θα προσδώσει τις πρώτες θετικές εντυπώσεις κάθε επισκέπτη για την Πάφο. Το κόστος του έργου θα κυμανθεί στα €1,3 εκ.

Ακόμη αναμένεται να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί εντός του 2019 το σύγχρονο δίκτυο από 173 σημεία στάσεων των λεωφορείων και οι δύο κεντρικοί σταθμοί των λεωφορείων με ένα κόστος της τάξης των €7 εκ.

Τα νέα στέγαστρα θα είναι σύγχρονες κατασκευές όσον αφορά το υλικό κατασκευής, με ευρωπαϊκά πρότυπα, θα προσφέρουν wi-fi, θα περιλαμβάνουν οθόνες για προβολή διαφημίσεων και τα δρομολόγια των λεωφορείων. 

Αλλάζει όμως και η εικόνα και στην καρδιά της πόλης με την ανακατασκευή σημαντικών και κεντρικών οδικών αρτηριών. Σύντομα ξεκινά η ανάπλαση της λεωφόρου Ελλάδος, Γρίβα Διγενή και της οδού Νεόφυτου Νικολαΐδη με ένα κόστος €7 εκ. επίσης. Τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2019.

Σημαντικό έργο το οποίο θα αναδεικνύει τη νεοκλασική αρχιτεκτονική της πόλης με μια ρομαντική νότα θα είναι και το έργο της φωταγώγησης των νεοκλασικών κτηρίων της οδού Γρίβα Διγενή. Το έργο, το οποίο θα κοστίσει γύρω στις €400 χιλ., θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί εντός του 2019.

Ο δήμος όμως προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και τις ευκαιρίες που παρέχει η τεχνολογία έτσι εντός του ερχόμενου έτους θα βγει σε προσφορές για αλλαγή του οδικού φωτισμού της πόλης με τους φιλικούς προς το περιβάλλον λαμπτήρες LED, αλλά και για την αλλαγή όλων των υδρομετρητών στις κατοικίες ώστε να γίνουν έξυπνοι υδρομετρητές (smart meter).

Εντός του 2019 θα ολοκληρωθεί και η ψηφιοποίηση του κεντρικού αρχείου του τμήματος πολεοδομίας του δήμου, ένα έργο της τάξης των €100 χιλ., ενώ θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί το κέντρο κοινωνικής μέριμνας με ένα κόστος της τάξης των €2,5 εκ.

Της Ηρώς Ευθυμίου